Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V případě rozpočtových škrtů ve školství složí Liška mandát

V případě rozpočtových škrtů ve školství složí Liška mandát

10.1.2009, rubrika: Zpravodajství, strana: 3, autor: Marek Přibil

Jestliže by byly v novém roce v souvislosti s rozpočtovými škrty kráceny finance v resortu školství, složí ministr Ondřej Liška (SZ) svoji funkci.

„Zásadní krácení rozpočtu školství bych spojil se svým mandátem,“ potvrdil Liška v pořadu televize Z1 své rozhodnutí s tím, že rozpočtové škrty by si uměl představit u některých méně prioritních dálnic.

To se však nelíbí ministru dopravy Aleši Řebíčkovi (ODS), jenž pro Právo uvedl: „Tak já na to říkám, že v podstatě žádné méně prioritní dálnice v naší budované síti nejsou, protože to, co máme a chystáme, je základní sít vnitřních tras a napojení na dálniční sítě našich sousedů.“

Řebíček ale Liškovy snahy ohledně rozpočtu chápe: „Každý z nás má logicky zájem minimalizovat škrty.“

Liška nicméně vysvětlil, že v poddimenzovaném školství ke škrtům prostě dojít nemůže, protože kvalita českého vzdělávání by byla ohrožena.

Už v prosinci například humanitní fakulty oznámily, že plánují kvůli nedostatku peněz bojkot přijímacích zkoušek.

„Stěžuji si především na nízký plat při rostoucím objemu administrativní práce a stále rostoucích kvalitativních i kvantitativních nárocích. Český učitel musí za mizerný plat odvádět i práci, kterou v jiných státech EU i mimo ni běžně vykonává asistent, speciální pedagog nebo vychovatel,“ řekl Právu odborný asistent UK Ondřej Hník.


„Situace je vážná“


Nespokojenost učitele s vlastní profesí může podle Hníka vést k dlouhodobé demotivaci a vý -raznému poklesu kvality jeho výuky i dalšího pedagogického působení. „To může postupně snižovat úroveň vědomostí, dovedností i osobních kvalit žáků,“ dodal.

Liška, který si tristní situaci uvědomuje, chce školám a učitelům vyjít vstříc.

„Naopak jsem ochoten mluvit o navyšování. Situace je vážná. Chtěl bych, aby Česko šlo finskou cestou. Finové, kteří se ocitli v 90. letech v hluboké ekonomické recesi, udělali přesně to, co bychom měli udělat my – masivně začít investovat do vzdělání, výzkumu a vývoje,“ vysvětlil ministr.

I díky tomu jsou dnes Finové podle Lišky zemí, která má v Evropské unii nejvyšší růst.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze