Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       VV nechtějí školné na vysokých školách v tomto volebním období

VV nechtějí školné na vysokých školách v tomto volebním období

Praha 12. prosince, ČTK

Nejmenší vládní strana Věci veřejné nechce, aby bylo v tomto volebním období zavedeno školné na vysokých školách. Delegáti ideové konference VV zavázali v usnesení své ministry k tomu, aby o tom jednali s koaličními partnery z ODS a TOP 09. Mají dohodnout úpravu koaliční smlouvy, která zavedení školného obsahuje.

Školné se má podle usnesení, které předložil ministr školství Josef Dobeš, odložit na další volební období. Zavedeno by tedy mělo být mezi léty 2014 a 2018. Věci veřejné argumentují zmírněním dopadů reforem, které kabinet chystá.

Koalice dohodla zavedení takzvaného odloženého školného. Studenti by mohli školné splácet až potom, co začnou vydělávat.

Dobeš podotkl, že podle smlouvy má být ve školním roce 2012/2013 zavedena síť sociální podpory a v dalším školním roce školné. "Bude to půl roku před volbami," uvedl Dobeš a dodal, že jde i o politickou věc.

Předložit takové usnesení prý Dobeše napadlo přímo na konferenci, na níž si delegáti také odhlasovali, že Věci veřejné budou středovou stranou a budou prosazovat sociálně spravedlivé reformy. "Reflektoval jsem žádosti účastníků," podotkl ministr školství. Pro zahájení debaty se vyslovilo asi 60 procent přítomných delegátů.

Při koaličních jednáních prosazovaly odložené školné ODS a Věci veřejné. TOP 09 požadovala přímé školné. Dobeš nyní nechtěl výsledek jednání s koaličními partnery předjímat. Soudí ale, že zejména u TOP 09 by mohly VV narazit.

A místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už dal najevo, že jeho strana se změnou koaliční smlouvy nepočítá. "Školné je součástí koaliční smlouvy, koaliční smlouva není cár papíru. Já si neumím představit renegociaci již dohodnutého zásadního reformního kroku," řekl ČTK. Důvod měnit koaliční smlouvu nevidí ani premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Předseda VV a ministr vnitra Radek John s ním chce o školném jednat. "Začnu o tom s premiérem jednat už v úterý. Sedím vedle něj ve sněmovně," řekl John na tiskové konferenci.

Podle ministra dopravy Víta Bárty se Věci veřejné školného, které mají ve svém vlastním programu, nevzdávají. Otázkou je prý načasování z hlediska sociálních dopadů. O celkovou podobu reforem se podle něj bude hrát v koalici "poker" a otázka školného na VŠ bude jednou z karet.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze