Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Podmínky mladých lékařů má zlepšit novela vzdělávací vyhlášky

Podmínky mladých lékařů má zlepšit novela vzdělávací vyhlášky

Praha 8. prosince 2010

Podmínky pro mladé lékaře má zlepšit novela vyhlášky o vzdělávání. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který ji dnes představil, by měla platit od 1. ledna 2011 a hlavní změnou je rozšíření základních vzdělávacích kmenů z deseti na 16 a výrazné omezení stabilizačních smluv, které vázaly lékaře dalších pět let po ukončení specializačního vzdělávání v nemocnici. Ministr je přesvědčen, že mladí lékaři by měli být s úpravou spokojeni, i když nemohl splnit všechny jejich požadavky. Ještě do Vánoc se s nimi sejde k jednání.


    Změny ve vzdělávání jsou spolu se zvýšením platů hlavním požadavkem lékařů. Jejich splněním podmiňují to, že zůstanou v českém zdravotnictví. Aktuálně při koordinované akci Lékařského odborového klubu hrozí výpovědí na konci roku čtvrtina nemocničních lékařů.


    Lékaři budou větší část vzdělávání trávit ve své domovské nemocnici, zkrátí se tedy pobyt na vyšším pracovišti, tedy ve fakultní nemocnici mimo jejich domov, a ministerstvo také vydá pokyn o maximálních cenách těchto stáží. Nyní chtějí některé nemocnice až tisíc korun za den, omezení bude na 350 za den, maximálně 5000 korun za měsíc.


    Vyhláška upravuje rozsah takzvaného kolečka z původního roku na šest měsíců. Většinu dvouleté přípravy tedy stráví lékař již ve svém oboru. Nemocnice mají vnitřními pokyny upravit, jaké pravomoci bude lékař v přípravě mít a rozšířit možnosti jeho samostatné práce.


    nam spm




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze