Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V metropoli postaví další kampus

V metropoli postaví další kampus

21.1.2009, rubrika: Titulní strana, strana: 1, autor: SILVIE ŠPRYŇAROVÁ

Na více než 75 tisících metrů čtverečních poblíž fakultní nemocnice vyroste již druhý univerzitní komplex. V Hradci Králové jej hodlá postavit pražská Karlova univerzita. Stavba by měla začít už v letošním roce.


Hradec Králové/ Další univerzitní kampus za bezmála tři miliardy korun by měl v příštích letech vyrůst v krajské metropoli.

Pražská Univerzita Karlova, která má v Hradci Králové lékařskou a farmaceutickou fakultu, o stavbě specializovaného komplexu pro výzkum a vývoj uvažuje již několik let.

První etapa by měla začít už v polovině letošního roku.

„Cílem projektu je vybudování Výzkumného a výukového centra lékařské a farmaceutické fakulty včetně moderního přístrojového vybavení, výukových prostor a administrativně-technického zázemí. Centrum by mělo být špičkovým pracovištěm zabývajícím se výukou a dlouhodobým rozvojem teoretických lékařských a farmaceutických oborů,“ vysvětlil záměr mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek.

Doplnil, že výhodou tohoto řešení bude přesun teoretické výuky studentů medicíny do těsné blízkosti fakultní nemocnice, kde se koná jejich praktická příprava.

Celá stavba za téměř tři miliardy vyroste poblíž fakultní nemocnice na více než 75 tisících metrů čtverečních.

Část pozemků má univerzita ve svém vlastnictví. Téměř polovinu plochy, přes pětatřicet tisíc metrů čtverečních, však vlastní město.

„Na podzim loňského roku již byla připravena smlouva o výpůjčce těchto pozemků do doby, než začne samotná výstavba,“ upřesnil mluvčí.

Jeho slova potvrzuje i náměstek primátora Josef Malíř. „Tento záměr již schválila rada města. Radnice iniciativu univerzity podporuje. Hradec se pomalu stává univerzitním městem, kam by mohli jezdit odborníci z celého světa,“ dodal.

Univerzita nyní chystá ve spolupráci s městem zpracování projektu stavby kampusu, s nímž bude usilovat o získání peněz z fondů Evropské unie.

...2

Růst univerzitního kampusu mají v rukou dotační úředníci

dokončení ze strany 1

Hradec Králové/ Stavba kampusu Karlovy Univerzity, který vyroste v krajské metropoli, je plánována ve třech etapách na minimálně osm let. Za tuto dobu by měly být dokončeny dvě ze tří částí.

„Všechno však záleží hlavně na penězích, především z dotací a jejich získávání,“ objasnil Hájek. První etapa za 1,2 miliardy by měla být dokončena v roce 2012. Druhá část bude pokračovat až do roku 2016. Třetí etapa není zatím upřesněna. Přestože Karlova univerzita je jednou z největších vysokých škol v ČR, její specializované centrum v krajském městě nebude dosahovat rozměrů brněnského kampusu.

„Jednoznačný názor drtivé většiny fakult zní: neopouštět historické lokality, nestavět megakampusy někde za městem, ale orientovat se na rekonstrukce a dostavby stávajících areálů a výstavbu takzvaných minikampusů,“ vysvětlil rektor Karlovy univerzity Václav Hampl.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze