Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lekce z anatomie pro budoucí studenty

Lekce z anatomie pro budoucí studenty

12.1.2009, rubrika: Praha, strana: 2, autor: ALEŠ BERNÝ

Praha - Zájemci o studium medicíny v sobotu absolvovali první lekci anatomie. Lékařská fakulta totiž pořádala v Anatomickém ústavu v Praze 2 Den otevřených dveří a studenti i Pražané se zároveň mohli podívat do místního muzea.

A zájem budoucích studentů, kteří si prohlédli posluchárny nebo modely lidských orgánů, nebyl vůbec malý. Historická posluchárna v přízemí byla zaplněna prakticky celá. „Velice nás těší takový zájem a vážíme si, že vás přišlo tolik v takovém mrazivém počasí,“ zahájil akci děkan 1. lékařskéfakulty Tomáš Zima.

Labyrintem starých lavic se neprodírali pouze maturanti, ale posedávalo mezi nimi i několik starších lidí.

„Dcera nemohla přijít, tak jsem šel místo ní. Zároveň jsem si chtěl prohlédnout i budovu, protože normálně se sem nedostanu,“ řekl Jiří Drtina, jeden z návštěvníků.

Po přednášce zejména o přijímacích zkouškách a o tom, jak to na fakultě funguje, pak všichni doslova vtrhli do pitevního sálu a do muzea před vitríny, kde se před policemi s lidskými lebkami tísnila více než stovka lidí.


Lebky, kostry a nástroje Ti si prohlíželi například deformované lebky lidí, kteří trpěli hydrocefalem, tedy hromaděním vody v mozkovně, senilní atrofií dolní čelisti nebo jim někdo prosekl hlavu.

„Myslím, že si to s tím studiem asi rozmyslím,“ prohodila jedna z dívek. „Já ne, já chci pracovat s člověkem,“ odpověděla jí kamarádka. Společně se pak šly podívat ještě na historické chirurgické nástroje a kostry lva, krávy nebo žirafy. „Naložené“ ve formaldehydu a lihu tu bylo k vidění také nenarozené hříbě koně nebo nejrůznější ještěrky a žáby.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze