Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školné, staronová otázka

Školné, staronová otázka

29.1.2009, rubrika: Ekonom.cz/dopisy, strana: 7, autor: Jiří Němec

Ministr školství má nyní připravit věcný záměr zákona o terciárním vzdělávání a zároveň i věcný záměr zákona o finanční podpoře studentů, který bude zahrnovat i institut studentských půjček. Zatím tedy opět jen pouhá další myšlenka, jejíž případné naplnění v praxi není v dohledu. Naštěstí! Nebo bohužel?

Nesporným faktem je, že množství peněz putujících do vysokého školství ze státního rozpočtu prostě objektivně nestačí. Není to náhodou možná i proto, že rozpočtové investice do vzdělání vysoko překračují, pokud jde o výsledek, čtyřleté funkční období každé vlády? »Úrodu« by tak, v případě masivnějších investic do vysokoškolského vzdělávání ze státního rozpočtu, mohla sklízet až další politická garnitura. Na rozdíl třeba od výstavby silnic a dálnic, kde je výsledek pro voliče vidět skoro hned.

Na druhou stranu asi těžko najdeme na Moravě vydatné ropné vrty, jako má třeba Norsko v Severním moři, a jestli chceme skutečně něčím konkurovat v rámci EU a stále více se globalizujícího světa, tak to mohou být jen naše schopnosti a vědomosti nabyté právě kvalitním vzděláním.

Počet vysokoškolských studentů u nás stále stoupá, na druhou stranu však vysoké školy musejí stále každoročně odmítat desetitisíce zklamaných maturantů. Z tohoto pohledu se rozšíření možností studia třeba i za pomoci školného zdá možná docela racionální. Vždyť procento vysokoškolsky vzdělaných lidí z celkového počtu obyvatel ČR stále zaostává za srovnatelnými evropskými státy.

Přístup k vysokoškolskému studiu v žádném případě nesmí být pro středoškoláky uzavřen »jenom« z finančních a sociálních důvodů. A především to musí všechny další úvahy o případném zavedení školného vzít v potaz. *


***


Téma placení školného na vysokých školách patří k častým námětům týdeníku Ekonom. Naposledy se mu věnoval článek Buď tomograf, nebo medici (Ekonom č. 3/2009).



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze