Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministr: Program na papíře je něco jiného než realita

Ministr: Program na papíře je něco jiného než realita

Mladá fronta DNES, 14.12.2010, rubrika: Z domova, strana: 3, autor: (vik)

PRAHA Na ideové konferenci Věcí veřejných si delegáti chodili k ministru školství Josefu Dobešovi stěžovat. Báli se, že zavedení školného, které prosazuje, stranu poškodí v dalších volbách. To stačilo, aby Dobeš navrhl novou „ideu“ – usnesení, podle kterého už Věci veřejné se zavedením školného nesouhlasí. „Jsem ministr za Věci veřejné, a jsem proto povinen vnímat názory naší členské základny,“ vysvětluje to Dobeš.

* Kdyby za vámi přišli spolustraníci s tím, že se jim nelíbí státní maturity, které rovněž prosazujete, také byste změnil názor?

Ne. Já jsem ani nezměnil názor na školné. Vždy jsem prohlašoval, že vzdělání je hodnota a je potřeba za ni platit. Mohl bych se vyjadřovat negativně na adresu předchozích pravicových vlád, že už školné dávno nezavedly. Ale teď vnímám tu koncentraci, s kterou reformní kroky dopadají na lidi. Zavedení školného v této situaci je za hranou.

* To jste si neuvědomili už při jednání o koaliční smlouvě? Věci veřejné navíc měly školné i ve svém programu.

To je pravda, to musím férově přiznat. Ale já rozumím těm lidem. Dopadají na ně všechny reformní kroky, školné může být v této situaci velký problém. Ono je něco jiného mít program na papíře, pěkně jednu kapitolu za druhou, ale pak je potřeba vnímat, když se ty věci koncentrují.

* Co se stane, když odklad pro školné v koalici neprosadíte?

Naše usnesení zní tak, že chceme s koaličními partnery otevřít debatu, zda je možné to posunout. Neříkám, že se nám to podaří prosadit, ale měli bychom si v koalici říct, zda to tak chceme. Jestli je zavedení školného od akademického roku 2013/2014 šťastným termínem. Je to plánováno půl roku před volbami. Můžeme vše připravit a transparentně říct, že školné bude, když bude i příští vláda pravicová. Další volby pak klidně mohou být o tom.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze