Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Prezident Klaus odhalí Poctu Janu Palachovi

Prezident Klaus odhalí Poctu Janu Palachovi

13.1.2009, rubrika: Střední Čechy, strana: 1, autor: ROBERT OPPELT

Mělník, Praha - Až se v pondělí 19. ledna bude slavnostně odkrývat socha Pocta Janu Palachovi v Mělníku, prezident České republiky Václav Klaus bude u toho. Fakt, že se hlava státu zúčastní odhalení skulptury hořící postavy v den 40. výročí smrti studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy, potvrdila včera prezidentská kancelář.

Na pietní akci kromě Václava Klause přijedou i někteří členové vlády, velvyslanci a odlévač sochy, kterou vytvořil maďarský sochař András Beck.

Mělník není jediný, kde si smrt studenta filozofické fakulty připomenou. V pátek 16. ledna začíná v Křížové chodbě Karolina na Ovocném trhu v Praze výstava Jan Palach ’69. „Kromě jiného budou vůbec poprvé k vidění originály všech dopisů Jana Palacha podepsaných Pochodeň č. 1 či prohlášení Jana Zajíce Občané republiky československé,“ říká jeden z autorů výstavy, historik Jakub Jareš. Mezi unikátní vystavené dokumenty bude patřit i korespondenční lístek, kterým se Palach loučil s kamarádem, nebo návrh na obsazení Československého rozhlasu.

Další výstava bude věnovaná fotografiím z doby před 40 lety. K vidění bude od 16. ledna do 25. ledna v ambitu kláštera františkánů u Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí. Výročí si připomenou i vědci, kteří 15. ledna pořádají seminář za účasti historiků, teologů, filozofů a pamětníků. V hlavní aule filozofické fakulty se uskuteční diskuse a projekce filmů. Další den bude seminář pokračovat v Národním muzeu, kromě projekcí bude jeho součástí pietní akt na místě Palachovy sebevraždy. Začne ve 14.30, tedy v čase, kdy se tento čin před čtyřiceti lety odehrál.

Večer 16. ledna bude v 18 hodin Tomáš Halík celebrovat ve studentském kostele Nejsvatějšího Salvátora v Klementinu vzpomínkovou bohoslužbu. Po jejím skončení vyjde průvod se svíčkami a zamíří k pamětní desce Jana Palacha umístěné na budově filozofické fakulty.

Trvalou připomínkou oběti Jana Palacha je i nová kniha historiků Petra Blažka, Patrika Eichlera a Jakuba Jareše s názvem Jan Palach ’69. Kniha vedle esejů pamětníků obsahuje vědecké stati, dokumenty o činu Jana Palacha a jeho ozvuky v umění a politice či zprávy, které StB vypracovala během svého úsilí odstranit Palachův hrob z Olšanských hřbitovů. Ke knize je přiloženo DVD se šesti filmy, které se k Palachovi vztahují.


O autorovi| ROBERT OPPELT, s přispěním Lucie Zikmundové



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze