Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Monografie, která na trhu chyběla

Monografie, která na trhu chyběla

Zdravotnické noviny - ZDN, 13.12.2010, rubrika: Lékařské listy, strana: 3, autor: red

* Křest knihy

Publikace Plicní chirurgie – Operační manuál autorů prof. MUDr. Pavla Pafka, DrSc., doc. MUDr. Roberta Lischkeho, Ph. D., a kolektivu, patří bezesporu k nejvýznamnějším letošním vydavatelským počinům nakladatelství Galén. Kniha byla slavnostně pokřtěna 7. prosince v Akademickém klubu 1. lékařské fakulty UK v Praze.

Význam knihy znásobuje fakt, že v oboru plicní chirurgie, resp. v oblasti exaktních operatérských návodů u nás již více než půl století žádná publikace nevyšla – naposledy to byla monografie profesora Jaroslava Procházky Resekce plic, vydaná v r. 1954. Od této pro české prostředí pionýrské doby změnila plicní chirurgie podstatně svou tvář díky pokrokům v anestezii, v předoperační a pooperační péči i zkušenostem, které čeští chirurgové za posledních padesát let získali. Repertoár plicní chirurgie je dnes rozšířen o výkony videotorakoskopické a videotorakoskopicky asistované. Instrumentárium, zejména užití staplerů, rozšířilo možnosti operování na emfyzematózních plicích s podstatně méně častými komplikacemi než dříve. Nové šicí materiály umožňují výkony bronchoplastické a angioplastické.

I při všech popsaných pokrocích zůstává ale „základní abeceda“ plicních operací stejná jako v jejich začátcích. Čtenář vedle této abecedy najde v nové publikaci popis operačních postupů, tak jak se na začátku 21. století ve světě i u nás provádějí. Problematika plicních operací je rozšířena o chirurgickou plicní anatomii, bez níž není možný popis jednotlivých operačních postupů, a o kapitolu zabývající se anestezií u těchto výkonů. Monografie prof. Pafka a doc. Lischkeho je určena zejména těm, kteří se chtějí věnovat plicní chirurgii, nebo v ní dosud nemají velké zkušenosti, ale jsou okolnostmi donuceni operační výkon na plíci provést.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze