Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Leden 2009
Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitě Karlově se nelíbí Liškova reforma vysokých škol

Ministr školství Ondřej Liška tvrdí, že školné je pro něj "druhotné téma". Zapadá však do jeho celkového předsevzetí, aby si univerzity mezi sebou více konkurovaly. A chovaly se tak trochu jako firmy. Některé školy kvůli tomu mají s takzvanou bílou knihou zásadní problém. Nejhlasitěji se do ní opřela největší Univerzita Karlova.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Národní srovnávací zkoušky: brána na 49 fakult

V mimořádné příloze Práva s úplným adresářem vysokých a vyšších odborných škol se především dočtete, jak se na přijímačky co nejlépe připravit.

Kromě praktických tipů a rad najdete i přehledný seznam přípravných kurzů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Právnická fakulta UK letos vsadila na SCIO

Přijímací řízení se na Právnické fakultě UK v Praze se často měnilo. Letos je nahrazeno Národní srovnávací zkouškou o dvou modulech: Obecné studijní předpoklady (OSP) a Základy společenských věd (ZSV). Tato forma je bohužel pro studenty jedna z nejdražších. Kromě povinného poplatku fakultě ve výši 599 Kč (zahrnuje pouze administrativní náklady) musí student platit za každý pokus OSP (394 Kč) a ZSV (394 Kč).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařská fakulta se zapojila do výzkumu za 50 miliard euro

Na mezinárodním výzkumu za více než 50 miliard euro se bude od letošního roku podílet i Lékařská fakulta Karlovy univerzity v Hradci Králové. Do sedmého rámcového programu Evropské unie pro výzkum a technologický rozvoj se fakulta dostala s týmem jedenácti odborníků, kteří se budou v jednom z projektů nazvaném PurStem pokoušet vyvinout médium vhodné pro klinické použití kultivovaných kmenových buněk.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Tvořivost a inovace budou evropským mottem pro rok 2009

Podpora tvořivosti a inovace bude mottem Evropské unie pro rok 2009. V rámci tohoto předsevzetí se uskuteční ve všech evropských zemích mnoho propagačních a osvětových akcí určených široké veřejnosti, ale zejména mladým lidem a učitelům.       

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentky, která z vás je nej...

Nemusíte mít míry 90-60-90 a ambice dostat se na světová předváděcí mola a přesto se můžete státMiss Academia. O titulu nejkrásnější vysokoškolačky roku 2009 totiž nerozhodne jen pěkná tvář, ale především schopnosti a znalosti. Jak říkají pořadatelé: Miss Academia je miss, která má (s)mysl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chceme, aby zaměstnavatelé v EU uznávali české diplomy

„Česká republika považuje přechodná omezení, kdy čtyři země Evropské unie Německo, Rakousko, Belgie a Dánsko stále brání volnému pohybu pracovních sil z nových členských států Evropské unie, za diskriminující, politicky a ekonomicky naprosto neodůvodněná,“ řekl Deníku Michal Sedláček, náměstek ministra práce a sociálních věcí, který na ministerstvu odpovídá za spolupráci s Evropskou unií a jehož rodina pochází z Klatov.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Začíná boj o nové vysokoškoláky

České vysoké školy se začaly připravovat na nedostatek studentů. Především ty technické a přírodovědné, kam nemíří takové množství mladých lidí jako na humanitní studia, lákají maturanty na nové, atraktivnější obory.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Student dostal za vraždu deset let

Student pražské filozofické fakulty Marian Voňka půjde na deset let do vězení za to, že po hádce a následné potyčce pobodal v centru hlavního města řidiče, který mu vjel do cesty na přechodu pro chodce

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity otevírají dveře

Zítra se v 10 hodin otevřou dveře 1. lékařské fakulty UK v Praze. Setkání začne v 10 hodin v posluchárně Anatomického ústavu, U Nemocnice 3, Praha 2, pak si mohou návštěvníci prohlédnout vybraná pracoviště. Zájemci si mohou zakoupit modelové otázky k přijímacím zkouškám a další materiály.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podrobný přehled šancí na přijetí

Jedná se o uchazeče s českým občanstvím, kteří se hlásí do bakalářských a „dlouhých“ magisterských programů. Uvedeny jsou pouze ty vysoké školy, jež vykazují uchazeče pro akademický rok 2008/09 (v datech nenaleznete státní vysoké školy: Univerzitu obrany a Policejní akademii).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci z celého světa zkoumají nanovlákna

Vědci z celého světa budou využívat nové laboratoře pro zkoumání nanovláken, které v Liberci otevřela společnost Elmarco.

Výzkumné, vývojové a výrobní centrum zaujímá plochu o rozloze 3000 metrů čtverečních a jeho výstavba a vybavení přišly na 190 milionů korun, přičemž 75 milionů poskytla Evropská unie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ekonomickou krizi má prý EU překonat díky vzdělávání a kreativitě

Ekonomickou krizi může Evropa překonat díky tvořivému přístupu ve vědě a vzdělávání, stejně jako v kultuře a hospodářství. Na dnešním oficiálním zahájení Evropského roku kreativity a inovací v Praze se na tom shodli představitelé EU, kteří mají na starost vzdělávání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lekce z anatomie pro budoucí studenty

Zájemci o studium medicíny v sobotu absolvovali první lekci anatomie. Lékařská fakulta totiž pořádala v Anatomickém ústavu v Praze 2 Den otevřených dveří a studenti i Pražané se zároveň mohli podívat do místního muzea.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dosud nezveřejněné fotografie Jana Palacha a taky podrobnosti o jeho plánech před sebeupálením

Jan Palach znovu pod drobnohledem historiků. Tentokrát díky novým dokumentům, podle kterých podrobně zrekonstruovali jeho čin. 16. ledna uplyne od jeho smrti už čtyřicet let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Palach navrhoval obsadit rozhlas

Jan Palach, jenž se v roce 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci Československa, navrhoval, aby studenti obsadili rozhlas. Na nový objev historiků upozorňují Lidovky.cz. Od Palachova zoufalého činu uplyne 16. ledna 40 let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učitelé si výrazně polepšili

Učitelé Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a také Pedagogické fakulty UKzveřejnili v minulých týdnech různá prohlášení, v nichž poukazují nejen na velmi nízké mzdy zejména odborných asistentů, ale i na to, že ani na tak nízké mzdy se školám peněz nedostává. Podle ÚIV si však zaměstnanci vysokých škol polepšili za posledních pět let na výplatách v průměru o 46 procent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jan Palach ’69: výstava, seminář...

Ve čtvrtek 15. ledna bude v Křížové chodbě Karolina zahájena výstava Jan Palach ’69. Kromě jiného budou poprvé k vidění originály dopisů Jana Palacha podepsaných „Pochodeň č. 1“ či prohlášení Jana Zajíce „Občané Republiky československé“. Autory výstavy jsou Petr Blažek, Patrik Eichler a Jakub Jareš, grafikem je Jáchym Šerých.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odmítl se smířit s okupací

Psal se rok 1968 a Jan Palach intenzivně prožíval Pražské jaro. Zdálo se, že komunistický režim v Československu může změnit svou tvář a Palach se účastnil řady diskusních večerů a schůzí. V roce 1968 byl také na druhý pokus přijat ke studiu svého oblíbeného oboru - historie, naFilosofické fakultě Univerzity Karlovy. Na první pokus v roce 1966 jej totiž nepřijali.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Palachova zkratka na cestě do dějin

Před dvěma lety vyšel v týdeníku Respekt velký článek o tom, že si čeští historici nevědí s Janem Palachem rady. „Možná je v tom ostych před velkou obětí, velkým jménem. Skrývá to také hodně námahy přesně vysvětlit okolnosti, vážit každé slovo na jemných vážkách,“ vysvětloval v Respektu nezájem o Palacha odborník na pražské jaro Jiří Hoppe.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pravěká fauna v suterénu

Masožravý býk, tak zní doslovný překlad latinského názvu Carnotaurus. Ovšem s tímhle býkem by si určitě neporadil ani nejsrdnatější toreador. Pradávný ještěr vážil okolo dvou tun, na délku měřil osm metrů a hlava s růžky se tyčila do třímetrové výšky. Dravec lovil v dnešní Argentině před 70 miliony lety.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V případě rozpočtových škrtů ve školství složí Liška mandát

Jestliže by byly v novém roce v souvislosti s rozpočtovými škrty kráceny finance v resortu školství, složí ministr Ondřej Liška (SZ) svoji funkci.

„Zásadní krácení rozpočtu školství bych spojil se svým mandátem,“ potvrdil Liška v pořadu televize Z1 své rozhodnutí s tím, že rozpočtové škrty by si uměl představit u některých méně prioritních dálnic.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pochodeň k přemýšlení

Můžeme o nich vyprávět dětem a těšit se pohledem na to, jak se vidí v roli pilotů RAF bojujících proti Hitlerovi, vzdorují převaze silou ducha jako Mahátmá Gándhí nebo se stavějí na odpor bolševikům s vervou Lecha Walesy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Důležitější než život

Na Jana Palacha má spousta lidí hned jasný názor. O tom, zda to byl hrdina, mučedník, nebo zoufalá oběť vlastní bezradnosti a co si z jeho činu můžeme vzít, se dlouho debatovalo - pokud vůbec - maximálně po hospodách a v soukromí. Teď, čtyřicet let poté, co se polil benzinem a zapálil na protest proti všeobecné rezignaci, ovládající jeho okolí po srpnu 1968, se to mění.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentská soutěž

Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN Praha vyhlašuje soutěž o nejlepší studentskou odbornou práci v oboru adiktologie – 2008/2009.

Soutěže se mohou zúčastnit studenti všech vysokých škol, pregraduálního i postgraduálního studia bez ohledu na studijní obor, s prací teoretickou, výzkumnou, resp. kazuistickou na jakékoli téma z oboru adiktologie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařská ocenění a další pocty v roce 2008

Cílem projektu Česká hlava je podporovat českou vědeckou inteligenci. V loňském roce udělila odborná porota v kategorii Doktorandus cenu postgraduální studentce 1. LF UK Mgr. Aleně Čížkové za výsledky při studiu molekulární podstaty poruch mitochondriální ATP syntázy, konkrétně za objevení poruchy genu, která způsobuje závažné dědičné onemocnění projevující se těžkým postižením mozku a srdce, fyzickými deformacemi a mentálním postižením. Ocenění je velkým úspěchem i pro Ústav dědičných metabolických poruch 1. LF UK a VFN Praha pod vedením prof. Milana Elledera.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Řekli nám o reformě zdravotnictví v roce 2008

Představitelů českého zdravotnictví jsme se zeptali, jak jsou spokojeni s tím, co bylo či nebylo uskutečněno v roce 2008 v rámci Julínkovy reformy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Začíná Palachův týden

Děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík a Petr Blažek hovořili ve Studiu 6 o sborníku věnovaném Janu Palachovi. Publikace přináší dosud neznámá fakta a vychází u příležitosti 40. výročí Palachova sebeupálení. Studio 6

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity lákají své budoucí studenty

Přilákat nové studenty a přiblížit zájemcům o studium život na vysoké škole. To je cíl dne otevřených dveří na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, který se koná v sobotu od devíti hodin.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čtyřicet let od smrti Jana Palacha

Jan Palach, který se před čtyřiceti lety upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy je znovu pod drobnohledem historiků. Ti objevili dokument, podle kterého Jan Palach v lednu 1969 chtěl, aby studenti obsadili Československý rozhlas. Nová fakta o Janu Palachovi přinese sborník, který vychází tento týden.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prezident Klaus odhalí Poctu Janu Palachovi

Až se v pondělí 19. ledna bude slavnostně odkrývat socha Pocta Janu Palachovi v Mělníku, prezident České republiky Václav Klaus bude u toho. Fakt, že se hlava státu zúčastní odhalení skulptury hořící postavy v den 40. výročí smrti studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy, potvrdila včera prezidentská kancelář.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jana Palacha si připomenou nejen historici

V pátek 16. ledna začíná v Křížové chodbě Karolina na Ovocném trhu výstava Jan Palach ’69. „Kromě jiného budou vůbec poprvé k vidění originály všech dopisů Jana Palacha podepsaných Pochodeň č. 1 či prohlášení Jana Zajíce Občané Republiky československé,“ říká jeden z autorů výstavy, historik Jakub Jareš.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čech našel v Antarktidě vzácné fosilie

Kolekci skvěle zachovalých a často velmi vzácných fosilií objevil a nashromáždil na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě člen české vědecké expedice, paleontolog Radek Vodrážka z České geologické služby.

E-mailem přes satelit to v pondělí oznámil vedoucí expedice prof. Miloš Barták, jenž je zároveň šéfem vědecké stanice Masarykovy univerzity, nesoucí jméno Johanna Gregora Mendela.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti připomenou založení univerzity během

Počátkem patnáctého století se z Prahy přes Krušné hory vydali do saského Lipska němečtí studenti a profesoři z Karlovy Univerzity. V Lipsku pak v roce 1409 založili svou vlastní univerzitu. Řešili tak dlouhodobý spor s českými kolegy podporujícími reformní hnutí kolem Jana Husa, který vyvrcholil vydáním Dekretu kutnohorského.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kam se hlásit na vysokou

Zatímco před deseti lety u přijímaček na vysokou školu uspěl každý druhý, loni šly k imatrikulaci tři čtvrtiny zájemců o studium.„O všechny obory je zájem. Ale bohužel kvalita uchazečů není nejvyšší. Ukazuje se to především na strojní fakultě i v klasických předmětech jako silno- a slaboproud,“ hodnotí rektor Českého vysokého učení technického v Praze Václav Havlíček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokou začněte vybírat už teď

Při výběru školy myslete na to, jakou máte šanci na přijetí. Pokud se hlásíte na nějakou hodně žádanou fakultu, pojistěte se a přihlášku dejte ještě raději jinam. „Na webových stránkách škol najdou zájemci o studium údaje o počtech přihlášených a přijatých studentů. Z toho mohou snadno usoudit, jak složité bude se na vybranou školu dostat,“ radí Jiří Kadlec, provozovatel informačního studentského serveru www.kampomaturite.cz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kouření a vysokoškoláci

Skupina mediků ve složení Lucie Golisová, Martina Hýblová a Iva Latnerová z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy spolu s MUDr. Evou Králíkovou se tentokrát zabývala průzkumem kouření na lékařské fakultě (LF), fakultě tělesné výchovy a sportu (FTVS), Vysoké škole ekonomické (VŠE) a Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Z každé školy bylo náhodně dotázáno pětačtyřicet studentů, celkem tedy sto osmdesát respondentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Protestní čin Jana Palacha měl odezvu i v Plzni

Počátek roku 1969 přinesl postupně stále sílící tlak tzv. normalizace. Po krátkém nadechnutí se naděje, že vývoj přinese celkově významné společenské změny, přišlo více než kruté vystřízlivění. Sovětský režim podpořil vítězství československých dogmatiků v řadách vládnoucí komunistické strany, a ti začali utahovat šrouby. Československo také muselo sehrát předstíraně dobrovolnou roli hostitele pobytu sovětských vojsk na svém území. Tento pobyt, deklarovaný původně jako dočasný, se postupně protáhl na dlouhé dvacetiletí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Film o Palachovi nese vzkaz legendy

Byla smrt jednadvacetiletého studenta Jana Palacha zbytečná? Co jí předcházelo a jak ji současníci rozuměli? Před čtyřiceti lety se 16. ledna Palach zapálil a o tři dny později zemřel. Palachovi i reakcím, které jeho čin vzbudil, se věnuje hodinový dokument režisérky Kristiny Vlachové, který dnes ve dvacet hodin vysílá ČT 2.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Archivy hovoří i po letech

Na dnešní večer zařadila ČT 2 hodinový dokument o smrti Jana Palacha. Ještě před jeho uvedením zaznamenala autorka i Česká televize vzrušené reakce. Dokonce výhružné dopisy a výzvy, aby se dokument nevysílal.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chybí mi zprávy z domova

V říjnu 1968 sklízel tehdy dvacetiletý Jan Palach ve Francii hroznové víno. Psal odtud domů matce. Z Francie také zřejmě pochází jeho vůbec nejpozdnější fotografie. PRAHA Francouzská vesnice Santenay proslula pěstováním skvělého burgundského vína. Pochází odtud ovšem také zřejmě vůbec poslední známá fotografie Jana Palacha.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příběh posmrtné masky

„LEŽEL V CHODBĚ přikrytý státní vlajkou a obklopen květinami. Měl klidný výraz, ale jeho tvář byla jedna velká podlitina. Proto v jeho posmrtné masce nelze hledat podobu, jde vlastně o dokument,“ vzpomíná akademický sochař OLBRAM ZOUBEK (82) na pozdní nedělní večer 19. ledna 1969.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pochodeň Jan Palach

Ze stručných řádek dopisu nalezeného na místě činu mrazilo:

Vzhledem k tomu, že se naše národy ocitly na okraji beznaděje, rozhodli jsme se vyjádřit svůj protest a probudit lidi této země následujícím způsobem.

Naše skupina se skládá z dobrovolníků, kteří jsou odhodláni se dát pro naši věc upálit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Märtyrer Jan Palach

40Jahre nach dem Selbstmord von Jan Palach ist ein Dokument aufgetaucht, das seine Tat in einem neuen Licht erscheinen lässt.

Der Student der Karlsuniversität, der sich am 16. Januar 1969 aus Protest gegen die Okkupation der Tschechoslowakei durch Truppen des Warschauer Pakts auf dem Prager Wenzelsplatz selbst verbrannte, schrieb zehn Tage vor der Tat einen Brief an den Studentenführer Lubomír Holeček, in dem er vorschlägt, den Tschechoslowakischen Rundfunk zu besetzen.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před 40 lety vzplála lidská pochodeň: Jan Palach

Před čtyřiceti lety se pod schody Národního muzea na Václavském náměstí v Praze polil benzinem a zapálil dvacetiletý student filozofie Jan Palach. Hořící pochodeň se pak rozeběhla. Svou smrtí chtěl vyburcovat národ z lhostejnosti a znovu v něm probudit touhu žít ve svobodě, bez dozoru Sovětského svazu a bez cenzury.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do poslední chvíle se choval neuvěřitelně racionálně

Zoufalý čin nad slovy k zoufání, tak by se také dalo označit sebeupálení Jana Palacha.Přestoupil na Filozofickou fakultu Karlovy univerzity v roce l968, podílel se na všech možných diskusích během roku, měl určitě pocit, že může něco podstatného v této zemi ovlivnit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Území liliputů na fotografiích

Obrazově atraktivní vědecké mikrofotografie, které vznikly v laboratořích Přírodovědecké fakulty UK v Praze, můžete ode dneška obdivovat v Botanické zahradě fakulty (Na Slupi 2, Praha 2, vstup přes skleník).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Seminář k upálení Jana Palacha

Hezký den. Tak právě teď končí první diskusní panel semináře k sebeupálení Jana Palacha. Celé dopoledne se neslo v duchu tématu lidské pochodně a se svým příspěvkem vystoupil například spoluautor knihy Jan Palach 69 pan Petr Blažek, který mimo jiné upozornil na to, že některé dokumenty vztahující se k osobě Jana Palacha, byly zveřejněny teprve nedávno.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kdo chtěl jít k hrobu Palacha, tvrdě narazil

Na dětské představení do kina ve Všetatech na Mělnicku vyrazil před dvaceti lety Martin Pithart z Přívor se svým tehdy jedenáctiletým synem. Ze své vesnice to měli kousek. Kino chtěli spojit s návštěvou hřbitova, kde plánovali na rodinném hrobě zapálit svíčku. Jenže se tam nedostali. Došli jen ke kostelu, dál je Veřejná bezpečnost (VB) nepustila. Bránila lidem v návštěvě hrobu Jana Palacha.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Palachovy dopisy v Karolinu

Originální dopisy, které před čtyřiceti lety napsal Jan Palach, jsou k vidění v Křížové chodbě pražského Karolina. „Kromě jiného jsou vůbec poprvé k vidění originály všech dopisů Jana Palacha podepsaných Pochodeň č. 1 či prohlášení Jana Zajíce Občané Republiky československé,“ říká jeden z autorů výstavy, historik Jakub Jareš.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Palach? Hamletovské drama dneška

Ráno šestnáctého ledna devětašedesát přijel do Prahy na někdejší nádraží Těšnov. Odtud odjel na studentské koleje, kde napsal několik dopisů. Nikdo z jeho přátel si nevšiml ničeho neobvyklého. Ví se dokonce i to, kde si koupil dvě nádoby, kde si opatřil benzin... Věděl naprosto přesně, co dělá.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Delší studium se prodraží

Ačkoliv se na českých veřejných a státních vysokých školách školné, alespoň zatím, neplatí, neznamená to, že je studium na nich vždycky bezplatné. Cesta k vysokoškolskému diplomu se může výrazně prodražit zejména studentům, kteří přetáhnou studium o dva a více let oproti řádné době.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kde máte největší šance

Humanitní obory Sem patří jazykové obory, filozofie, sociologie, kulturní a sociální antropologie, politologie, teologie, historie apod. Loni byl mezi takto zaměřenými školami největší zájem o Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, přijato bylo pouze 18 % přihlášených. Naopak nejsnazší byla cesta na Filozofickou fakultu Univerzity Pardubice, kam byl přijat téměř každý druhý uchazeč.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stalo se před časem - upálení Jana Palacha

Osmadvacátýho ledna v podstatě tam udělali takzvanou sadovou úpravu pomníku, to znamená, byla tam navezena hlína a byly tam daný stromky, aby lidi nemohli k tomu pomníku, takže to je tady na té výstavě a pak je tam ještě, pak tady máme ještě soubor fotografií Mirka Hucka z pohřbu Jana Zajíce, kterýmu už bylo tedy znemožněno, aby se ten pohřeb konal v Praze, i když si to přál, že jo, takže to jsou fotografie z třetího března roku šedesát devět, který byly vyfocený ve Vítkově.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká republika si připomíná čtyřicáté výročí upálení Jana Palacha

Na den přesně před čtyřiceti lety se upálil Jan Palach. Dvacetiletý student tímto způsobem protestoval proti tehdejší okupaci Československa. Hlavní program k tomuto výročí pořádá v Praze Filosofická fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s Národním muzeem. A právě v Národním muzeu je redaktorka Veronika Čermáková. Veroniko, jaký je tedy dnešní program.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzpomínání na čin Jana Palacha

Dobrý večer. Tak, já jsem se byl před chvílí podívat v kostele Nejsvětějšího Salvatora na pietní mši za Jana Palacha a sám jsem byl překvapen, jak hojnou účast ta bohoslužba měla.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čtyřicetileté výročí upálení Jana Palacha

Některé činy mají zvláštní moc. Možná jim nerozumíte, možná s nimi nesouhlasíte, třeba vám připadají zoufalé, anebo byste k nim neměli odvahu. Přesto ale patří k významným událostem, které ovlivnily dějiny. Před čtyřiceti lety na den přesně se na Václavském náměstí upálil student Jan Palach. Chtěl lidi vyburcovat k boji proti totalitnímu režimu a okupaci Československa.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dnes uplynulo čtyřicet let od úmrtí Jana Palacha

Od rána nosí lidé starší i mladí svíčky a květiny na Václavské náměstí. Vzpomínají na mladíka, který vyburcoval národ. Národ, který okupovala cizí vojska, národ, který málem zmlkl a proti okupantům se už nechtěl ozývat. Kamenný kříž připomíná místo, kde se Jan Palach před čtyřiceti lety zapálil.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výročí sebeupálení Jana Palacha si připomněly stovky lidí

Tak lidé si připomínali památku Jana Palacha na různých místech. Právě teď sem dorazil svíčkový průvod k pamětní desce Filosofické fakulty na Náměstí Jana Palacha v centru Prahy. Jeden z hlavních pietních aktů proběhl i odpoledne na Václavském náměstí. Vlastně právě tam, kde se před čtyřiceti lety onen skutek odehrál.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česko si připomíná čtyřicet let od sebeupálení Jana Palacha

Právě dnes je tomu přesně čtyřicet let, co se na protest proti okupaci někdejšího Československa armádami států Varšavské smlouvy upálil student Jan Palach. Význam jeho oběti připomíná katolický kněz Tomáš Halík.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Památku Jana Palacha uctil i premiér Mirek Topolánek

Památku Jana Palacha uctil i premiér Mirek Topolánek. Položil věnec u památníku na budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jana Palacha, který se před 40 lety upálil na protest proti komunistickému režimu, premiér Topolánek přirovnal k odbojové skupině bratří Mašínů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 40 let od upálení Jana Palacha

Je tomu přesně 40 let, co se v horní části Václavského náměstí v Praze upálil student Jan Palach. Zoufalým činem chtěl probudit společnost z letargie, do které začala upadat po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu předchozího roku. Dnes se koná několik vzpomínkových akcí, otevírají se také 2 výstavy věnované Palachovu činu i jeho odkazu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bohoslužba za Jana Palacha

Tak studentský kostel Nejsvětějšího Salvátora se začal plnit už po půl šesté, teď už je jeho loď úplně plná převážně mladými lidmi. Jako hosté tu jsou především zástupci Univerzity Karlovy, jejíž byl Jan Palach studentem. Bohoslužbu celebruje symbolicky páter Tomáš Halík, který organizoval i první requiem za Jana Palacha krátce po jeho smrti v roce 1969.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Velmi osobní sloupek

Před čtyřiceti lety jsem prožívala jednu z velkých životních krizí. Kousek od mého tehdejšího bydliště na Václavském náměstí se zapálil o rok starší Jan Palach. To gesto bylo tak mocné, že nešlo myslet na nic jiného. Jeho smrt po několika dnech jako by dotvrdila pocit té chvíle: vše je ztraceno… Katastrofa! Konec, deprese… Ne!!

Dětský uzel aktuálního dokumentu Koncerty připomenou Palacha

Večery jsou věnovány nedožitým osmdesátým narozeninám významného českého skladatele Petra Ebena a výročí čtyřiceti let od smrti Jana Palacha. V Sukově síni Domu hudby v Pardubicích zazní po úvodní skladbě Petra Ebena také díla Gabriela Faurého, Evžena Zámečníka a na závěr Biblické písně Antonína Dvořáka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dřív Palacha nechápali a dnes se mu omlouvají

Skupinka asi pětadvaceti Italů zabalených do šál a zimních čepic postává na Václavském náměstí u pomníku Jana Palacha. Na krku jim visí trojjazyčné transparenty s nápisy jako „Jan je evropský hrdina“, „Jane Palachu, díky!“ či „Vzdáváme poctu pražskému jaru“. Někteří z nich rozdávají kolemjdoucím zkřehlými prsty letáčky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Palach věřil, že se věci dají změnit“

Umělci, politici, studenti minulí i současní si včera připomněli 40 let od okamžiku, kdy se na Václavském náměstí upálil Jan Palach. Například profesor teologické fakulty Jakub S. Trojan zopakoval pohřební řeč, kterou pronesl při Palachově pohřbu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přihlášky nejsou všude stejné

Většina vysokých škol přijímá přihlášky do konce února. Není to však pravidlo. Některé školy a fakulty mají pozdější termíny, na soukromé vysoké školy se lze hlásit zpravidla až do podzimu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plusy srovnávacích zkoušek

Přijímací řízení na českých vysokých školách je už několik let spojeno s Národními srovnávacími zkouškami (NSZ). Letos počet fakult, které budou podle výsledků NSZ uchazeče přijímat, narostl na 50, což v celkových číslech znamená, že jimi projde zhruba každý druhý maturant hlásící se na VŠ. První termín proběhl v prosinci, druhý je za dveřmi. Koná se 7. února, ale přihlásit se je nutné do 22. ledna.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na Palacha vzpomínali i disidenti

Bývalé disidentky Jana Petrová (vlevo) a Dana Němcová položily včera květiny u sochy svatého Václava v centru Prahy. Uctily tak památku studenta Jana Palacha, který se před 40 lety upálil ve snaze vyburcovat společnost k protestu proti okupaci Československa vojsky států Varšavské smlouvy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Promýšlel formu protestu

Příbuzní Jana Palacha i jeho kolegové z fakulty uváděli, že neměli o přípravách šokujícího protestu nejmenší tušení. Nedávno však byl objeven dokument, který je zajímavým svědectvím pro pochopení Palachova uvažování a zároveň dokladem, že svůj čin neuskutečnil v okamžitém afektu.

Jan Palach se zúčastnil 6. led -na 1969 schůze vysokoškoláků ve velké aule filozofické fakulty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu LIDÉ SI PŘIPOMNĚLI PALACHOVO SEBEOBĚTOVÁNÍ

Zasypán květinami a v centru pozornosti médií i kolemjdoucích se včera ocitnul památník Jana Palacha na Václavském náměstí v Praze. Na den přesně před čtyřiceti lety se na tomto místě tehdy dvacetiletý student Palach upálil na protest proti vpádu sovětských vojsk a nastupující normalizaci. Lidé po celý den k místu přinášeli květiny a zapalovali svíčky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Julínkovo bilancování

Já si myslím, že tam žádný dluh není, protože například již zmíněné univerzitní nemocnice jsou připraveny v alternativě, která by mohla po spojení s návrhem, který vypracovala Karlova univerzita, vytvořit nosný návrh, trošku jinak pojatý, univerzitních nemocnic, takže toto je tam například připravené.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobré časy českých vědců

Česká věda zažívá v poslední době dobré období. Ještě před několika lety vycházely v nejlepších světových vědeckých časopisech zprávy o objevech, na nichž se podíleli naši vědci, tak dvakrát do roka. Nyní snad nemine měsíc, kdy alespoň některý text nemá český podpis.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzva, z níž nelze vystoupit

Přišel 25. prosince 1968 na bohoslužby do kostela v Libiši i s maminkou a hned zaujal nejenom mě, ale jak jsem si ověřil, také více lidí okolo. Měl zvláštní, oduševnělou tvář. I když do kostela nechodíval, při těchto bohoslužbách přistoupil k večeři Páně, což bylo neobvyklé.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita už nebude to, co dřív

Česko chystá reformu vysokoškolského vzdělávání. V příštích dnech má vláda projednat výchozí materiál, který říká co a jak změnit příštím zákonem. Nese název Bílá kniha terciárního vzdělávání a my jsme o něm hovořili s Petrem Matějů, který vedl autorský tým.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr Liška chystá školné, lidovci se bouří

Systém plateb za studium popisuje Bílá kniha terciárního vzdělávání, kterou podle informací ministerstva školství projedná vláda v pondělí 26. ledna.

Bílá kniha z dílny ministra a prvního místopředsedy zelených Ondřeje Lišky má celkem 81 stran.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzpomínka na sebeupálení Jana Palacha

Památku studenta Jana Palacha, který se před čtyřiceti lety upálil ve snaze vyburcovat společnost k protestu proti okupaci Československa a nastupující normalizaci, uctili včera lidé pietním aktem u jeho hrobu, setkáním v Národním muzeu nebo položením květin k pamětní desce na pražské filosofické fakultě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda v pondělí neprojedná dokument o reformě VŠ

Vláda v pondělí nebude projednávat dokument navrhující reformu českého vysokého školství, takzvanou bílou knihu. Ministr školství Ondřej Liška (SZ), který ji měl vládě předložit, pojede do Bruselu, aby tam projednával priority českého předsednictví. ČTK to dnes řekla Helena Müllerová z ministerstva školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před 600 lety byl vydán Dekret kutnohorský

Osmnáctého ledna 1409 vydal Václav IV. v Kutné Hoře mandát, známý jako Dekret kutnohorský, jímž se z moci českého krále zásadně změnily poměry na pražské univerzitě. Velký podíl na jeho vydání měli Jan Hus, Jeroným Pražský a Jan z Jesenice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Záznam rozhovoru Václava Hampla v pořadu Host Radiožurnálu

Rozhovor s rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem o tom v jaké kondici je nejstarší a největší univerzita v zemi, jaké problémy řeší její vedení i jak si vysokoškolská obec připomíná 40. výročí tragického činu Jana Palacha. Záznam rozhovoru si lze poslechnout na ČRo 1 - Radiožurnálu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co vás letos čeká při cestě za vysokoškolským studiem

Do kdy musíte podat přihlášku Poté, co si ujasníte, jaký obor na jaké škole hodláte studovat, následuje první z nezbytných kroků k vytouženému studiu, a tím je podání přihlášky. Obecně se dá říci, že přihlášku je potřeba podat nejpozději 28. února letošního roku. Najdou se však výjimky, například České vysoké učení technické přijímá přihlášky na bakalářské obory až do 30. března a na navazující magisterské obory dokonce až do 30. dubna.

Dětský uzel aktuálního dokumentu JANA PALACHA PŘIPOMÍNÁ NOVÝ PAMÁTNÍK

Čtyřicáté výročí sebeupálení Jana Palacha od včerejška připomíná nový pomník v mělnických Jungmannových sadech. Tři a půl metru vysokou sochu, která znázorňuje hořící tělo, vytvořil maďarský sochař András Beck.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Botanickou zahradu čekají změny

Letošní rok bude pro Botanickou zahradu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze 2 ve znamení modernizace. Měl by tu vzniknout jednotný informační systém, stávající expozice čekají rozsáhlé opravy a vedení zahrady by také rádo našlo nový zdroj vody pro zavlažování.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Veletrh pomaturitního vzdělávání Gaudeamus

Více než dva tisíce studijních oborů Akce, která se již několik let úspěšně koná v Brně, a v Praze si letos odbude druhý ročník, je určena nejen studentům třetích a čtvrtých ročníků středních škol, ale i všem zájemcům omagisterské nebo doktorandské studium a celoživotní vzdělávání. Účastní se jí české i zahraniční univerzity, vysoké školy, vyšší odborné školy, jazykové školy, agentury zajišťující vzdělávání v zahraničí či instituce zabývající se přípravou na přijímací zkoušky a poradenstvím.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V metropoli postaví další kampus

Další univerzitní kampus za bezmála tři miliardy korun by měl v příštích letech vyrůst v krajské metropoli. Pražská Univerzita Karlova, která má v Hradci Králové lékařskou a farmaceutickou fakultu, o stavbě specializovaného komplexu pro výzkum a vývoj uvažuje již několik let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Buď tomograf, nebo medici

Zatím není jasné, jak vysoké částky v souhrnu fakultní nemocnice na studia mediků vynakládají. Olomoucká nemocnice je jednou z mála, která vyčíslení nákladů připravuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Od slov k činům, prosím jich!

Ředitel Ústavu české literatury a literární vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Petr A. Bílek poskytl čtrnáctideníku Tvar (14/2008) rozhovor, ve kterém kromě jiného hovořil o nedostatku peněz na svém pracovišti. Do lodi teče, máš se tvářit, že se nic neděje, nebo naopak hulákat na poplach? Na to navazovala další vyjádření pro různá tištěná média, v nichž se peněz vždy nějak dotkl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dürftiges Wissen über Jan Palach

Für tschechische Schüler gehören die Ereignisse vom August 1968 und der Selbstmord des Studenten Palach mittlerweile zur Urgeschichte. Darüber zumindest sind sich die jüngst von der Presseagentur ČTK befragten Lehrerinnen und Lehrer einig.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vlastnosti srdečního svalu se učí medici na počítačovém simulátor

Vlastnosti srdečního svalu, fáze jeho stahování nebo systém cirkulace krve se učí studenti medicíny pomocí interaktivního simulátoru. Na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy (LF UK) vytvořili učitelé, výtvarníci a programátoři výukový program, v němž si studenti mohou vyzkoušet léčbu virtuální pacienta. Novináře o tom dnes informoval Jiří Kofránek z Oddělení biokybernetiky fakulty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Začíná mezinárodní konference Dekret kutnohorský

Zásadně změnil poměry na pražské univerzitě, tak co to bylo? Samozřejmě byl to Dekret kutnohorský, tento týden jsme si připomněli šesti sté výročí od jeho vydání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Komunisté chtějí přepsat učebnice dějepisu

Komunisté chtějí přepsat současné učebnice dějepisu. Školský výbor KSČM přišel s prohlášením, podle kterého se dějiny ve školách vykládají zkresleně. Totalitní zločiny i celý komunistický systém je prý démonizován. Proti takovému názoru se ale okamžitě zvedla vlna odporu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel Emanuel Mandler

Ve věku 76 let zemřel historik, publicista a politik Emanuel Mandler. Informovala o tom včera Česká televize. Mandler se narodil 2. srpna 1932 v Třebíči. V první polovině 50. let vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Poté byl do poloviny 60.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kde studovat ekonomické obory

Největší úspěšnost na přijetí byla u zájemců o studium na Fakultě informatiky a statistiky (78,4 procenta), nejmenší pak na Národohospodářské fakultě (21,1 procenta).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ženy ve vědě potřetí

Doc. MUDr. Marta Kalousová, Ph. D., pracuje v Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN v Praze a byla oceněna byla za odbornou práci na téma netradičních markerů onemocnění srdce a cév u pacientů se selháním ledvin léčených hemodialýzou. 1. Je to pro mne velká čest, že jsem mohla obdržet takovéto prestižní ocenění.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné má vláda na stole. Není se čeho bát, říká Liška

Vláda měla o Liškově návrhu reformy, tzv. Bílé knize terciárního vzdělávání jednat už v tomto týdnu. Její autor odmítá úvahu, že odklad způsobily protesty lidovců. Ti už veřejně zpochybnili plán, podle kterého se má v dohledné době na univerzitách zavádět školné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláci? Jen je nechte, ať si platí

Bude třeba platit školné. Tomu se nevyhneme, pokud chceme, aby vysoké školy k něčemu vypadaly. A také proto, jakkoli to zní někomu divně, aby se na vysoké školy dostali lidé z nižších sociálních vrstev. Tedy z rodin, které mají do kapsy hlouběji než jiné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné pro dnešní osmáky

Ministr školství Ondřej Liška ze Strany zelených dnes předloží vládě návrh reformy, která má výrazně změnit české vysoké školy. Takzvané bílé knize rozhodně nechybí ambice. „Mým cílem je, abychom v roce 2020 vyslali do světa člověka, který získá Nobelovu cenu,“ říká Liška.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitě Karlově se nelíbí Liškovy plány

Ministr školství Ondřej Liška tvrdí, že školné je pro něj „druhotné téma“. Zapadá však do jeho celkového předsevzetí, aby si univerzity mezi sebou více konkurovaly. A chovaly se tak trochu jako firmy. Některé školy kvůli tomu mají s takzvanou bílou knihou zásadní problém. Nejhlasitěji se do ní opřela největší Univerzita Karlova.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademikům vadí Bílá kniha, projedná ji vláda

Vláda v novém složení má dnes projednat zásadní materiál z dílny ministra školství. Ondřej Liška předkládá Bílou knihu terciárního vzdělání, která mění postavení vysokých škol, jejich studentů i pedagogů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademici jsou proti současné reformě VŠ

Akademický senát Univerzity Karlovy (AS UK) požádá vládu, aby zamítla současný návrh reformy vysokých škol. Reforma reprezentovaná takzvanou bílou knihou by se prý měla vrátit zpět na ministerstvo školství (MŠMT) k přepracování. Včera o tom informovali zástupci AS UK. Bílou knihu bude v pondělí projednávat vláda, nesouhlas s ní už dříve vyslovily KDU-ČSL a ČSSD.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Unikátní projekt LN počtvrté

Jednoduše řečeno: všem čtenářům, která zajímá srovnání českých vysokých škol. Samozřejmě primárně projekt připravujeme pro zájemce o studium, kterým chceme pomoci při výběru vysoké školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Žebříček společnosti SC&C

Vysoké školy jsme pro vytvoření žebříčku rozřadili do následujících 10 tematických okruhů: ekonomické; filozofické, sociální a teologické; chemicko-technologické, MFF, FJF; lékařské; pedagogické, FTVS; právnické; přírodovědecké; technické; umělecké; zemědělské. Celoškolská zařízení a státní VŠ jsme z hodnocení vynechali zcela.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vinohradské kardiocentrum mezi nejlepšími v Evropě

Péči, jaká se dostává lidem s nemocným srdcem například ve skotském Edinburghu či švédském Stockholmu, dostávají i pacienti pražské vinohradské nemocnice. Tvrdí to američtí odborníci, kteří zařadili vinohradské kardiocentrum mezi osm nejlepších v Evropě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přírodovědci otevírají dveře

Zájemci o studium na Přírodovědecké fakultě UK v Praze mají dnes příležitost seznámit se s možnostmi studia v rámci Dne otevřených dveří. V 10 hodin se sejdou budoucí biologové ve Viničné ulici 7, chemikové v Hlavově ulici 8 a geologové v budově na Albertově.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak budou žebříčky vycházet

Úvodní informace a metodika projektu Souhrnný žebříček soukromých škol

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejvýše stojí Harvard

Žebříčky vysokých škol, sestavované podle různých kvalitativních a kvantitativních ukazatelů, se v posledních letech objevují stále častěji. Důvod je zřejmý. Nabídka vysokoškolského vzdělávání je celosvětově čím dál větší, orientovat se v ní nemusí být pro každého snadné

Dětský uzel aktuálního dokumentu Liška představí bílou knihu, počítá i s placením školného

Ministr školství Ondřej Liška ze Strany zelených dnes předloží vládě návrh reformy, která má výrazně změnit české vysoké školy. Takzvané bílé knize rozhodně nechybí ambice. "Mým cílem je, abychom v roce 2020 vyslali do světa člověka, který získá Nobelovu cenu," říká Liška.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda kývla na reformu vysokých škol, školné však nezavede

Vláda schválila návrh reformy vysokých škol. Ministr školství Ondřej Liška v takzvané bílé knize prosazuje školné či systém studentských půjček. Premiér Mirek Topolánek ovšem podotkl, že stávající kabinet ještě školné nezavede.

Dětský uzel aktuálního dokumentu S bílou knihou prý nesouhlasí fakulty univerzit z celé republiky

Se nynějším návrhem reformy vysokoškolského systému nesouhlasí fakulty z univerzit v Brně, Olomouci, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích i Hradci Králové. Uvedl to předseda Akademického senátu Filozofické fakulty UK Petr Christov. Není prý tedy pravda, že proti reformám reprezentovaným takzvanou bílou knihou se postavila jen Karlova univerzita.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma vysokých škol se přiblížila. Školné však Liška zavést nestihne

Premiérovi Mirku Topolánkovi je jasné, že jeho vláda školné nezavede. Přesto dal ministrům školství a financí za úkol připravit zákon, který ke školnému povede.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařství, farmacie, zdravotnictví

V podskupině farmaceutické srovnáváme pouze dvě veřejné vysoké školy. V rámci podskupiny lékařství srovnáváme sedm fakult veřejných vysokých škol a v podskupině zdravotně-sociální srovnáváme tři veřejné a dvě soukromé vysoké školy. Váha pro jednotlivé indexy byla počítána v rámci každé podskupiny zvlášť.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jednání vlády bude krom jiného ve znamení vysokého školství

Dnešní jednání vlády bude krom jiného ve znamení vysokého školství. Ministr Ondřej Liška po několika odkladech předloží kabinetu takzvanou Bílou knihu, tedy návrh reformy vysokých škol. A to i přes námitky univerzit, kterým se zatím nelíbí, že dokument dostatečně neřeší otázku školného. A postoj univerzit sdílejí i lidovci

Dětský uzel aktuálního dokumentu Debata o školném

Školné na vysokých školách. Termín magický zhruba stejně jako zdravotnické poplatky. Vláda dnes rozhodla, že ministr Ondřej Liška má pokračovat v přípravě reformy českého vzdělávacího systému na základě už dříve představené Bílé knihy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zlepší návrhy ministerstva školství české univerzity a vysoké školy?

Má to být největší zásah do systému vysokého školství od listopadu 89. Návrh reformy - takzvanou Bílou knihu terciárního vzdělávání - dnes schválila vláda a ministr školství Ondřej Liška ji v podvečer podrobněji představil i na našich vlnách pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, počítá mimo jiné s větší finanční a správní autonomií vysokých škol, ale také se zavedením školného, i když v dlouhodobějším výhledu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity se bojí o svobody

Plán reformy vysokých škol, který včera schválila vláda, má zásadně změnit postavení VŠ. Počítá také se zavedením školného zhruba od roku 2014.

Návrh vycházející z tzv. Bílé knihy terciárního vzdělávání zpracované ministerstvem školství však vyvolal pobouření představitelů řady škol a opoziční soc. dem. Lidovci jsou rozděleni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přírodní vědy

V rámci přírodovědného oboru srovnáváme pouze 8 fakult veřejných vysokých škol. Obor se již dále nedělí na žádné podskupiny, váhy jednotlivých indexů byly spočítány v rámci celého oboru.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chemie, matematika, fyzika...

Obor jsme rozdělili do dvou podskupin - zvlášť jsme srovnávali chemicko-technologické fakulty, zvlášť MFF a FJF v Praze. V chemicko-technologické podskupině srovnáváme sedm fakult veřejných vysokých škol, v podskupině MFF a FJF srovnáváme pouze dvě veřejné vysoké školy. Váhy pro jednotlivé indexy jsou vypočítány odděleně pro každou podskupinu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jednání vlády bude ve znamení vysokého školství

Dnešní jednání vlády bude krom jiného ve znamení vysokého školství. Ministr Ondřej Liška po několika odkladech předloží kabinetu takzvanou Bílou knihu, tedy návrh reformy vysokých škol. A to i přes námitky univerzit, kterým se nelíbí, že dokument například dostatečně neřeší otázku školného. A postoj univerzit sdílejí i lidovci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr financí předložil nové varianty státního rozpočtu

Dobré poledne. Tak, ministr financí Miroslav Kalousek přišel na to dnešní jednání se třemi variantami. Ta první počítá s tím, že pokud růst HDP bude ve výši tři procenta, pak by ten schodek státního rozpočtu byl vyšší než padesát miliard.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda nakročila k proměně vysokých škol

Vláda nakročila k proměně vysokých škol. Schválila Bílou knihu, do které ministr Ondřej Liška celou reformu vetkl. Píše v ní třeba o studiu na půjčku. Univerzitám slibuje svobodnější rozhodování a větší odpovědnost. Ne na všech stranách ale sklidil potlesk.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Současní žáci základních škol budou možná po maturitě platit školné na vysokých školách

Současní žáci základních škol budou možná po maturitě platit školné na vysokých školách. Počítá s tím takzvaná Bílá kniha vzdělávání, kterou dnes schválila vláda. Ta navrhuje společně se školným zavést pro vysokoškoláky i systém výhodných půjček. Topolánkova vláda dnes ale zároveň oznámila, že sama školné zavést nestihne.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma VŠ počítá se školným až za pár let

Návrh reformy vysokých škol, takzvanou Bílou knihu, dnes schválila vláda. Počítá i se zavedením školného. Podle premiéra Mirka Topolánka to ale za jeho kabinetu nebude. Co chce ale navrhnout, je systém půjček a grantů, které by naopak měly rozšířit možnost studovat i dětem ze sociálně slabých rodin.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s Ondřejem Liškou

Po dlouhých měsících příprav, debat, diskusí a připomínek, se na jednání vlády dostal koncepční materiál, který by měl změnit české vysoké školství. Bílá kniha z dílny ministra školství by měla být přetavena do dvou zákonů a výsledkem by byl spravedlivý systém hodnocení vysokých škol, vyšší platy jejích učitelů, studijní granty a také kámen úrazu-školné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy hrozí bojkotem přijímaček

Stávkami a bojkotem přijímacích zkoušek hrozí ministru školství Ondřeji Liškovi představitelé vysokých škol. Akademici nesouhlasí s Liškovými plány na reformování vysokoškolského vzdělávání v Česku, které včera v podobě takzvané bílé knihy posvětila vláda.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné má být v roce 2014

Vláda včera udělala první krok k platbě školného na vysokých školách. Schválila totiž takzvanou Bílou knihu terciárního vzdělávání, která se zavedením školného počítá.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Deníky komentují český postoj ke Guantánamu a Bílou knihu      

Komentátor Hospodářských novin si všímá reakce některých koaličních poslanců po jednání vlády o Bílé knize. Mluvit po výbuchu se zdravotnickými poplatky o školném podle nich znamená kopat koaličním stranám volební hrob a z Lišky se prý klube druhý Julínek. Jenže mezi poplatky a školným je stejně propastný rozdíl jako mezi strategiemi jejich prosazovatelů, protože školné se týká jen adeptů nejvyššího vzdělání, a ti bývají vůči demagogii odolnější, připomíná deník.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Liška s Kalouskem mají připravit záměr zákona o vysokém školství    

Vláda dnes uložila ministrovi školství Ondřeji Liškovi (SZ) připravit věcný záměr zákona o terciárním vzdělání. Na dokumentu, který rozvede hlavní teze takzvané bílé knihy, s ním bude spolupracovat ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Návrh reformy vysokého školství počítá se zavedením školného, premiér Mirek Topolánek (ODS) dnes zdůraznil, že jeho vláda však školné nezavede. Navrhnout chce systém půjček a grantů, které by naopak měly rozšířit možnost studovat i chudším. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor Hampl: Univerzitě lidé věří víc než vládě

Jako rodinné stříbro označuje rektor Václav Hampl Univerzitu Karlovu. Jejímu vzestupu chce mimo jiné pomoci lepším marketingem a vytvořením systému společného financování velkých investic. Naplnění těchto cílů však podle Hampla závisí na jednom společném faktoru - penězích. „Razantnější posun dopředu bez výrazně lepšího financování bude těžký,“ říká rektor v rozhovoru pro UKáčko.cz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Uplatnění absolventů vysokých škol na pracovním trhu v Česku

Absolventi vysokých škol, kteří od 1. 5. 2007 do 30. 4. 2008 úspěšně ukončili studium a nepokračovali v dalším studiu (například magisterském) z toho nezaměstnaní: nezaměstnaní absolventi, kteří byli registrovaní jako uchazeči o práci na úřadu práce k 30. dubnu a 30. září 2008 míra nezaměstnanosti: podíl počtu nezaměstnaných k počtu absolventů, kteří nepokračovali v dalším studiu, počítáno pro absolventy, kteří ukončili studium půl až jeden rok před dubnem/zářím 2008 vývoj: vývoj ukazuje, jak se nezaměstnanost absolventů jednotlivých fakult měnila v posledních pěti letech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Filozofie, sociální vědy a teologie

Podskupina filozofické a sociální Nejvýraznějším diferencujícím faktorem v oboru filozofických a sociálních škol byl index č. 2, tedy index výběrovosti. Čím menší tento index je, tím menší je pravděpodobnost uchazeče, že se na vybranou školu dostane. Na tento index se dá dívat i z pohledu fakult. Škola si může díky nastavení náročnějších přijímacích zkoušek více budoucí studenty vybírat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Najdete práci po vysoké škole?

Lékaři, právníci a absolventi technických fakult. Ti všichni by neměli mít problém s hledáním práce, až dostudují. Jejich nezaměstnanost nedosahuje ani dvou procent. Dobré výsledky, těsně nad dvouprocentní hranicí, mají rovněž školy pedagogické a ekonomické. Naopak nejhůře hledají práci absolventi fakult zemědělských a uměleckých.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Práva a humanitní vědy

Vážení čtenáři, přinášíme další část Žebříčků vysokých škol - unikátního projektu Lidových novin. V letošním ročníku najdete hned tři žebříčky: - žebříček všech fakult na veřejných školách a soukromých škol, který připravila společnost SC&C, - žebříček fakult na veřejných školách podle výzkumu mezi studenty, - žebříček fakult na veřejných školách podle citací v odborné literatuře a odborných publikací.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pedagogika a tělesná výchova

Obor jsme rozdělili do dvou podskupin - pedagogické a FTVS. V podskupině pedagogických porovnáváme 9 fakult veřejných vysokých škol a jednu soukromou vysokou školu. V rámci skupiny FTVS porovnáváme tři veřejné a jednu soukromou vysokou školu. Váha pro jednotlivé indexy byla počítána v rámci každé podskupiny zvlášť.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s rektorem Václavem Hamplem o Bílé knize

Já musím říct, já nejsem přesvědčen, že jaksi psát úplně z gruntu nový vysokoškolský zákon je v tuto chvíli nutné. Já si myslím, že ten stávajíc je docela funkční, já to opravdu nevylučuji jaksi změny modifikace, to, že prostě například stávající systém akademické samosprávy je funkční,

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda dala zelenou zásadním změnám na vysokých školách

Vláda dala zelenou zásadním změnám na vysokých školách. Bílá kniha říká, kudy se budou ubírat příštích patnáct až dvacet let. Konkrétní návrh bude na stole do půl roku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné nebude mít motivační efekt pro studenty

V zásadě se obáváme, aby věci typu celkového koncepčního posunu vysokých škol, které Bílá kniha navrhuje ve směru změn v řízení univerzit, neznamenaly omezení autonomie a samosprávného principu vysokých škol jakožto významného výdobytku studentů v revoluci 89.

Dětský uzel aktuálního dokumentu CSSD chce udelat z voleb referendum o skolnem na vysokych skolach

Socialni demokracie chce udelat z pristich voleb referendum o skolnem. "My principialne odmitame skolne na vysokych skolach i jine selektovani pristupu k vysokoskolskemu vzdelani na majetkovem principu," rekl na dnesni tiskove konferenci v Lidovem dome predseda CSSD Jiri Paroubek. Velmi znepokojive a nepochopitelne podle Paroubka je, ze vlada "tvari v tvar krizi" skolne akceptuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ceske univerzity bojuji o uchazece, zahranicni letos zajem nemaji

Zatimco ceske vysoke skoly bojuji o kazdeho uchazece, zajem zahranicnich univerzit o nabor novych ceskych studentu klesl az trojnasobne. Pry je to kvuli ekonomicke krizi. CTK to dnes rekl Pavel Mikula, ktery organizuje veletrh pomaturitniho vzdelavani Gaudeamus na prazskem Vystavisti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné, staronová otázka

Ministr školství má nyní připravit věcný záměr zákona o terciárním vzdělávání a zároveň i věcný záměr zákona o finanční podpoře studentů, který bude zahrnovat i institut studentských půjček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hradec a univerzity chtějí investovat přes čtyři miliardy

Více než čtyři miliardy korun během příštích šesti let by chtěly v Hradci Králové investovat univerzity a hradecký magistrát.

Přes polovinu z této částky mají poskytnout rozvojové fondy Evropské unie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ekonomie, technika a umění

Vážení čtenáři, přinášíme další část Žebříčků vysokých škol – unikátního projektu Lidových novin. V letošním ročníku najdete hned tři žebříčky: 1) všech fakult na veřejných školách a soukromých škol, který připravila společnost SC&C, 2) žebříček fakult na veřejných školách podle výzkumu mezi studenty, 3) žebříček fakult na veřejných školách podle citací v odborné literatuře a odborných publikací.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma vysokého školství vyvolala vlnu otázek. Do Hradce se sjedou zástupci filozofických fakult

Avšak univerzity s finální verzí spokojeny příliš nejsou. Ostře se proti návrhu postavila Univerzita Karlova, opatrně jej hodnotí i Univerzita Hradec Králové.

„Bílá kniha terciárního vzdělávání je pouze obecným rámcem, z něhož bude vycházet novela vysokoškolského zákona a teprve ta sehraje klíčovou roli v reformě vysokého školství,“ říká rektor hradecké univerzity Josef Hynek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu H. Králové a místní vysoké školy chtějí investovat 4,2 mld. Kč

Radnice v Hradci Králové a místní vysoké školy plánují, že do roku 2015 ve městě investují zhruba 4,2 miliardy korun. Více než polovinu investic by měly pokrýt dotace z fondů Evropské unie. Jednotlivé akce města a škol jsou zahrnuty v takzvaném Integrovaném plánu rozvoje města, řekl dnes novinářům manažer projektu Václav Hartman. Podle představitelů radnice jde o největší investiční projekt v historii města.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity se chystají stavět

Vysoké školy v Hradci Králové by během několika let měly mít daleko lepší zázemí než dnes. Univerzita Hradec Králové rozšíří areál poblíž soutoku Labe s Orlicí o několik dalších budov, lékařská a farmaceutická fakulta budou mít zcela nový kampus v sousedství fakultní nemocnice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Požárem poničený zámek Zahrádky obnoví možná až stát

Smutné výročí si na konci ledna připomínají v malé obci Zahrádky na Českolipsku. Před šesti lety 30. ledna totiž mohutný požár zachvátil zdejší zámek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné na obzoru?

Vláda schválila tzv. Bílou knihu terciárního školství. Ta popisuje představuministra Ondřeje Lišky (SZ) na reformu vysokoškolského vzdělávaní. Kniha mimo jiné počítá se zavedením školného a s tím související finanční podporou studentů. Události, komentáře 26.1. 2009



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze