Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Deníky komentují český postoj ke Guantánamu a Bílou knihu      

Deníky komentují český postoj ke Guantánamu a Bílou knihu      

    

Praha 27. ledna (ČTK), autor:   vit

Americký prezident Barack Obama záhy pochopí, že musí brát výlevy evropské lásky s velkou rezervou. Píše to ve svém komentáři Mladá fronta Dnes. Obamo, s Guantánamem ti fandíme, ale s naší pomocí radši moc nepočítej, vzkázala mu Evropa. Podle listu je to logické, protože Evropa problém s vězni v kubánském vězení nevytvořila. Jenže Obama je v tom taky nevinně. Navíc si pomoc zaslouží, protože když uzavření Guantánama oznámil, dal tím najevo, že si váží světového mínění. Navíc jsou to většinou Evropané, kdo potřebuje pomoc, a Američané jim obvykle neodpovídají, že ten problém nevytvořili, upozorňuje autor komentáře.      

České vládě se dovoz vězňů příliš nelíbí. Kalkuluje z pozice toho, kdo se už snaží o americký radar a kdo proti Guantánamu nikdy nic nenamítal, píše se v komentáři Lidových novin. Deník konstatuje, že Spojeným státům nejsme zavázáni, ale vybízí k tomu, aby se vláda nad převzetím vězňů alespoň zamyslela. "Pokud tu myšlenku rovnou odmítneme, ocitneme se spíše v roli vyčuraného spojence," uzavírá list.      

Komentátor Hospodářských novin si všímá reakce některých koaličních poslanců po jednání vlády o Bílé knize. Mluvit po výbuchu se zdravotnickými poplatky o školném podle nich znamená kopat koaličním stranám volební hrob a z Lišky se prý klube druhý Julínek. Jenže mezi poplatky a školným je stejně propastný rozdíl jako mezi strategiemi jejich prosazovatelů, protože školné se týká jen adeptů nejvyššího vzdělání, a ti bývají vůči demagogii odolnější, připomíná deník. Bílá kniha je jasným vzkazem občanům: Když dáte koalici v příštích volbách mandát, zavede školné. Bude zajímavé sledovat, jak veřejnost hru s otevřenými kartami ocení, konstatuje deník. 



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze