Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademikům vadí Bílá kniha, projedná ji vláda

Akademikům vadí Bílá kniha, projedná ji vláda

26.1.2009, rubrika: Zpravodajství, strana: 11, autor: (kp)

Praha/ Vláda v novém složení má dnes projednat zásadní materiál z dílny ministra školství. Ondřej Liška předkládá Bílou knihu terciárního vzdělání, která mění postavení vysokých škol, jejich studentů i pedagogů. Právě proměna bašt vzdělanosti na manažersky řízené instituce se nelíbí univerzitní obci.

Členové Akademického senátu Univerzity Karlovy ostře protestovali proti dosavadnímu způsobu přípravy reformy vysokého školství. „Odmítáme poslední verzi Bílé knihy. Vzhledem k opakovaným výtkám akademické obce a nedostatečnému vypořádání se s nimi žádáme vládu, aby zamítla současný návrh reformy a vrátila ho ministerstvu školství k přepracování,“ uvádí se v usnesení akademiků.

Bílá kniha předpokládá, že do řízení vysokých škol budou v daleko větší míře mluvit lidé z praxe. I rektoři by měli být spíš manažery zvenčí než interními vědci či učiteli. „Bílá kniha je strategický dokument, ze kterého budou vycházet dva zákony, o terciárním vzdělávání a o finanční podpoře studentů. Proto mu předcházela téměř roční odborná diskuse,“ hájí postup svého úřadu ministr školství Liška. Ujišťuje, že Topolánkova vláda školné nespustí, ale Bílou knihou pouze otevírá debatu k jeho zavedení.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze