Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Prosinec 2010
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak to vidí socioložka Jiřina Šiklová

Ano, zúčastnila, byla jsem tam pozvána, byla jsem pozvána dokonce i jako řečnice. A bylo to organizováno ve Vlasteneckém sále Karolina. Ty prostory jsou velice pěkné, převažovali tam, jak jinak, tedy muži. Myslím, že teda ne, já nemyslím, já to vím, z těch oficiálních řečníků jsem tam byla jediná žena, tak jsem si trochu říkala: Už se taky naučili, páni, že by tam měli mít nějakou ženu. To k tomu kalendáři jde tedy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Historici cupují zákon o odboji

Historici protestují proti návrhu zákona o třetím, protikomunistickém odboji, který navrhl Senát a schválila ho i vláda. Návrh označují za „krajně nedomyšlený“. Vadí jim, že zásluhy odbojářů by podle nejednoznačných kritérií měli vážit úředníci. Kritizují i fakt, že zákon upřednostňuje ozbrojený odpor před disentem a ocenění uznaných odbojářů má být spíše symbolické.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři dnes budou jednat o penězích pro vysoké školy

Rektoři dnes budou v Praze jednat o finanční situaci vysokých škol v příštím roce. Na zasedání České konference rektorů přijdou i zástupci ministerstva školství, kteří spolu s akademiky hledají cesty, jak univerzitám vynahradit škrty v rozpočtu. Rektoři zároveň budou jednat o připravovaném materiálu týkajícím se kvality vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školným proti vlně ekonomické emigrace

Z hlediska demokratického státu tak existuje jediné systémové řešení, které alespoň omezuje ztrátu ze společenské investice – školné. Jinými slovy, pokud nás čeká vlna ekonomické emigrace, je školné na vysokých školách nástrojem, jak jednak omezit „brain drain“ a jednak snížit jeho společenskou nákladnost, pokud k němu dochází. Samotné omezení „brain drainu“ není samozřejmě způsobené školným jako takovým, ale možnostmi navázanými na jeho existenci. Dobře si pamatuji ze svých pobytů v USA, jak kamarádům z medicíny odpouštěli splácení dluhu za vzdělání, když nastoupili na několik let po studiu do nemocnic v oblastech, kde bylo málo lékařů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s místopředsedou České konference rektorů Václavem Havlíčkem

Bohužel se nezměnilo prakticky nic. My jsme od té doby podnikli celou řadu kroků, jednali jsme opakovaně s ministrem školství, s jeho novým náměstkem pro vysoké školy, jednali jsme i s panem premiérem a naposledy minulý týden jsme situaci objasnili poslancům výboru Poslanecké sněmovny pro vědu, vzdělávání, mládež, sport a tělovýchovu. A tento výbor se nám podařilo přesvědčit, takže téměř jednomyslně se usnesl, že by měl být rozpočet kapitoly vysokých škol navýšen o 1 miliardu korun, což je necelá polovina chybějících 2,3 miliard, které by měly situaci dorovnat pouze na úroveň letošního roku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy budou asi propouštět, nemají peníze

"Pro vysoké školy to znamená řešit opravdu velmi svízelnou situaci, kde už nestačí jenom jednoduché šetření tím, že budeme důsledněji zhasínat světla a méně topit, ale většina vysokých škol je nucena sahat i k personálním opatřením, to znamená rozvazovat pracovní poměry s pracovníky, na jejichž mzdy nemáme peníze," řekl ve vysílání Radiožurnálu Václav Havlíček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odebírání titulů se komplikuje

Odebírání titulů na plzeňských právech možná nebude tak jednoduché. Podle etické komise totiž není možné žádné vysokoškolské tituly odebírat. "V současné době, za stávajících zákonů, to nelze," řekl předseda komise Pavel Kratochvíl z Akademie věd.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškolské tituly nyní nelze odebírat, tvrdí etická komise

"Nebylo možné odejmout titul docent, ale nastala složitá situace, protože například není nikde oficiálně stanoveno, co je to plagiát," dodal. Proto k tomuto kroku od roku 1998 žádná instituce nepřistoupila.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Za studiem se dá vyjet i do CERN

Studenti, kteří se chtějí vzdělávat v zahraničí, nemusí vždy využít jen nabídek programu Erasmus. Pětadvacetiletá Pavla Doškářová z Prahy se tak už během studia dostala do proslulého švýcarského institutu CERN (Conseil Européen pour la recherche nucléaire - Evropská organizace pro jaderný výzkum). Dnes doktorandka ČVUT na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské studentům radí: „Člověk v CERN může pracovat i v jiném oboru, nejen ve fyzice. Můžete si zvolit třeba matematiku, informatiku, elektrotechniku... Stojí za to zkusit to.“

Dětský uzel aktuálního dokumentu Matematika má špatnou pověst

První počítačový program vytvořil ve dvanácti letech, sloužil například k procvičování násobilky a dělení. Nyní docent Daniel Kráľ získal cenu Neuron pro mladé matematiky, kterou letos poprvé uděloval Nadační fond Karla Janečka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy se chystají propouštět

Vysoké školy se chystají propouštět. Mezi nimi i UP v Olomouci a Ostravská univerzita. Příští rok jim totiž bude chybět v rozpočtech až 2 a čtvrt miliardy korun. Rektoři varují. Šetřit se bude muset na provozních nákladech, tedy i na mzdách. Podle nich bude mít možné propouštění pedagogů vliv na kvalitu výuky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nečas: Nižší náklady na dluh umožní dát miliardu vysokým školám

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhne jako pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu své vlády pro příští rok přidat miliardu vysokým školám. Předseda vlády to dnes řekl novinářům s tím, že podobný krok umožňuje velmi pozitivní hodnocení České republiky na finančních trzích, které dovolí uvolnit miliardu z dosud předpokládaných nákladů na dluhovou službu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Trenažér pro budoucí praktiky

Ústav všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK v Praze zahájil výuku v nově zrekonstruovaných prostorách, které slouží mj. pro nácvik klinických dovedností, s nimiž se může praktický lékař v ordinaci setkat. Studenti si tak mohou ve výukové laboratoři nanečisto vyzkoušet například vyšetření oka, ucha či per rectum, měření krevního tlaku, C reaktivního proteinu aj. Dále mohou trénovat provádění kardiopulmonální resuscitace, koniopunkce apod.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podmínky mladých lékařů má zlepšit novela vzdělávací vyhlášky

Podmínky pro mladé lékaře má zlepšit novela vyhlášky o vzdělávání. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který ji dnes představil, by měla platit od 1. ledna 2011 a hlavní změnou je rozšíření základních vzdělávacích kmenů z deseti na 16 a výrazné omezení stabilizačních smluv, které vázaly lékaře dalších pět let po ukončení specializačního vzdělávání v nemocnici. Ministr je přesvědčen, že mladí lékaři by měli být s úpravou spokojeni, i když nemohl splnit všechny jejich požadavky. Ještě do Vánoc se s nimi sejde k jednání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Antihmotu máme v hrsti

Zřejmě jde o nejdražší látku, jaká je lidstvu známa. Odhadovaná cena jediného gramu antihmoty činí 25 miliard dolarů. Přitom na ni nelze ani sáhnout.

Tato tajemná látka se skládá z antiprotonů, antineutronů a pozitronů – zrcadlových obrazů běžných protonů, neutronů a elektronů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prezident jmenoval sedmdesát šest nových profesorů

Prezident Václav Klaus včera jmenoval 76 nových profesorů, učinil tak na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol. Jmenovací dekret Klaus akademikům předal v pražském Karolinu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu PLAGIÁTOŘI, spol. sr.o.

Kauza plzeňských práv se pomalu sesouvá do propadliště dějin. Problém plagiátorství však české vysoké školství neopouští. Právě naopak – stal se z něj byznys, který živí stále více firem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus jmenoval 76 profesorů; Dobeš řekl, že školy čeká reforma

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval 76 nových profesorů, učinil tak na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol. Jmenovací dekret Klaus akademikům předal v pražském Karolinu. Ministr školství Josef Dobeš (VV) v krátkém projevu uvedl, že profesoři by si měli být vědomi své odpovědnosti, kterou mají v postavení vzdělanostní elity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dopisy a e-maily

Jenom peníze vysokým školám nestačí Vysoké školy si mohou po včerejšku oddechnout. Plánovaný škrt v rozpočtu MŠMT o jednu miliardu, který by zasáhl především tyto školy, se nekoná. Premiér Nečas společně s ministrem financí Kalouskem našli zdroje ve splátkách státního dluhu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podmínky mladých lékařů má zlepšit novela vzdělávací vyhlášky

Podmínky pro mladé lékaře má zlepšit novela vyhlášky o vzdělávání. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který ji dnes představil, by měla platit od 1. ledna 2011 a hlavní změnou je rozšíření základních vzdělávacích kmenů z deseti na 16 a výrazné omezení stabilizačních smluv, které vázaly lékaře dalších pět let po ukončení specializačního vzdělávání v nemocnici.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity dostanou miliardu navíc

Vysoké školy si příští rok nesáhnou až na dno. Umožní to dohoda premiéra Petra Nečase, ministra školství Josefa Dobeše a šéfa České konference rektorů Petra Fialy. Podle ní bude rozpočet vysokých škol na příští rok posílen o jednu miliardu korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senát schválil zrušení státních maturit, návrh jde nyní do vlády

Senát dnes přijal návrh na zrušení státních maturit. Pokud ho podpoří i vláda a Poslanecká sněmovna, nebudou studenti příští rok skládat státní maturitu. Autorem návrhu je dlouhodobý kritik projektu senátor Marcel Chládek (ČSSD).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vondra naštval historiky. Jde jim prý jen o peníze

„Dnešek je černý den oranžové většiny v Senátu,“ komentoval stažení zákona o třetím odboji senátor a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Podle něho historikům, kteří se dopisem obrátili na členy parlamentu, aby návrh zákona neschvalovali, šlo jen o peníze pro bádání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo uvažuje o zápisném. Všechny tím zaskočilo

„Návrh zápisného je jen dočasné řešení,“ bránil se kritice Dobeš. „Jakmile bude v roce 2013 zavedeno regulérní školné, zápisné se zase zruší,“ uvedl Dobeš. Podle ministra je zavedení školného za tři roky pozdě. Zápisné by mělo pomoci vysokým školám vykompenzovat

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus jmenoval 76 profesorů, podle něj už jich je moc

Prezident Václav Klaus včera jmenoval 76 nových profesorů. Nejvíce jich navrhla pražská ČVUT, Univerzita Karlova a brněnská Masarykova univerzita. „V naší zemi se stala kvalita velice zpochybňovanou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulta vybírala 2 Kč od studentů. Nelegálně

Když si přišel student sociologie na studijní oddělení Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy pro potvrzení o studiu, byl nepříjemně překvapený. Za běžné razítko od něj pracovnice fakulty chtěly dvě koruny. Poplatek navíc vybíraly protizákonně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VV nechtějí školné na vysokých školách v tomto volebním období

Nejmenší vládní strana Věci veřejné nechce, aby bylo v tomto volebním období zavedeno školné na vysokých školách. Delegáti ideové konference VV zavázali v usnesení své ministry k tomu, aby o tom jednali s koaličními partnery z ODS a TOP 09. Mají dohodnout úpravu koaliční smlouvy, která zavedení školného obsahuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mladí lékaři žádají v přípravě na atestaci stejné podmínky všem

Sdružení Mladí lékaři žádá, aby všichni lékaři v přípravě na atestaci měli stejné podmínky a na všechny se vztahovala novela vzdělávací vyhlášky. Ta má platit od ledna 2011 a mimo jiné omezuje stabilizační smlouvy, které vážou lékaře po složení zkoušky dalších pět let v nemocnici, jež vzdělání zaplatila. Když lékař smlouvu nepodepíše, platí si vzdělání sám, den ho přijde i na tisícovku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příští rok se začne měřit kvalita škol

PRAHA Ministerstvo školství má jasno v tom, jakým směrem by se mělo ubírat vysokoškolské vzdělávání. Měly by například vzniknout žebříčky kvalit vysokých škol. Ty by pak vedly například k tomu, že by nekvalitní školy mohly zaniknout. V rozhovoru pro Akademii LN, kterou najdete v zítřejším vydání, to řekl náměstek ministra školství Jan Koucký.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš vede školství na mělčinu

Se vzdělávacím expertem Oldřichem Botlíkem o neutěšených výsledcích českých žáků, průměrném kapesném i o tom, proč smyčcový kvartet hraje rychleji než houslista

Dětský uzel aktuálního dokumentu Všeobecné praktické lékařství se představilo jako akademický obor

Za přítomnosti rektora Univerzity Karlovy, děkana 1. lékařské fakulty UK, významných členů akademické obce, praktických lékařů, novinářů a dalších hostů byly 1. prosince slavnostně otevřeny nové prostory Ústavu všeobecného lékařství 1. LF UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chceme prosadit aktivní geriatrickou péči

Aktivní přístup v péči o seniory jako společný jmenovatel akutní i dlouhodobé péče byl tématem 16. celostátního gerontologického kongresu, který proběhl 2.–3. prosince v Hradci Králové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Arzenová bublina praská

Odborníci zpochybňují studii z časopisu Science o bakteriích, které se dokážou živit arzenem. Arzen, který se údajně zabudoval do genetické informace bakterií, může být jen kontaminací z okolního prostředí, tvrdí vědci. Kdyby mi takovou studii předložil doktorand, vrátila bych mu ji, aby ji předělal a doplnil, píše na svém blogu mikrobioložka Rosie Redfieldová z University of British Columbia. Vědkyně provedla detailní rozbor práce Felisy Wolfe-Simonové z Astrobiologického ústavu NASA, kterou minulý týden zveřejnilo online vydání časopisu Science (viz LN 3. 12. 2010). A rozhodně ji nešetřila - označila ji za hanebně špatnou vědu. Další odborníci Redfieldové v diskusi vyjádřili podporu a ona se nyní chystá do Science poslat kritický komentář.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus jmenoval Petra Sáhu rektorem Univerzity Tomáše Bati

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval Petra Sáhu rektorem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Nynější prorektor Sáha, který školu už v minulosti vedl, se funkce ujme 15. prosince. ČTK to oznámil ředitel tiskového odboru Prezidentské kanceláře Radim Ochvat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Maturity kolidují s termíny zkoušek

Od roku 2012 se budou maturity nejspíš konat v dřívějším termínu. Pro tento školní rok museli rektoři vysokých škol narychlo měnit termíny přijímacího řízení, oznámili to na jednání rektorů vysokých škol, které proběhlominulý týden.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VV se zvedají na nohy, přitvrdí. Strana začne v rámci vládní koalice prosazovat odložení školného

Nováček vysoké politiky Věci veřejné se po tvrdém úderu, který dostal v komunálních a senátních volbách, chystá zvednout na nohy. Nejmenší vládní strana začne razantně prosazovat své programové priority. Důraz chce klást na sociální citlivost důchodové a zdravotní reformy, lidem mají být jejich návrhy předloženy do příštího března. Asi nejpřekvapivější je návrh odložit zavedení školného na vysokých školách, kvůli němuž VV začnou jednat o změně koaliční smlouvy. Shodli se na tom delegáti ideové konference, která se minulý víkend konala v pražském hotelu Diplomat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká medicína má nové profesory

Prezident republiky Václav Klaus ve středu dne 8. prosince 2010 ve Velké aule Karolina jmenoval na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol sedmdesát šest nových profesorů a profesorek. Přinášíme seznam jmenovaných odborníků pracujících na lékařských fakultách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Všeobecná fakultní nemocnice v Praze slouží pacientům už 220 let

Slavnostním shromážděním ve staroslavné aule pražského Karolina byly ve středu 1. prosince zahájeny oslavy 220. výročí založení Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. Jeho součástí byla vystoupení ředitelky VFN Mgr. Dany Juráskové, Ph.D., MBA, ministra zdravotnictví doc. MUDr. Leoše Hegera, CSc., rektora Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc., a děkana 1. LF UK prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., MBA. S mimořádnou pozorností vyslechli účastníci shromáždění zajímavě podaný pohled na historii nemocnice z úst doc. PhDr. Ludmily Hlaváčkové, CSc.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné, nebo zápisné? Dobeš chce i nechce obojí

Ministr školství změnil názor a chce vyškrtnout školné z koaliční smlouvy. Rád by naopak zavedl zápisné, které nedávno zavrhl. Partneři jsou zmateni. Pomůže to VV?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr: Program na papíře je něco jiného než realita

PRAHA Na ideové konferenci Věcí veřejných si delegáti chodili k ministru školství Josefu Dobešovi stěžovat. Báli se, že zavedení školného, které prosazuje, stranu poškodí v dalších volbách. To stačilo, aby Dobeš navrhl novou „ideu“ – usnesení, podle kterého už Věci veřejné se zavedením školného nesouhlasí. „Jsem ministr za Věci veřejné, a jsem proto povinen vnímat názory naší členské základny,“ vysvětluje to Dobeš.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš křísí tisícové zápisné na VŠ

Véčkaři by je chtěli zavést už příští rok a odsunout start školného * ODS se přímým platbám nebrání. Ministr školství Josef Dobeš (VV) sice se svou stranou žádal o víkendu posunutí startu tzv. odloženého školného na veřejných vysokých školách až do doby po příštích volbách, ale současně v tichosti křísí zavedení každoročního zápisného na tyto školy v maximální výši 6000 korun. A to už od příštího akademického roku. To ale fakticky znamená jinou formu školného, jen „na dřevo“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nechtít školné je škodlivý populismus

Věci veřejné, jmenovitě jejich ministr Dobeš, najednou nechtějí školné. Je to pochopitelné, ale škodlivé pro všechny. Jobártova strana (Jobárt je celý politik, složený ze dvou polopolitiků Johna a Bárty) je dnes polopopulární. Protože tato strana byla založena oněmi polopolitiky jakožto polopopulistická, na popularitě lpí. Chce ji získat znovu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ano, chceme žebříčky kvality

Jak má vypadat reforma vysokých škol podle představ současného ministerstva školství? To už dneska tak trochu vědí rektoři, s nimiž se ministr Josef Dobeš a jeho náměstek Jan Koucký sešli začátkem prosince. Dnes či zítra by měli vědět ještě víc. Díky tomu, že náměstek Koucký odpověděl na naše otázky, víme i my.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Škola vrátí peníze za potvrzení o studiu

PRAHA Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy vrátí studentům poplatek dvě koruny, který vybírala za „papírový“ formulář potvrzení o studiu. Za dobu zpoplatnění razítka na formulář vybrala celkem 126 korun od 33 studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dětské filmy jsou plné násilí. Stát je označí

PRAHA Rodič, který by chtěl vzít dítě do kina na film, v němž se alespoň z legrace nebojuje, to bude mít hodně těžké. Takové snímky skoro nejsou. A je jedno, zda zvolíte kreslený snímek pro nejmenší nebo film pro teenagery.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné na vysokých školách by podle VV mohlo nahradit zápisné

Věci veřejné chtějí se svými koaličními partnery jednat o zavedení zápisného na vysokých školách ve výši až 6000 korun. Zápisné by mohlo nahradit školné, které o víkendu prozatím odmítli účastníci ideové konference nejmenší vládní strany. Novinářům to dnes řekl ministr školství Josef Dobeš (VV). TOP 09 a ODS ale zatím návrhům VV nejsou nakloněny a koaliční dohodu o školném nechtějí měnit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné nesmí sloužit jen jako záplata, zlobí se rektoři

Zalepování díry dírou. Tak hovoří rektoři státních vysokých škol o plánu ministra školství Josefa Dobeše (VV), který začal znovu uvažovat o zavedení zápisného na univerzitách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medici mohou studovat preparáty v systému virtuální mikroskopie

Systém virtuální mikroskopie, který byl dnes instalován v Purkyňově ústavu na Albertově, umožní studentům i dalším pracovníkům 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy prohlížet si záznamy podobně jako preparáty v mikroskopu. Mohou měnit zvětšení nebo preparátem pohybovat, představil dnes systém přednosta Ústavu pro histologii a embryologii docent Petr Hach. Systém je třetím instalovaným v ČR a jeho hodnota přesahuje tři miliony korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Monografie, která na trhu chyběla

Publikace Plicní chirurgie – Operační manuál autorů prof. MUDr. Pavla Pafka, DrSc., doc. MUDr. Roberta Lischkeho, Ph. D., a kolektivu, patří bezesporu k nejvýznamnějším letošním vydavatelským počinům nakladatelství Galén. Kniha byla slavnostně pokřtěna 7. prosince v Akademickém klubu 1. lékařské fakulty UK v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Od roku 2012 se změní financování VŠ, špatné školy možná zaniknou

Od roku 2012 by se mělo zásadně změnit financování vysokých škol, více se zohlední kvalitní výzkum nebo uplatnitelnost absolventů na trhu práce. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra školství pro vysoké školy Jan Koucký s tím, že v případě některých škol to může znamenat utlumení výuky nebo zánik. Na tomto opatření se prý s rektory dohodli proto, aby ochránili dobré školy, rozpočet univerzit totiž od roku 2007 setrvale klesá. Zatímco v roce 2007 dostávaly vysoké školy na jednoho studenta 72.000 korun ročně, v příštím roce to bude už jen 65.000.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr školství Dobeš: Studium je hodnota a za to se musíme naučit platit

V křesle ministra školství je Josef Dobeš teprve pět měsíců, přesto už nyní chystá velké změny. Ty se dotknou i nás vysokoškolských studentů. I když se nemusíme jako středoškoláci obávat státních maturit, je načase připravit se na placené studium. Ministr Dobeš v rozhovoru pro Studentu sice přiznal, že to ještě nebude příští rok, jak plánoval, ale do tří let určitě

Dětský uzel aktuálního dokumentu Heger lékařům: Odchodem zpomalíte reformy

Praha V případě, že po odchodu chirurgů a anesteziologů bude muset vláda na operace přidat z rezervních fondů, vznikne chaos, který zřetelně zbrzdí reformní kroky. Lékařům v iniciativě „Děkujeme, odcházíme“ to v ostře formulovaném otevřeném dopise napsal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ocenění mladých ekonomů

Česká společnost ekonomická udělila na své 6. bienální konferenci 27. listopadu v Praze tradiční ocenění mladým ekonomů (do 30 let). Mladý ekonom roku a Cena Karla Engliše jsou prestižní ocenění, každoročně udělované již od roku 1994.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dvořáková: ZČU měla zkusit odebrat tituly v kauze plzeňských práv

Západočeská univerzita (ZČU) spolu s právnickou fakultou měly podle šéfky akreditační komise Vladimíry Dvořákové v případě kauzy plzeňských práv podat podněty k zahájení trestního stíhání, tedy více konkrétnější žaloby. Zároveň měla škola odebrat několik nejkřiklavějších titulů, díky čemuž by zjistila, jak se k tomu postaví správní soud. Selhalo ale to, že neběží policejní vyšetřování, řekla Dvořáková na veřejné debatě Tajemství práv v Plzni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzkum: Žádným cizím jazykem se nedomluví 54 procent Čechů

Žádným cizím jazykem se nedomluví 54 procent Čechů, jeden cizí jazyk ovládá 27 procent obyvatel. Ukázal to dnes zveřejněný výzkum Institutu pro sociální a ekonomické analýzy (ISEA), který zpracovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Hlavním jazykem je podle očekávání angličtina, na druhém místě je němčina. Zahraniční firmy působící v ČR přitom upozorňují, že je pro ně při zaměstnávání Čechů znalost jazyků klíčová. Upadajícího zájmu o němčinu se obávají hlavně němečtí investoři.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ve Skotsku vám školné na vysoké zaplatí tamní vláda

Přečtěte si osobní zkušenosti čtyř studentů z jejich pobytů na zahraničních školách

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nezodpovědná hromadná výpověď

Poměrně vysoké procento mladých lékařů má předpoklady odejít do ciziny a uvažuje o tom (z průzkumu mezi absolventy 2. LF UK: 50 procent by chtělo odjet do zahraničí, ale skutečně dosud odjel jen zlomek, 13 procent nedávných absolventů odjelo za hranice – 6 procent krátkodobě, 7 procent na delší dobu).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Skončili za mřížemi. A hledají tam Boha

Třiašedesátiletý Miroslav začal loni studovat Katolickou teologickou fakultu Karlovy univerzity. Pokročilý věk ale zdaleka není jedinou zvláštností studenta. Ten si totiž odpykává desetiletý trest v ruzyňské vazební věznici.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pelhřimov si hýčká studenty, dává jim stipendia

„V současné době jsme vyplatili stipendia osmi studentům. Každému dvanáct tisíc korun za rok. Studují na lékařských fakultách, Vysoké škole ekonomické v Praze, ČVUT v Praze a Fakultě sociálních věd UK v Praze,“ upřesnil Plachý.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ceny Siemens za nejlepší diplomové a doktorské práce

Fórum průmyslu a vysokých škol a společnost Siemens ocenily nejlepší diplomové a doktorské práce studentů ekonomických a technických škol. Ceny Siemens byly již po třinácté předány na slavnostním koncertu, který se uskutečnil v pražské Betlémské kapli. Soutěž se koná pod záštitou ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstva průmyslu a obchodu. Sedm nejlepších studentů si mezi sebe rozdělilo odměny ve výši 135.000 Kč.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Objev: květiny a zvěř se podobají

Rostliny a živočichové jsou si podobnější, než se zdálo. Při dělení buněk používají některé stejné postupy. Prokázal to česko-americký tým vedený Viktorem Žárským z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výsledky zveřejnil renomovaný odborný časopis The Plant Cell.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praktici protestují kvůli vzdělávání, chtějí jednat s Hegerem

Praktičtí lékaři protestují proti změnám, které prý chystá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve specializačním vzdělávání pro obor praktického lékařství. Sdělili to v dopise ČTK. Předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák ČTK řekl, že požádali ministra o okamžitou schůzku. Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně se ministr pracovnímu jednání s praktiky nebrání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČLK: odvoláni dva členové vědecké rady

Představenstvo České lékařské komory odvolalo z vědecké rady Janu Hercegovou a předsedu Aleše Hermana. Důvody jim neřeklo. Světově uznávaná profesorka Herzogová se nedávno ucházelo o post prezidenta komory a odvolání z vědecké rady krátce poté považuje za trest kvůli své kandidatuře

Dětský uzel aktuálního dokumentu Každý student medicíny stojí milion korun

PRAHA Potíže ve zdravotnictví se začínají projevovat v zájmu mladých lidí o studium lékařství. „Nadaní a schopní studenti se jdou živit něčím méně náročným,“ říká děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Petr Nečas chce odvolat Radu pro výzkum, vývoj a inovace a jmenovat novou

Premiér Petr Nečas (ODS) chce odvolat Radu pro výzkum, vývoj a inovace a jmenovat novou. Premiérovi se nelíbí práce rady. Napsaly to Lidové noviny. Rada v novém složení funguje necelých sedm měsíců. "S prací rady ve stávajícím složení nejsem příliš spokojen. Jak rozsáhlá bude personální změna, a zda se dotkne celé rady, bude otázkou dalších analýz," řekl deníku Nečas.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medikům se do nemocnic nechce. Lékaře, co dali výpovědi, chápou

BRNO Za tři roky by současní studenti medicíny na Masarykově univerzitě v Brně měli nastoupit do nemocnic v kraji a začít léčit. Možná však skončí v zahraničí. Hodně z nich totiž sympatizuje s lékaři, kteří na popud výzvy Děkujeme, odcházíme chtějí hromadně odejít z nemocnic. A stejně jako oni zvažují studenti v budoucnu práci v zahraničí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Invazní rostliny ohrozí hospodářství, varují botanici

Měnící se klimatické podmínky, intenzivní osídlování a sílící turistický ruch zvýšily pronikání invazních druhů rostlin do vyšších nadmořských výšek. Důsledky globalizace ekonomiky, která je odpovědná za stále rychlejší pronikání nepůvodních druhů rostlin a živočichů do oblastí, ve kterých se dříve nevyskytovaly, se přitom negativně projeví v hospodářských výsledcích se zpožděním až desítek let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výpověď podepsali i lékaři, kteří jinou práci neshánějí

Některé lékaře protestní akce za lepší podmínky ve zdravotnictví přiměla opustit Česko. Jiní se sice k protestu přidávají, ale když to bude možné, výpověď vezmou zpět. Ne každý umí cizí řeč tak dobře, aby si byl jistý, že neudělá chybu v hovoru s pacientem. Další drží v Česku rodiny.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze