Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobré časy českých vědců

Dobré časy českých vědců

17.1.2009, rubrika: Téma dnes, strana: 3, autor: STANISLAV DRAHNÝ

Praha - Česká věda zažívá v poslední době dobré období. Ještě před několika lety vycházely v nejlepších světových vědeckých časopisech zprávy o objevech, na nichž se podíleli naši vědci, tak dvakrát do roka. Nyní snad nemine měsíc, kdy alespoň některý text nemá český podpis.

Koncem loňského roku tým vědců z týmu Jiřího Forejta z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR publikoval v časopisu Science objev genu, který u obratlovců (konkrétně myší) způsobuje reprodukční bariéru. Tento objev dost možná pomůže odstranit i příčiny lidské neplodnosti.


Novinky v klonování Na jaře v Science publikoval biolog Josef Fulka mladší. Jeho tým se zabýval tím, proč klonování tak často končí nezdarem. Ukázal na klíčovou úlohu jadérka (malého kulovitého útvaru v jádře buňky), a zároveň tak objasnil některé nezdary v klonování.

Koncem roku 2007 zase olomoučtí entomologové z Univerzity Palackého oznámili, že brouci se objevili na Zemi mnohem dříve, než se myslelo. Použili k tomu srovnávání genů.

Předtím vyšel v Science článek o vlivu slunečního záření na rychlost otáčení planetek. V týmu pracovali i čeští odborníci Petr Pravec a Peter Kušnirák z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově a David Vokrouhlický z Astronomického ústavu Univerzity Karlovy v Praze.

Vojtěch Novotný z Entomologického ústavu Akademie věd ČR popsal, proč je tolik druhů býložravého hmyzu v tropických pralesích.


Konkurence je velká Publikace v odborných časopisech jsou pro vědce zásadní. Tímto způsobemse o jejich práci dozvídá široká veřejnost.

V případě časopisů Nature nebo Science jde navíc o objevy zásadního celosvětového významu. Konkurence mezi autory je obrovská, každý článek velmi důkladně prověřují celé týmy vědců-oponentů. Devět z deseti textů vrátí bez otištění.

Oba nejpřednější vědecké časopisy mají za sebou úctyhodnou tradici: britský týdeník Nature založil anglický astronom Norman Lockyer roku 1869. Americký přírodovědecký týdeník Science vyšel sice o něco později (v roce 1880), ale jeho zakladatel je ještě známější – vynálezce Thomas Alva Edison.


Dříve vycházely zprávy o objevech, na nichž se podíleli čeští vědci, tak dvakrát do roka. Teď je to téměř každý měsíc.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze