Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Invazní rostliny ohrozí hospodářství, varují botanici

Invazní rostliny ohrozí hospodářství, varují botanici

Hospodářské noviny, 28.12.2010, rubrika: Česko, strana: 5, autor: čtk

Měnící se klimatické podmínky, intenzivní osídlování a sílící turistický ruch zvýšily pronikání invazních druhů rostlin do vyšších nadmořských výšek. Důsledky globalizace ekonomiky, která je odpovědná za stále rychlejší pronikání nepůvodních druhů rostlin a živočichů do oblastí, ve kterých se dříve nevyskytovaly, se přitom negativně projeví v hospodářských výsledcích se zpožděním až desítek let.

Snadnější pronikání invazních druhů do horských oblastí, které byly dosud ve srovnání s nížinami od dopadů rostlinných invazí relativně ušetřeny, může mít podle Petra Pyška z Botanického ústavu Akademie věd závažné hospodářské důsledky. „V těchto oblastech navíc leží řada zbytků relativně nenarušených ekosystémů, které mohou být v souvislosti s oteplováním v budoucnosti stále více ohroženy biologickými invazemi,“ varoval.

Pyšek je vedoucím týmu vědců z Botanického ústavu a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a autorů studie publikované v americkém odborném tisku. Autoři studie analyzovali informace o výskytu nepůvodních rostlin ve více než 30 tisíc českých lokalitách, které byly zaznamenávány od počátku 19. století. Dokázali, že průměrná nadmořská výška, po kterou se invazní druh v Česku vyskytoval, vzrůstala.

Odstraňování ekonomických bariér v současném světě podle vědců znamená, že invazních druhů bude přibývat.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze