Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministr Liška chystá školné, lidovci se bouří

Ministr Liška chystá školné, lidovci se bouří

17.1.2009, rubrika: Zpravodajství, strana: 2, autor: Marek Přibil, Oldřich Danda

Lidovci a zelení jsou v ostrém sporu ve věci zavedení školného na vysokých školách.

Systém plateb za studium popisuje Bílá kniha terciárního vzdělávání, kterou podle informací ministerstva školství projedná vláda v pondělí 26. ledna.

Bílá kniha z dílny ministra a prvního místopředsedy zelených Ondřeje Lišky má celkem 81 stran. Termín školné je v ní obsažen 69krát. „Bílá kniha, kterou nyní předkládám ke schválení vládě, je strategický dokument, ze kterého budou vycházet dva zákony. Zákon o terciárním vzdělávání a zákon o finanční podpoře studentů,“ vysvětlil včera Právu Liška.

Přitom ještě v prosinci 2007 veřejně tvrdil: „Zavedení školného v souladu s programem své strany odmítám.“

Podle svých slov a v souladu s vládním programem trvá na tom, že „tato vláda školné nezavede“, avšak lidovci mu vyčítají, že přípravou školného studenty zbytečně znejisťuje.

Liška podle Bílé knihy předpokládá, že „student bude mít možnost školné zaplatit škole okamžitě (přímé školné), druhou možností mají být zpětné platby formou splátek“.

Předsednictvo lidovců včera ale začalo protestovat. Žádá, aby Liška připravil nejprve věcný záměr zákona o vysokých školách, nikoli pouze Bílou knihu, a aby více diskutoval reformu VŠ s odbornou veřejností a univerzitami.

Ty proti Bílé knize, pod níž je podepsán Liškův expert na VŠ Petr Matějů a jeho tým, tvrdě protestují. Karlova univerzita už v prosinci vydala k dokumentu odmítavé stanovisko.

Podle lidoveckého ministra pro legislativu Cyrila Svobody musí budoucí zákon a reforma VŠ projít řádným procesem projednávání. „Není možné, aby tento materiál v sobě skrýval tak zásadní otázky, jako je školné, aniž by byl připraven věcný záměr zákona se všemi důsledky, které jsou s tím spojeny,“ řekl včera Právu.

Liška se však brání: „Nevím, zda je to nepochopení nebo neznalost pana ministra Svobody, ale Bílá kniha je nutným předstupněm právě ke zpracování věcného záměru zákona, který se chystám předložit vládě v první polovině letošního roku,“ sdělil.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze