Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Co vás letos čeká při cestě za vysokoškolským studiem

Co vás letos čeká při cestě za vysokoškolským studiem

20.1.2009, rubrika: Studium - příloha, strana: 1, autor: Petr Nečina

Pokud letos míříte na vysokou školu, nečekají vás žádné převratné změny. Proto vámnabízíme jen základní přehled o procesu přijímání.


1 Do kdy musíte podat přihlášku Poté, co si ujasníte, jaký obor na jaké škole hodláte studovat, následuje první z nezbytných kroků k vytouženému studiu, a tím je podání přihlášky. Obecně se dá říci, že přihlášku je potřeba podat nejpozději 28. února letošního roku. Najdou se však výjimky, například České vysoké učení technické přijímá přihlášky na bakalářské obory až do 30. března a na navazující magisterské obory dokonce až do 30. dubna. Podobně i pražská Vysoká škola ekonomická (VŠE) má uzávěrku navazujících magisterských oborů až 15. května.


2 Poplatky za přihlášku se liší Jednotlivé fakulty vybírají za každou přihlášku poplatek. Jeho výše se pohybuje mezi pětisty až šestisty korunami. Některé školy mají nižší poplatek, pokud přihlášku podáte v elektronické podobě, tzv. e-přihlášku. Například na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (UK) zaplatíte v případě „běžné“ papírové přihlášky 599 korun a při přihlášení elektronickou cestou jen 450 korun. Podobné zvýhodnění má i VŠE - 590 korun za papírovou přihlášku a 500 korun za elektronickou. Přesto však řada škol požaduje, abyste vyplněný a vytištění formulář spolu s dokladem o zaplacení poplatku zaslali ještě poštou.


3 Formy přijímacích zkoušek se liší Lze rozlišit dvě základní podoby přijímacích zkoušek. Většina fakult si stále přijímací testy, v písemné či ústní podobě, připravuje sama. Novým fenoménem je však Národní srovnávací zkouška (NSZ). Její výsledky využívají některé školy jako plnohodnotné kritérium pro přijetí uchazečů, nebo k ní alespoň přihlíží v rámci přijímacího řízení. Zkoušku nabízí společnost Scio, její cena je 394 korun a počet škol, které jejích služeb nějakým způsobem využívají, se stále zvyšuje.

V rámci srovnávacích zkoušek je možné absolvovat test v těchto oborech: obecné studijní předpoklady, základy společenských věd, matematika, přírodní vědy a cizí jazyky, konkrétně angličtina, němčina a francouzština. Testy se konají ve 29 městech v těchto termínech 7. února, 7. března, 4. dubna, 1. května a 30. května. Přihlášku, termíny, do kdy je potřeba se přihlásit, a další podrobnosti najdete na www.scio.cz. Pokud byste se chtěli zúčastnit únorového termínu, musíte spěchat, uzávěrka přihlášek je pro něj již 22. ledna včetně.

Národní srovnávací zkouška je u některých fakult povinnou součástí přijímacího řízení nebo ho plně nahrazuje. K těm prvním patří třeba Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, brněnská Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Fakulta sociální věd a Právnická fakulta UK v Praze či Filozofická a Právnická fakulta Palackého univerzity v Olomouci. Podrobné informace o jednotlivých studijních oborech, termínech, poplatcích a podobě najdete na www.idnes.cz/seznamvs nebo internetových stránkách jednotlivých fakult.


***


Kde hledat

informace

Seznam škol i se všemi

obory najdete na:

www.idnes.cz/seznamvs

www.scio.cz

www.navigator.cz

www.kampomaturite.cz

weby jednotlivých škol

a fakult



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze