Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministr financí předložil nové varianty státního rozpočtu

Ministr financí předložil nové varianty státního rozpočtu

26.1.2009, 12:00, pořad: Zprávy


Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka

--------------------

Ministr financí Miroslav Kalousek na dnešním jednání vlády představil nový návrh státního rozpočtu, který počítá s vyšším schodkem, než se původně plánovalo. Na Úřadu vlády je také kolega Martin Šubrt. Martine, dobré poledne. S jakými změnami nový návrh počítá?


Martin ŠUBRT, redaktor

--------------------

Dobré poledne. Tak, ministr financí Miroslav Kalousek přišel na to dnešní jednání se třemi variantami. Ta první počítá s tím, že pokud růst HDP bude ve výši tři procenta, pak by ten schodek státního rozpočtu byl vyšší než padesát miliard. Druhá varianta HDP vzroste o dvě procenta, pak by to byl schodek ještě o deset miliard víc, tedy více než šedesát miliard, ale ta nejhorší předpověď, pokud by česká ekonomika rostla pouze o jedno procento, pak by ten schodek státního rozpočtu mohl být až sedmdesát pět miliard. Ten původní plán, který představil vloni a schválila ho i Poslanecká sněmovna, přitom počítá se schodkem státního rozpočtu ve výši osmatřiceti miliard, ale růst HDP byl očekáván ve výši čtyři celé osm desetiny procenta. Toto číslo se už dnes jeví jako zcela nereálné, protože i dnešní prognózy ministerstva financí nebo ty nejaktuálnější mluví o růstu pouze o jedna celá čtyři desetiny procenta.


Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka

--------------------

Vláda má jednat také o kontroverzní Bílé knize, kterou předkládá ministr školství Ondřej Liška. Jaké jsou její šance?


Martin ŠUBRT, redaktor

--------------------

Tak, proti této Bílé knize, která vlastně bude jakousi reformou vysokých škol, tak proti ní je opoziční ČSSD a hlavně vládnoucí KDU-ČSL. Té se nelíbí hlavně to, že například akademický senát Univerzity Karlovy kritizuje, že neřeší například špatnou finanční situaci u humanitních fakult, dále v té reformě má být zavedení školného, i tady to kritizuje akademický senát, protože není jasné, které skupiny by za to školné měly platit a které naopak ne. Dále se zmiňuje systém studentských půjček a změny v samosprávě univerzit. Jak ale tisková mluvčí ministerstva školství Kateřina Bémová řekla, jde pouze o návrh, který teprve bude navazovat, příprava věcného návrhu zákona a jak sám dnes Onřej Liška řekl, jak akademici, tak široká veřejnost mohli minulý rok vlastně od jara až do prosince tuto Bílou knihu komentovat.


Ondřej LIŠKA, ministr školství /SZ/

--------------------

Tahle koncepce byla diskutována přesně rok a všichni měli možnost se k ní vyjádřit včetně reprezentace vysokých škol. Drtivá většina představitelů českých vysokých škol podporuje tuto reformu a přijala i moje pozvání k tomu, aby se podíleli na přípravě věcného záměru zákona.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze