Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Heger lékařům: Odchodem zpomalíte reformy

Heger lékařům: Odchodem zpomalíte reformy

E15, 16.12.2010, rubrika: události, strana: 4, autor: čtk

Praha V případě, že po odchodu chirurgů a anesteziologů bude muset vláda na operace přidat z rezervních fondů, vznikne chaos, který zřetelně zbrzdí reformní kroky. Lékařům v iniciativě „Děkujeme, odcházíme“ to v ostře formulovaném otevřeném dopise napsal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

V listu uvádí, že zdravotnictví je dlouhodobě finančně podhodnoceno, není ale reálné, aby lékaři dostali víc v době, kdy stát škrtá v celé veřejné sféře. Uvedl také, že je informován o šikaně lékařů, kteří se k nátlakové akci nepřidali, a výhrůžkách ze strany odborů. „Žádná rozumná vláda nemůže, i kdyby to pokládala za jakkoli potřebné, masivně zvýhodnit lékaře právě v době, kdy krátí veřejné rozpočty a kdy by mohla očekávat vzedmutí nepokojů u dalších profesí. Nevím, kolik lékařů je doopravdy ochotno z práce odejít, ze zcela konkrétních údajů však vím, že řada odborářských hrdinů si již zajišťuje práci tam, kde jsou místa tradičně volná, a mnoho z nich se potichu domlouvá se svými řediteli či bezprostředními nadřízenými o tom, že výpovědi, až je skutečně závazně podají, vezmou zpět a práci budou mít dále zajištěnu,“ uvedl ministr. Poznamenal, že se nedomnívá, že by měli lékaři tak nízké platy, že by jim to bránilo žít kvalitní život nebo se připravovat na své povolání. V případě, že se podaří překlenout hrozbu, která nad nemocnicemi kvůli avizovaným odchodům visí, posílí se podle něj pozice ministerstva a rozjede se reforma, která zdravotnictví pomůže.

Z 16 tisíc nemocničních lékařů čtvrtina podepsala prohlášení, že jsou připraveni dát ke konci roku výpověď. Při dvouměsíční platnosti by 1. března nepřišli do práce. Platové požadavky lékařů a jejich kampaň dnes morálně podpořily vědecká rada 1. lékařské fakulty UK a akademický senát olomoucké lékařské fakulty.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze