Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokou začněte vybírat už teď

Vysokou začněte vybírat už teď

14.1.2009, rubrika: Seznam VŠ,| strana: 1, autor: Michaela Kučerová

Přihlášky se sice podávají až do konce února, ale na výběr vysoké školy je nejvyšší čas. Na následujících stranách přinášíme kompletní SEZNAM STUDIJNÍCH PROGRAMŮ na školách v Česku.


Při výběru školy myslete na to, jakou máte šanci na přijetí. Pokud se hlásíte na nějakou hodně žádanou fakultu, pojistěte se a přihlášku dejte ještě raději jinam. „Na webových stránkách škol najdou zájemci o studium údaje o počtech přihlášených a přijatých studentů. Z toho mohou snadno usoudit, jak složité bude se na vybranou školu dostat,“ radí Jiří Kadlec, provozovatel informačního studentského serveru www.kampomaturite.cz.

Když se například podíváte na srovnání loňské úspěšnosti uchazečů u lékařských fakult, zjistíte, že největší šance byla na 1. lékařské fakultě v Praze (přijali 40,2 %). Přibližně stejně na tom byli zájemci o medicínu v Brně (29,9 %), Hradci (28,1 %), Plzni (32,2 %) a o 3. lé -kařskou fakultu UK (30,6 %). S největší konkurencí se museli potýkat zájemci o 2. lékařskou fakultu v Praze. Tam přijali necelých 20 procent lidí.

Nejjistější jsou stále techniky Na práva se nejsnadněji dostávalo v Olomouci (26,3 %) a nejhůře v Brně (16,9 %). A lépe se dalo uspět v Praze na Právnické fakultě UK (21,8 %), než v Plzni (17,8 %).

Největší šanci na přijetí máte, pokud zvolíte technicky zaměřenou školu. Například fakulta strojní v Praze přijala 100 procent uchazečů, liberecká 99 a plzeňská 95 procent přihlášených. Podobně jsou na tom i chemické obory. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze přijímá na své čtyři fakulty průměrně přes 87 procent uchazečů. Na technických školách odchází ale velké procento studentů v prvním ročníku. Na VŠCHT je to téměř polovina. Údaje o úspěšnosti uchazečů najdete v databázi VŠ na www.scio.cz.

Výhodou je, že si můžete zvolit neomezené množství škol a zkusit štěstí na více místech. Musíte jenom dávat pozor, aby se vám nepřekrývaly termíny přijímaček, a počítat se zvýšenými náklady. Za každou přihlášku totiž školy vybírají poplatek okolo pěti set korun. A to i když se jedná o jednu fakultu a vy se hlásíte na více oborů.

Na internet i na poštu Přímo na fakultě se dozvíte i nejspolehlivější informace k přihláškám. Dokdy je třeba je podat a jakým způsobem. Školy dnes nabízejí na svých webech elektronickou přihlášku i s návodem na vyplnění. Většinou pak ještě musíte formulář vytisknout, podepsat a poslat i s potvrzením platby korespondenčně. Takže na poštu stejně půjdete.

„Pokud se hlásíte na Masarykovu univerzitu, nemusíte už nic posílat. Vše proběhne elektronicky. Letos nově zavádíme i platbu bankovními kartami,“ říká Tereza Fojtová, mluvčí univerzity.

Jak se kde studuje, jaké jsou přijímačky, jací profesoři, jak se bydlí na kolejích, kolik vás bude stát měsíc studentského života na jednotlivých fakultách, zjistíte i na novém studentském informačním webu www.navigatorka.cz. Podrobné informace z průzkumu mezi studenty veřejných vysokých škol budete mít k dispozici po registraci a zaplacení poplatku od 190 do 600 korun. Obory najdete na iDnes.cz V seznamech na stranách E2 až E10 této přílohy najdete všechny školy v ČR, které vysokoškolské studium nabízejí. Uvádíme kontakty na školy, studijní programy, které škola ve školním roce 2009/10 otevírá, délku a formu studia.

Abyste důkladně zjistili všechny studijní možnosti, prostudujte podrobně, jaké obory se pod otevíranými programy skrývají. Například pod filologií se schová angličtina, španělština, ale i japonština či fonetika a v programu „obecná teorie a dějiny umění a kultury“ najdete historii umění i filmovou kulturu. Podrobný výčet všech oborů najdete na: www.idnes.cz/seznamvs.


***


Prohlédněte si pozorně, jaké obory škola nabízí. Třeba ekonomii lze studovat i na některých zemědělských školách.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze