Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Franz Hofmeister má pamětní desku

Franz Hofmeister má pamětní desku

1.11.2010, rubrika: Servis, strana: 30, autor: (red)



Pamětní deska slavnému pražskému rodákovi profesoru Franzi Hofmeisterovi byla odhalena na budově Ústavu vědeckých informací 1. LF UK a VFN v Praze u příležitosti 160. výročí jeho narození.

Profesor Franz Hofmeister (1850–1922) působil koncem 19. století na německé části Karlovy univerzity. Navrhl zde lyotropní (dnes Hofmeisterovu) řadu iontů uspořádanou podle jejich schopnosti vysolovat bílkoviny. Na jeho bádání navazuje například docent Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, který letos za objevy ve výzkumu chování iontů ve slaných roztocích získal Akademickou prémii.

Pamětní deska pochází z dílny akademického sochaře Milana Knoblocha a před jejím odhalením se v posluchárně Ústavu vědeckých informací uskutečnilo slavnostní shromáždění.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze