Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Medici mohou studovat preparáty v systému virtuální mikroskopie

Medici mohou studovat preparáty v systému virtuální mikroskopie

Praha 14. prosince (ČTK)

Systém virtuální mikroskopie, který byl dnes instalován v Purkyňově ústavu na Albertově, umožní studentům i dalším pracovníkům 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy prohlížet si záznamy podobně jako preparáty v mikroskopu. Mohou měnit zvětšení nebo preparátem pohybovat, představil dnes systém přednosta Ústavu pro histologii a embryologii docent Petr Hach. Systém je třetím instalovaným v ČR a jeho hodnota přesahuje tři miliony korun.

"Digitální snímky ukazují nejen statický obraz jako v atlasu, ale se záznamem se dá pracovat jako s preparátem, přitom je záznam trvalý, opakovatelně přístupný mnoha zájemcům stejně jako atlas. To je zásadní rozdíl proti všem podobným systémům," ocenil Hach.

Další výhodou podle něj je to, že záznam je možné opatřit vysvětlivkami a poznámkami, a tak uvést uživatele k hlubšímu poznání a pochopení zákonitostí stavby a funkce, stejně jako konzultace s učitelem nad preparátem. Systém umožní studovat unikátní a ojedinělé preparáty, aniž by hrozilo, že je nezkušení studenti zničí.

Pro systém byly nově vybaveny mikroskopové sály. Systém umožňuje i "vzdálený" přístup, tedy mikroskopovat třeba z domova, až bude množství nasnímaných preparátů dostatečně velké a systém bude k tomu zpřístupněn.

Systém je možno využívat v histologii, patologii, mikrobiologii, genetice i dalších oborech využívajících mikroskopické preparáty. Lze také pořádat telekonference expertů na různých místech země nad vybraným preparátem.

nam mkv




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze