Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klaus jmenoval Petra Sáhu rektorem Univerzity Tomáše Bati

Klaus jmenoval Petra Sáhu rektorem Univerzity Tomáše Bati

Praha 10. prosince, ČTK

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval Petra Sáhu rektorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Nynější prorektor Sáha, který školu už v minulosti vedl, se funkce ujme 15. prosince. ČTK to oznámil ředitel tiskového odboru Prezidentské kanceláře Radim Ochvat.

Akademický senát univerzity zvolil Sáhu kandidátem na funkci rektora 19. října. Nahradí bývalého rektora Ignáce Hozu, kterého v květnu na návrh akademického senátu školy prezident odvolal. Důvodem byly pohybnosti ohledně několikasetmilionového projektu na výstavbu vědecko-technického parku v Uherském Hradišti. Od června stál v čele univerzity prorektor Vojtěch Křesálek.

Sáha vedl zlínskou univerzitu po dvě volební období od jejího vzniku, nyní ve škole působí jako prorektor pro strategii a rozvoj univerzity. V letech 2006 až 2007 byl předsedou České konference rektorů, a to jako první mimopražský rektor v historii.

Kořeny univerzity sahají až do roku 1969, kdy byla ve Zlíně založena Fakulta technologická jako součást Vysokého učení technického v Brně. V roce 1995 se k ní přidala Fakulta managementu a ekonomiky a o dva roky později pak Institut reklamní tvorby a marketingových komunikací. Z těchto tří institucí v roce 2001 vznikla samostatná Univerzita Tomáše Bati. Nyní má šest fakult a zhruba 13.000 posluchačů.

Tomáš Baťa (1876 až 1932), po kterém byla univerzita pojmenována, byl jedním z největších podnikatelů své doby a je synonymem českého obuvnického průmyslu. Zavedl mnohé nové myšlenky ve výrobě a prodeji svých výrobků, kterými dokázal ovlivnit množství budoucích ekonomů. Jeho postupy a technologie byly na tehdejší podnikání revoluční a jsou stále užívány jako příklady vrcholového managementu. Pro svoji firmu dokázal vybudovat město Zlín.

vh mkv




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze