Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti ministrovi: Zápisné je hrozbou pro chudé

Studenti ministrovi: Zápisné je hrozbou pro chudé

30.10.2010, rubrika: Brno, strana: 2, autor: Barbora Lukšová



BRNO Brněnští studenti odmítají takzvané zápisné. Postavili se proti návrhu ministerstva školství, které navrhuje, že studenti budou při zápisu na vysoké školy platit několik tisíc korun.

Zápisné je podle studentů jen jiným druhem plánovaného školného. Zavedením zápisného by se podle členů Akademického senátu Masarykovy univerzity ke studiu nemohli přihlásit studenti ze sociálně slabších rodin. „Zápisné je ve výši přibližně měsíčních životních nákladů běžného studenta, ale je přímé a neodložené. Navíc přichází v době, kdy nefunguje systém studentských půjček,“ vysvětlil Petr Soukeník ze studentské komory senátu.

Částka, kterou by studenti při zápisu platili, by se na oborech, o něž je velký zájem,mohla vyšplhat až k šesti tisícům. „Jde o snahu najít v kapsách studentů peníze, které by vyrovnaly avizovaný desetiprocentní propad v rozpočtech českých univerzit pro příští rok,“myslí si Soukeník.

Novela, kterou musí schválit poslanci, bymohla platit už v září 2011. A zástupci studentské obce Masarykovy univerzity ji odmítají. „Vyzýváme pana ministra Josefa Dobeše, aby hledal peníze pro vysoké školy jinde než v kapsách studentů,“ prohlásil další člen studentské komory Zdeněk Ručka.

Vedení vysokých škol by však zápisné uvítalo. Mohlo by nahradit chybějící peníze ve školním rozpočtu. Například na VUT by peníze navíc šly na provoz fakulty. Obavu z toho, že by až šestitisícové zápisné mohlo odradit chudší studenty, si však uvědomují i samy školy. „Zápisné z principu neodmítáme. Když se ale mluvilo o školném, vždy to měl doprovázet systém půjček, tak aby školné nezabránilo nikomu studovat,“ uvedlamluvčí Masarykovy univerzity v Brně Tereza Fojtová.

Může podle vás zápisné zabránit studentům ve studiu?

Pište na barbora.luksova@mfdnes.cz




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze