Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektor Hampl: Univerzitě lidé věří víc než vládě

Rektor Hampl: Univerzitě lidé věří víc než vládě

Autor: Martin Polívka, Martin Benda


Jako rodinné stříbro označuje rektor Václav Hampl Univerzitu Karlovu. Jejímu vzestupu chce mimo jiné pomoci lepším marketingem a vytvořením systému společného financování velkých investic. Naplnění těchto cílů však podle Hampla závisí na jednom společném faktoru - penězích. „Razantnější posun dopředu bez výrazně lepšího financování bude těžký,“ říká rektor v rozhovoru pro UKáčko.cz.


„Velmi silně cítím univerzitu jako komunitu. Tento model se osvědčil a myslím, že je dobrý,“ říká rektor Václav Hampl.

Foto: Martin Janas (UK media)


Koncem listopadu univerzita představila vlastní návrh, jak transformovat dnešní fakultní nemocnice. Proč jste s ním přišli?


Když pan ministr Julínek řekl, že by chtěl reformovat nemocnice, byli jsme velmi rádi. Když se ale pak ukázalo, co má vlastně na mysli, naše nadšení opadlo. Máme zásadní výhrady k jeho koncepci akciových společností.


Pak jsme se rok snažili s ministerstvem vést dialog. Univerzitní nemocnice musí fungovat jako partnerství mezi univerzitou, nemocnicí a někým dalším, například státem. Jenže partneři se musejí vždy dohodnout. A to se nám v několika zásadních bodech nepodařilo.


V červnu se premiér Topolánek v parlamentu zavázal, že vláda neuskuteční exekutivní převod nemocnic na akciové společnosti. Důkladně jsme zvažovali všechny možnosti a nakonec jsme dospěli k závěru, že nejrozumnější bude přijít s vlastním návrhem.


Na podzim Tomáš Julínek řekl, že vlastní iniciativu UK vítá. Myslíte si, že ten návrh UK vláda přijme? Nebo jde jen o vyjednávací pozici?


My jsme si samozřejmě dali záležet, abychom ten zákon představili ve funkční podobě. Na druhou stranu ale víme, že v politice jde o kompromisy. Docela věřím, že by vláda mohla tento návrh vzít velmi vážně a přijmout ho – s jistými modifikacemi – za svůj.



Pokračování je na ExternĂ­ odkaz www.ukacko.cz

















Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze