Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       VV se zvedají na nohy, přitvrdí. Strana začne v rámci vládní koalice prosazovat odložení školného

VV se zvedají na nohy, přitvrdí. Strana začne v rámci vládní koalice prosazovat odložení školného

E15, Datum: 13.12.2010, Str.: 2, Rubrika: Události, Autor: Pavel Otto, Praha

Nováček vysoké politiky Věci veřejné se po tvrdém úderu, který dostal v komunálních a senátních volbách, chystá zvednout na nohy. Nejmenší vládní strana začne razantně prosazovat své programové priority. Důraz chce klást na sociální citlivost důchodové a zdravotní reformy, lidem mají být jejich návrhy předloženy do příštího března. Asi nejpřekvapivější je návrh odložit zavedení školného na vysokých školách, kvůli němuž VV začnou jednat o změně koaliční smlouvy. Shodli se na tom delegáti ideové konference, která se minulý víkend konala v pražském hotelu Diplomat.

"Teď přicházejí na pořad naše body. Jsme zavázáni sebevědomě prosazovat především ty, kvůli kterým jsme šli do koalice," prohlásil šéf véčkařů Radek John.

Delegáti jednomyslně přijali usnesení, podle něhož strana "zváží další účast v koalici", pokud kabinet Petra Nečase do konce roku 2011 neprosadí klíčové návrhy v boji s korupcí. O variantě, že v takovém případě VV "neprodleně odejdou do opozice", se nakonec nehlasovalo.

Až na výjimky hovořila většina řečníků o středové politice. "Pokles preferencí není důvod k panice. Musíme ale personálně, regionálně i tematicky stranu stabilizovat," řekla místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová s tím, že véčkači nesmějí být pouhou protestní organizací. Klasnová zároveň zdůraznila nutnost "vést dialog s ČSSD". Důvodem má být snaha o zavedení prvků přímé demokracie.

Odložení školného až na další volební období má podle šéfa rezortu Josefa Dobeše zmírnit dopady chystaných reforem. Koalice se přitom dohodla na zavedení takzvaného odloženého školného, které by studenti spláceli až poté, co začnou vydělávat.

Nejviditelnější politik VV, ministr dopravy Vít Bárta, řekl, že vláda s reformami zaspala. "Ať důchodová, zdravotní či daňová reforma jsou od sebe neoddělitelné," prohlásil Bárta. Dodal, že je nutné sdělit lidem datum, kdy budou o všech změnách informováni.

Kvůli krajským volbám v roce 2012 má vzniknout silná stranická struktura v regionech. To bude úkol pro novou volební manažerku Karolínu Peake, která v této funkci vystřídala Bártu. "Vznikla nová silná persona se zásadní odpovědností za budoucnost strany," řekl na adresu Peake Bárta.

Pavel Otto







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze