Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Státní vyznamenání pro profesory Milana Šamánka a Karla Rašku, jr.

Státní vyznamenání pro profesory Milana Šamánka a Karla Rašku, jr.

8.11.2010, rubrika: Servis, strana: 30, autor: (dva)



Mezi držitele státních vyznamenání udělených prezidentem Václavem Klausem u příležitosti 92. výročí vzniku Československé republiky, se 28. října zařadili dětský kardiolog Milan Šamánek, virolog a imunolog Karel Raška junior, záchranář Roman Hlinovský i bývalý manažer společnosti Zentiva Jiří Michal.


Prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., (*1931) převzal ve Vladislavském sále Pražského hradu medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy. Od konce 50. let se věnuje vrozeným srdečním vadám u dětí, s profesorem Bohumilem Hučínem založil v roce 1977 ve FN Motol specializované pracoviště dětské kardiologie a kardiochirurgie (nyní Dětské kardiocentrum) a dlouhá léta stál v jeho čele. Časná primární korekce většiny vrozených srdečních vad novorozenců a kojenců je zde prováděna s mimořádně dobrými výsledky, postupné snížení operační úmrtnosti pod 2 % odpovídá situaci na předních světových pracovištích. Profesor Šamánek působil jako konzultant Světové zdravotnické organizace (WHO) pro jihovýchodní Asii, je čestným členem ČLS JEP, České kardiologické společnosti a České pediatrické společnosti ČLS JEP. Medailí Za zásluhy o stát v oblasti vědy byl oceněn rovněž prof. MUDr. Karel Raška, Ph. D., (*1939), syn zakladatele moderní české epidemiologie prof. Karla Rašky a letos zesnulé farmakoložky prof. Heleny Raškové, bratr přednosty Ústavu buněčné biologie a patologie 1. LF UK prof. Ivana Rašky. Tento odborník v oboru molekulární virologie, imunologie a imunopatologie působí a vědecky pracuje na předních výzkumných pracovištích v USA, kam emigroval v roce 1968, je členem mnoha vědeckých společností a nositelem řady významných ocenění. Jako předseda celosvětové Společnosti pro vědy a umění se zasloužil o udržování a rozvíjení vztahů českých krajanských komunit ve světě s naší zemí.

Za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů obdržel z rukou Václava Klause medaili příslušník Hasičského záchranného sboru a náměstek ředitele pro Integrovaný záchranný systém Libereckého kraje plk. Ing. Roman Hlinovský, který za letošních srpnových povodní s mimořádnou profesionalitou a osobním nasazením řídil práci všech složek integrovaného záchranného systému na území kraje. „Byl příkladem a morální oporou záchranářů, je vynikajícím reprezentantem všech obětavých a odvážných záchranářů v naší zemi,“ stojí mezi důvody ocenění.

Medaile Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské byla udělena Ing. Jiřímu Michalovi. Od roku 1993 byl generálním ředitelem společnosti Léčiva, jež se pod jménem Zentiva pod jeho vedením propracovala do světové špičky farmaceutických firem. Ing. Michal se věnuje rovněž projektům na podporu práce a podnikání lidí s handicapem.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze