Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Reforma vysokého školství vyvolala vlnu otázek. Do Hradce se sjedou zástupci filozofických fakult

Reforma vysokého školství vyvolala vlnu otázek. Do Hradce se sjedou zástupci filozofických fakult

29.1.2009, rubrika: Hradecko, strana: 3, autor: SILVIE ŠPRYŇAROVÁ

Dlouho očekávaná Bílá kniha terciárního vzdělávání, která změní současné fungování vysokých škol, je podle rektora hradecké univerzity Josefa Hynka jen obecným rámcem.


Hradec Králové/ Dlouho plánovaná reforma vysokého školství má konečnou podobu. Třetí verzi takzvané Bílé knihy představil ministr školství Ondřej Liška vládě.

Avšak univerzity s finální verzí spokojeny příliš nejsou. Ostře se proti návrhu postavila Univerzita Karlova, opatrně jej hodnotí i Univerzita Hradec Králové.

„Bílá kniha terciárního vzdělávání je pouze obecným rámcem, z něhož bude vycházet novela vysokoškolského zákona a teprve ta sehraje klíčovou roli v reformě vysokého školství,“ říká rektor hradecké univerzity Josef Hynek.

Přesto se však už v příštím týdnu chystá na filozofické fakultě sněm zástupců akademických senátů filozofických a humanitních fakult, který se reformou bude zabývat.

„Především fakulty s humanitním zaměřením mají podle stávající podoby návrhu poměrně okleštěný prostor při získávání peněz,“ doplnil kancléř univerzity Ondřej Tikovský. Rektor Josef Hynek vyslovil přesvědčení že doufá, že stejný prostor, jaký byl dán k debatě nad Bílou knihou, bude vytvořen i k debatě nad navrhovaným zákonem. „Teprve konkrétní znění paragrafů bude rozhodovat o úspěšnosti reformy,“ dodal.

Rozhovor s rektorem hradecké univerzity spolu s videoreportáží na: hradecky.denik.cz/hynek


Některé změny, jež navrhuje Bílá kniha Plán reformy vysokého školství, takzvaná Bílá kniha, by měl zavést mnoho novinek mezi nimiž jsou: j placení školného – nemělo by být zavedeno před rokem 2014 a platilo by se teprve po zavedení grantových a podpůrných programů j větší dostupnost pro studenty ze sociálně slabých rodin – studenti budou dostávat finanční příspěvky a další granty. Školné by mohli platit až při zaměstnání j každý student získá od státu finanční příspěvek – bude se pohybovat v řádech tisíců korun j žebříček vysokých škol garantovaný státem – student na jednom místě zjistí, jak si která škola vede a zda se zaměřuje spíše na výzkum, či pracovní trh j Na volbě rektora a děkanů se už nebude podílet jen akademický senát tvořený studenty a učiteli, ale nově také správní rada, kterou jmenuje ministr školství



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze