Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Příští rok se začne měřit kvalita škol

Příští rok se začne měřit kvalita škol

Lidové noviny, 13.12.2010, rubrika: Domov, strana: 4, autor: kva, pk

PRAHA Ministerstvo školství má jasno v tom, jakým směrem by se mělo ubírat vysokoškolské vzdělávání. Měly by například vzniknout žebříčky kvalit vysokých škol. Ty by pak vedly například k tomu, že by nekvalitní školy mohly zaniknout. V rozhovoru pro Akademii LN, kterou najdete v zítřejším vydání, to řekl náměstek ministra školství Jan Koucký.

„Přicházíme s naprosto konkrétními ukazateli kvality. ty pomohou vysoké školy rozlišovat a ovlivňovat i výši finanční podpory ze strany státu,“ řekl náměstek.

Měřených kvalit ale bude několik. Ukazatelem bude například mezinárodní konkurenceschopnost ve vědě a výzkumu, nebo příprava absolventů pro zaměstnavatele v regionu. Neznamená to však, že by každá škola musela splnit všechny požadavky. Některá bude kvalitní ve vědě a výzkumu, některá v jiném odvětví.

„U Univerzity Karlovy není třeba bazírovat na přípravě absolventů pro konkrétní zaměstnavatele. Klíčovým posláním školy je, aby byla špičkovou výzkumnou mezinárodní univerzitou,“ uvedl Koubský. Podle jeho slov by díky žebříčkům mělo být jasné, že když jde někdo na konkrétní školu, směřuje k výzkumné a vědecké práci a když jde na jinou, směřuje do firmy či veřejné správy. „Obě tyto vysoké školy mohou mít ve své kategorii vysokou nebo nízkou kvalitu,“ dodal náměstek.

Bude záležet i na spokojenosti studentů

Při rozlišování škol chce ministerstvo sledovat i spokojenost studentů se školou, jejich uplatnění a to, jak výuku hodnotí zpětně. Sledovat chtějí také to, jaké studenty si školy vybírají, ale i to, kam jdou nejčastěji neúspěšnější maturanti.

Všechny informace pak mají být zveřejněny a mají sloužit zájemcům o studium. Se sestavováním žebříčků a sběrem všech informací by se mělo začít již v příštím akademickém roce. „Za několik let může toto bodování úplně změnit mapu vysokých škol u nás,“ myslí si Jan Koucký.

Rektoři vysokých škol jsou již s některými plány ministerstva seznámeni. Podle Kouckého většina z nich cítí, že zásadní vysokoškolská reforma je zapotřebí.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze