Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda v pondělí neprojedná dokument o reformě VŠ

Vláda v pondělí neprojedná dokument o reformě VŠ





Doplnili jsme o vyjádření ministra školství Ondřeje Lišky ve 4. odstavci.


Praha 16. ledna 2009 (ČTK), autor: kli mal pba

--------------------


Praha 16. ledna (ČTK) - Vláda v pondělí nebude projednávat dokument navrhující reformu českého vysokého školství, takzvanou bílou knihu. Ministr školství Ondřej Liška (SZ), který ji měl vládě předložit, pojede do Bruselu, aby tam projednával priority českého předsednictví. ČTK to dnes řekla Helena Müllerová z ministerstva školství.


S výhradami k bílé knize dnes přišli lidovci, kterým se nelíbí, že s reformou nesouhlasí samotné univerzity. Zástupci KDU-ČSL také chtějí, aby bílé knize předcházel věcný záměr zákona a aby byly posouzeny dopady této reformy pro ekonomický sektor.


Podle ministra Cyrila Svobody (KDU-ČSL) reforma terciárního vzdělávání musí projít řádným procesem projednávání. "Není možné, aby tento materiál v sobě skrýval tak zásadní otázky, jako je školné, aniž by byly posouzeny dopady do českého podnikatelského a ekonomického prostředí, aniž by byl přípraven koncept právní úpravy, to znamená aniž by byl připraven věcný záměr zákona," objasnil výtky předsednictva KDU-ČSL.


"Nevím, zda je to nepochopení nebo neznalost pana ministra Svobody, ale strategický dokument Bílá kniha terciárního vzdělávání je nutným předstupněm právě ke zpracování věcného záměru zákona," ohradil se Liška ve vyjádření pro tisk. Z bílé knihy budou prý vycházet dva zákony, o terciárním vzdělávání a o finanční podpoře studentů.


Podle Müllerové nepůjde v pondělí bílá kniha na vládu proto, že Liška chce být u projednávání tak důležitého dokumentu. Jeho cesta do Bruselu však prý byla plánovaná asi měsíc dopředu. Proto se projednávání posouvá o týden.


Třetí a údajně již konečnou verzi bílé knihy terciárního vzdělávání představilo ministerstvo školství v prosinci. Reforma počítá s tím, že se univerzitní pracoviště v budoucnu specializují buď na výzkum, vzdělávání nebo profesní přípravu. Zlepšit financování vysokých škol má zavedení školného, současně má ale fungovat i systém finanční podpory studentů, zahrnující studentské půjčky a stipendia.


Do poslední verze bílé knihy byly zapracovány připomínky akademiků a široké veřejnosti. Některé výtky ale podle univerzit nebyly zapracovány dostatečně, proto Karlova univerzita celý proces přípravy bílé knihy odmítla. Podle rektora UK Václava Hampla se bílá kniha nezabývala například problematickou situací humanitních oborů a dostatečně rozebrána nebyla ani otázka akademických samospráv.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze