Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Špičky pediatrie

Špičky pediatrie

8.11.2010, rubrika: Seriál, strana: 26




TÝDEN sestavil seznam deseti nejvýznamnějších pediatrů. Vznikl na základě hlasování členů výboru a pracovních skupin České pediatrické společnosti.


Prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc. (58), Brno


Pediatr, specialista na dětskou nefrologii (infekce močových cest, léčba ledvin). Medicínu vystudoval v roce 1978, docentem od roku 1995, profesorem jmenován v roce 2002. Působí jako přednosta II. dětské kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a FN v Brně. Mezi jeho záliby patří cestování, rád odpočívá na Vysočině a občas si zahraje squash.


Prof. MUDr. Milan Bayer Csc. (54), Hradec Králové


Pediatr, jehož hlavním profesním zájmem jsou poruchy minerálního metabolismu a dětská osteologie. Medicínu absolvoval v roce 1981, docentem je od roku 2002, profesorem byl jmenován v roce 2007. V současné době je přednostou Dětské kliniky Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Je ženatý, manželka je neuroložka a vede ambulantní zdravotnické zařízení v Praze 7. Mají spolu dvě děti, syn studuje medicínu. Rád hraje volejbal, sjíždí řeky. potápí se a lyžuje.


MUDr. Josef Gut (53), Česká Lípa


Pediatr, specializuje se na dětskou nefrologii a ultrasonografii.

Medicínu absolvoval v roce 1982, působí jako přednosta dětského oddělení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Je autorem desítek odborných prací a monografie s názvem Pomočování u dětí. Jako své záliby uvádí cyklistiku, četbu a dvě vnoučata.


Prof. MUDr. Vladimír Mihál Csc. (58), Olomouc


Pediatr, onkolog. Medicínu absolvoval v roce 1976, docentem se stal v roce 1995 a profesorem je od roku 2000. Pracuje jako přednosta Dětské kliniky FN a LF Univerzity Palackého v Olomouci. Zájem o výzkum nádorových onemocnění jej přivedl k myšlence založit v rámci jeho kliniky Laboratoř experimentální medicíny. Je autorem více než 110 původních a přehledových prací, pěti knih nebo kapitol v knihách a jednoho patentu. Ženatý, tři dcery, mezi jeho záliby patří vysokohorská turistika.


Doc. MUDr. Josef Hoza Csc. (63), Praha


Pediatr, specialista na revmatologii.

K jeho hlavním odborným zájmům patří autoimunitní nemoci pojiva, farmakoterapie, postavení dítěte ve společnosti. Působil na dětském oddělení Nemocnice v Českém Krumlově, od roku 1967 pracuje na Klinice dětského a dorostového lékařství VFN v Praze Ke Karlovu, od roku 1993 je jejím přednostou.

„Svůj odborný zenit jsem překročil a nyní se těším z úspěchů svých žáků, kteří se lépe hodí pro vaše téma," napsal TÝDNU.


Prof. MUDr. Jan Starý, DrSc. (58), Praha


Pediatr, specialista na léčbu dětské leukemle a transplantaci kostní dřeně. Medicínu vystudoval v roce 1976, docentem se stal roku 1993 a profesorem byl jmenován v roce 2003.

V současné době působí jako přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol. Publikoval přes 200 původních prací v odborných časopisech. Manželka je také lékařka (gynekoložka), syn je advokát. Jako své záliby uvádí cestování a lyžování.


Prof. MUDr. Jan Janda, cSc. (69), Praha


Pediatr, specialista na dětskou nefrologii. Po maturitě pracoval jako dělník ve výrobně infuzních roztoků a betonář na stavbě mládeže Kaučuk Kralupy.

Medicínu dokončil v roce 1966, docentem se stal roku 1986 a profesorem v roce 2003. Působí na Pediatrické klinice 2. LF UK v Praze a ve FN Motol. Autor více než 200 článků v odborných časopisech a řady monografií. Manželka je praktická lékařka, mají spolu dvě dcery - jedna je lékařka, druhá teoložka. Zajímá jej historie, výtvarné umění, chalupa u Lipna.


Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc. (55), Praha


Pediatr, specializuje se na endokrlnologii.

Medicínu absolvoval v roce 1980, docentem od roku 1994, profesorem jmenován 2003. Dnes působí jako přednosta Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN v Motole. Zasloužil se o zavedení moderní diagnostiky a léčby dětí s cukrovkou, poruchou růstu a dalšími endokrinními nemocemi. Je autorem patnácti odborných knih a spoluautorem dalších osmnácti, publikoval 200 článků v odborných časopisech. Je ženatý a má dva syny.


Doc. MUDr. Oldřich Pozler Csc. (60), Hradec Králové


Pediatr, zaměřuje se především na problematiku dětské gastroenterologie a dětské výživy. Promoval v roce 1975, docentem se stal v roce 1990. Jako velký hradecký patriot spojil celý svůj profesní život s Fakultní nemocnicí a s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Hradci Králové, kde v současné době působí na dětské klinice. Je ženatý, má dvě dcery. Jeho celoživotním a největším koníčkem je podle jeho vlastního vyjádření medicína.


Prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc, FESC (79), Praha


Pediatr a kardiolog. Medicínu absolvoval v roce 1955, docentem se stal roku 1987 a profesorem byl jmenován v roce 1987. Od konce padesátých let se věnuje vrozeným srdečním vadám u dětí, v roce 1977 otevřel Dětské kardiocentrum v Praze, v té době jediné pracoviště komplexní péče pro děti se srdeční poruchou. Dlouhá léta byl přednostou Dětského kardiocentra v pražské FN Motol, kde nyní působí jako konzultant. Obdržel mnoho významných ocenění a letos 28. října převzal od prezidenta medaili Za zásluhy. Vdovec, má dceru a syna.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze