Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zápisné na vysoké školy: ještě je ani nezavedli a už ho ruší

Zápisné na vysoké školy: ještě je ani nezavedli a už ho ruší

10.11.2010, rubrika: Z domova, strana: 4, autor: (iDNES, ČTK)



Pokud ho lidé nepodpoří, zápisné končí, říká ministerstvo


PRAHA Zavedení zápisného na vysoké školy ještě před pár dny vypadalo docela reálně. Teď se však přesunulo do kategorie těžko splnitelných nápadů.

Ministerstvo školství včera oznámilo, že od zavedení zápisného upustí, pokud ho nepodpoří rektoři ani veřejnost. S plnou podporou veřejnosti se zcela jistě počítat nedá, s vážnou kritikou už se ozvaly některé školy, ale i studenti.

Silnou podporu nemá zápisné ani u rektorů vysokých škol. „Jejich postoj není jednotný, respektive teprve se formuje,“ uvedl předseda České konference rektorů Petr Fiala.

Ministerstvo teď od nápadu couvá. „Zápisné byla jenom jedna z možností, kterou my jsme dělali jenom kvůli vysokým školám... Problém (s nedostatkem peněz v rozpočtu škol) to neřeší, takže zrovna tak ústup od toho nebude tak strašná ztráta,“ uvedl náměstek ministra školství Jan Koucký. A dodal, že o zápisném se definitivně rozhodne až poté, co se k věci vyjádří Česká konference rektorů.

Ministerstvo se prý podle něj spolu s rektory snaží najít jiné cesty, jak školám nahradit chybějící peníze. Podle Kouckého už existují i konkrétnější představy. Popsat podrobnosti však nechtěl. „Jejich medializace by mohla ublížit jejich realizaci,“ vyhýbal se odpovědi úřednickým slangem.

Návrh zápisného v maximální výši 6 000 korun ročně představilo ministerstvo před dvěma týdny. Původně počítalo s tím, že se začne platit už v příštím školním roce. Za studenty z nejchudších rodin měl podle návrhu platit školné stát. Cílem zápisného bylo částečně nahradit peníze, které vysoké školy musí vyškrtat ze svých rozpočtů kvůli úsporným opatřením státu.

Zápisné se mělo platit až do roku 2013, pak ho mělo vystřídat regulérní školné.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze