Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy se chystají propouštět

Vysoké školy se chystají propouštět


07.12.2010, Autor: D. Račáková, M. Bezuchová, Moderátor: Martin Musial



MODE: Vysoké školy se chystají propouštět. Mezi nimi i UP v Olomouci a Ostravská univerzita. Příští rok jim totiž bude chybět v rozpočtech až 2 a čtvrt miliardy korun. Rektoři varují. Šetřit se bude muset na provozních nákladech, tedy i na mzdách. Podle nich bude mít možné propouštění pedagogů vliv na kvalitu výuky.


CREA:

2,5 tisíce zaměstnanců v Olomouci a 600 na Ostravské univerzitě. Místa těchto pracovníků jsou teď v ohrožení. Ministerstvo školství totiž plánuje snížit školám příspěvek na vzdělávání. A to o 10%, což představuje desítky milionů korun. Podle rektorů to bude znamenat škrty a propouštění.


Jiří Močkoř, rektor Ostravské univerzity:

Budeme šetřit na provozních nákladech, utlumíme některé rozvojové aktivity a pravděpodobně budeme omezovat i služby třeba pro studenty. Např. musíme zavřít některé oborové studovny. Tam propustit obslužný personál.


Miroslav Mašláň, rektor univerzity Palackého v Olomouci:

Něco se bude muset šetřit i, řekněme, v oblasti mzdové, mzdy a odvody z mezd, jako zákonné. To tvoří nějakých 80%, řekněme, provozních nákladů.


CREA:

Např. na Olomoucké univerzitě už řady profesorů na některých fakultách prořídly.


Rostislav Hladký, tiskový mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci:

Se snižování pracovních míst dotklo v této chvíli již právnické a filozofické fakulty. Na právnické fakultě to číslo činí kolem 20 zaměstnanců.


Milana Hrušková, děkanka Právnické fakulty UP Olomouc:

Je to dáno napnutým rozpočtem univerzity a samozřejmě i napnutým rozpočtem fakulty a fakulta udělala personální audit. Zatím všechno jsme vyřešili dohodou.


CREA:

Ministr školství Josef Dobeš se ale nechal dnes slyšet, že podle něj je síť vysokých škol v Česku doslova brutální a že sám usiluje, aby jich bylo méně.


Josef Dobeš /VV/, ministr školství:

Pro příští rok chystám výrazně posílit oceňování těch škol za kvalitu a to už může být problém některých menších škol.


CREA:

Rozpočtu vysokých škol měla navíc pomoci miliarda, kterou prosazoval výbor Parlamentu pro vědu a vzdělávání.


Josef Dobeš /VV/, ministr školství:

Ta miliarda byla ve školském výboru navržena, v rozpočtovém výboru neprošla a já tu otázku chci ještě na vládu znovu otevřít, takže uvidíme po úterku.


CREA:

Kolik zaměstnanců budou muset univerzity propustit a jaké položky seškrtat, bude jasné až na jaře příštího roku. To se rektoři dozvědí přesná čísla a akademické senáty univerzit budou schvalovat rozpočty. Drahomíra Račáková a Monika Bezuchová, ČT.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze