Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Hradec a univerzity chtějí investovat přes čtyři miliardy

Hradec a univerzity chtějí investovat přes čtyři miliardy

29.1.2009, rubrika: Východní Čechy, strana: 12, autor: Jiří Bednář

Jde o kampus i výzkumné centrum


Více než čtyři miliardy korun během příštích šesti let by chtěly v Hradci Králové investovat univerzity a hradecký magistrát.

Přes polovinu z této částky mají poskytnout rozvojové fondy Evropské unie.

Vyplývá to z informací, které poskytl manažer projektu Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Václav Hartman.

Podle jeho slov se nejvíc peněz vloží do stavby druhé etapy kampusu UHK, který má stát 1,7 miliardy korun, a Univerzita Karlova hodlá v Hradci postavit za více než miliardu nejmodernější výzkumné a výukové centrum.

Partnerství města a vysokých škol do IPRM je podle Hartmana výhodné.

„Pokud radnice krajského města univerzitám potvrdí, že jejich záměry jsou v souladu s plánovaným rozvojem města, ony pak samy podávají žádosti o podporu do jednotlivých operačních programů a na základě našeho vyjádření získávají podle vládního usnesení desetiprocentní bonifikaci do soutěže s ostatními projekty v rámci repoubliky,“ řekl dále Hartman.

„V tom převisu žádostí je to obrovská výhoda a troufnu si tvrdit, že pokud vše zpracují, jak mají, znamená to prakticky jistotu, že uspějí,“ dodal Hartman.

V rámci IPRM chce samotná radnice uskutečnit investice za asi 960 miliónů korun. „Částka, která má přijít z Evropské unie, je 509 miliónů, zbytek přidá město ze svého rozpočtu,“ řekl Václav Hartman.

Nejvíce připravené rozvojové akce v Hradci Králové jsou Centrum celoživotního vzdělávání, ve které se promění bývalá továrna Vertex ve Wonkově ulici, a rekonstrukce městských hradeb či domu U Špuláků.

Krajské město si také hodně slibuje od připravovaného celorepublikového střediska pro výcvik složek záchranného systému na letišti ve Věkoších.

„Centrum má vyrůst do roku 2013 a stát bude bezmála dvě miliardy. Z 85 procent se bude na tomto záměru finančně podílet Evropská unie,“ připomněl královéhradecký primátor Otakar Divíšek (ODS).


***


Pokud vše zpracují, jak mají, znamená to prakticky jistotu, že uspějí Václav Hartman, manažer projektu




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze