Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dosud nezveřejněné fotografie Jana Palacha a taky podrobnosti o jeho plánech před sebeupálením

Dosud nezveřejněné fotografie Jana Palacha a taky podrobnosti o jeho plánech před sebeupálením

10.1.2009, 19:00, pořad: Události 


Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka

--------------------

Jan Palach znovu pod drobnohledem historiků. Tentokrát díky novým dokumentům, podle kterých podrobně zrekonstruovali jeho čin. 16. ledna uplyne od jeho smrti už čtyřicet let. Student Jan Palach se upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Veřejnosti se nově objevené dokumenty představí vůbec poprvé ve Sborníku Jan Palach 69, který vychází příští týden. Některé z dokumentů už dnes citují Lidové noviny.


Eva SPÁČILOVÁ, redaktorka

--------------------

Dopisy, které Palach poslal jen několik hodin před svou smrtí nebo snímky, které sám nafotil 22. srpna v pražských ulicích. To jsou jen některé z dosud nezveřejněných dokumentů, které vrhají nové světlo na jeho čin.


Jakub JAREŠ, historik, spoluautor knihy J. Palach 69

--------------------

Jeden z nich je dopis, který napsal pravděpodobně 6. ledna na shromáždění studentů nafilozofické fakultě, kde vyzýval studentského lídra Lubomíra Holečka, že by mohli připravit ještě nějakou akci. Navrhoval obsadit rozhlas a vysílat odsud výzvu ke generální stavce.


redaktor /citace: Jan PALACH, kolej UK Spořilov 5/6/ /zdroj: Lidové noviny/

--------------------

"Vlastní akci by mohla provést poměrně malá skupina a teprve dodatečně by se kolem rozhlasu na pokyn shromáždila masa studentů, nedaleko je budova Vysoké školy ekonomické se třemi tisíci posluchači. Jestliže se ti návrh bude zdát šílený, tak tě prosím, abys ho zahodil a nezmiňoval se o něm."


Eva SPÁČILOVÁ, redaktorka

--------------------

Tento a další dopisy a fotografie historici objevili v archívu bezpečnostních složek a v soukromém archivu Palachova bratra Jiřího.


Petr BLAŽEK, historik, spoluautor knihy J. Palach 69

--------------------

Já jsem se zaměřil hlavně na podrobnou rekonstrukci historickou přípravy toho činu a potom, co se děje s Janem Palachem v nemocnici a jakým způsobem byl ten jeho čin vyšetřován veřejnou bezpečností a potom jaké akce prováděla státní bezpečnost.


Eva SPÁČILOVÁ, redaktorka

--------------------

STB mimo jiné prověřovala vazby na zahraniční skupiny mladých lidí, Palachovy následovníky. Jejich existenci se historikům nikdy nepodařilo prokázat. Palachova sebevražda podle nich byla činem jednotlivce, který se v napjaté situaci rozhodl protestovat radikálním krokem. Ten s nikým nekonzultoval. Jeho smrt pomohla systém nahlodat teprve o dvacet let později, takzvaný Palachův týden předznamenal konec komunistického režimu v Československu. K výročí sebeupálení Jana Palacha se v Praze chystá ještě několik dalších akcí, například seminář, pamětní setkání nebo pietní akt před Národním muzeem. Eva Spáčilová, Česká televize.


Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka

--------------------

A ještě dodám, že víc o tématu se dozvíte taky v pondělním Studiu 6. Hostem bude Michal Stehlík děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a historik Petr Blažek. Takže Studio 6 v pondělí od šesti ráno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze