Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lékařská ocenění a další pocty v roce 2008

Lékařská ocenění a další pocty v roce 2008


12.1.2009    Zdravotnické noviny  str. 10  Anketa, autor:(daf)


Cena Jana Evangelisty Purkyně


Purkyňova cena zaujímá nejvyšší místo mezi poctami, které předsednictvo ČLS J. E. Purkyně uděluje svým členům. Je symbolem uznání mimořádných zásluh oceněného o rozvoj oboru a jeho celoživotní vědecké tvorby. V loňském roce cenu převzala prof. MUDr. Terezie Fučíková, DrSc., za vynikající výsledky v rozvoji alergologie a klinické imunologie. Profesorka Fučíková absolvovala FVL UK v Praze v roce 1960. Jejím prvním pracovištěm po promoci byl Ústav patologické anatomie FVL UK, poté přišla na 1. interní kliniku FVL UK a VFN. Od roku 1990 působila jako přednostka Ústavu klinické imunologie 1. LF UK, profesorkou klinické imunologie a alergologie byla jmenována v roce 1996. V současné době působí jako zástupkyně přednosty Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. LF UK. V roce 2001 byla jmenována čestnou členkou Spolku lékařů českých a České společnosti pro alergologii a klinickou imunologii ČLS JEP.


Rytíř lékařského stavu


V Břevnovském klášteře byl prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem slavnostně pasován na Rytíře lékařského stavu významný endokrinolog a dlouholetý předseda ČLS J. E. Purkyně prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc. Specializací profesora Blahoše je endokrinologie, především metabolická onemocnění skeletu, což bylo také spolu s hormonální regulací kalciofosfátového metabolismu hlavním tématem jeho odborného a vědeckého zájmu. V Ústřední vojenské nemocnici založil první osteocentrum v ČR. Publikoval přes 300 prací a 9 monografií. Vedle řady dalších domácích i zahraničních časopisů je rovněž členem redakční rady Lékařských listů Zdravotnických novin.


Ceny předsednictva ČLS JEP za nejlepší publikace


Podle slov profesora Vladimíra Paličky neměla porota lehkou úlohu. Přišlo celkem 49 návrhů na ocenění. Práce dosahovaly mimořádných kvalit, proto rozhodování nebylo snadné. Předsednictvo ČLS JEP nakonec tentokrát udělilo dvě ceny za knižní publikaci a dvě ceny za časopisecké publikace nebo soubory časopiseckých publikací: První cenu v kategorii knižní publikace získala „Speciální patologie“ (autorů Ivo Šteinera, Ctibora Povýšila a kol.). Druhou cenu pak „Radiační onkologie“ (autorů Pavla Šlampy, Jiřího Petery a kol.). První cenu v kategorii časopisecká publikace si odnesla profesorka Eva Seemanová za soubor prací z oboru lékařské genetiky, jako druhý byl oceněn soubor prací z oboru dětské chirurgie (autorů Michala Rygla, Jiřího Šnajdaufa, Karla Pýchy, Tomáše Pešla a kol.).


Cena Karla Pavlíka


Výroční cenu Nadace Karla Pavlíka převzal v pražském Karolinu profesor Paul Terasaki z Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA). Ocenění mu bylo uděleno za celoživotní přínos k objasnění imunologických zákonitostí transplantací orgánů. Paul Terasaki patří mezi 10 nejznámějších světových osobností transplantační medicíny. Je bývalým ředitelem UCLA Tissue Typing Laboratory (1969–1998), v letech 1973–1994 vedl v Jižní Kalifornii úřad pro odběry orgánů. Světově proslul také jako autor prvního velkého transplantačního registru UCLA Transplant Registry a každoroční publikací celosvětového přehledu o transplantacích Clinical Transplant.


Nejlepší medicínské projekty


Pět lékařů a vědců obdrželo Cenu ministra zdravotnictví za rok 2008. MUDr. Pavla Křížová, CSc., ze Státního zdravotního ústavu se svým týmem získala cenu za studium bakterií Neisseria meningitidis způsobujících meningitidu.

Za počítačovou analýzu vývojové poruchy řeči, která postihuje až 5 % dětí, si cenu odnesl přednosta Kliniky dětské neurologie 2. LF UK a FN Motol doc. MUDr. Vladimír Komárek, CSc.

Výzkum leukemických buněk pomocí DNA čipů a jeho využití pro molekulární diagnostiku přinesl ocenění vedoucí sekce funkční genomiky a proteomiky FN Brno RNDr. Šárce Pospíšilové Ph. D., Přednosta Gynekologickoporodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol doc. MUDr. Lukáš Rob, CSc., byl oceněn za výzkum časných stadií karcinomů děložního hrdla a ženských vnějších pohlavních orgánů. Přednosta Stomatologické kliniky 1. LF UK a VFN prof. MUDr. Jiří Mazánek, DrSc., byl oceněn za výzkum využití laseru v terapii novotvarů hlavy a krku.


Česká hlava


Cílem projektu Česká hlava je podporovat českou vědeckou inteligenci. V loňském roce udělila odborná porota v kategorii Doktorandus cenu postgraduální studentce 1. LF UK Mgr. Aleně Čížkové za výsledky při studiu molekulární podstaty poruch mitochondriální ATP syntázy, konkrétně za objevení poruchy genu, která způsobuje závažné dědičné onemocnění projevující se těžkým postižením mozku a srdce, fyzickými deformacemi a mentálním postižením. Ocenění je velkým úspěchem i pro Ústav dědičných metabolických poruch 1. LF UK a VFN Praha pod vedením prof. Milana Elledera.

Cenu předsedy Rady vlády ČR pro výzkum a vývoj získal ředitel Psychiatrického centra Praha prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., za celoživotní dílo v oblasti rozvoje, výzkumu a vývoje psychiatrie a neurobehaviorálních věd, včetně jejich popularizace. Odborná porota udělila také Zvláštní cenu Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR vedoucímu Oddělení genetické ekotoxikologie Ústavu experimentální medicíny AV ČR MUDr. Radimu J. Šrámovi, DrSc., za dlouhodobý projekt sledování a hodnocení rizika vlivu znečištěného prostředí na zdravotní stav populace.


Cena Grady 2008


Nakladatelství odborné literatury Grada Publishing již podvanácté udělilo ceny svým nejúspěšnějším titulům za uplynulý rok. Tímto prestižním titulem jsou oceňovány publikace, které svým odborným přínosem i čtenářským ohlasem získaly nezastupitelné místo v celkové produkci českých nakladatelství. Cena za rok 2007 byla udělena publikaci z produkce redakce zdravotnické literatury „Ošetřovatelství v intenzivní péči“, jejíž autorkou je Bc. Gabriela Kapounová. Je to poprvé v historii předávání Cen Grady, kdy byl oceněn titul s ošetřovatelskou tematikou. Kniha je vydána ve speciální edici označené razítkem „Časopis Sestra doporučuje“.


Cena za přínos v gerontologii


Již posedmé byly v rámci kongresu Gerontologické dny v Ostravě předány ceny za mimořádný přínos oboru gerontologie. Za celoživotní práci ve zdravotnictví byla udělena prof. MUDr. Vladimíru Pacovskému, DrSc., z 1. LF UK. V kategorii zdravotnickosociální ji obdržela náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči FN Ostrava Bc. Mária Dobešová. Zvláštní ocenění, které bylo v rámci této ceny letos uděleno, získala PaedDr. Marie Kořínková z Lysé nad Labem.


Profesor Holý navržen na Nobelovu cenu


Akademie věd ČR navrhla českého vědce prof. RNDr. Antonína Holého, DrSc., na Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu pro letošní rok. Profesor Holý patří k nejvýznamnějším českým přírodovědcům 20. a 21. století. Je objevitelem řady antivirotik využívaných při léčbě HIV/AIDS, hepatitidy typu B či oparů. Nové preparáty profesora Holého se zkouší i na 1. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze pod vedením jejího přednosty doc. MUDr. Marka Trněného, CSc.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze