Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jen třetina mladých vědců zůstane u vědy, odrazuje je malý plat

Jen třetina mladých vědců zůstane u vědy, odrazuje je malý plat

    Praha 24. listopadu 2010 (ČTK)

Pouze třetina mladých badatelů pokračuje ve vědecké kariéře, doktorandy odrazuje malý plat. Rektoři pražských univerzit se navíc bojí, že jim jejich absolventy odlákají nová vědeckovýzkumná centra vznikající po celé republice za peníze z EU. Na dnešní konferenci se proto shodli, že mladé badatele by na mateřských univerzitách a vůbec v ČR udržely takzvané návratové granty. Ty do budoucna plánuje ministerstvo školství, rektoři by ale chtěli i podporu od Grantové agentury nebo pobídky soukromých firem.


    "Naši studenti v zahraničí mají možnosti využívat výhody dobrého materiálního a finančního zabezpečení, ale po jejich návratu zpět do ČR se vysoké školy dostávají do obtížně řešitelné situace - jak najít finanční prostředky pro motivaci mladých talentovaných vědců k jejich udržení na mateřské univerzitě," popsal situaci prorektor pro vědu pražského ČVUT Vojtěch Petráček. Na podporu mladých akademiků nyní sice fungují různé programy a granty, v porovnání s platem v zahraničí nebo v soukromých firmách si však stále přijdou na mnohonásobně méně peněz.


    Například na Vysoké škole ekonomické je podle jejího rektora Richarda Hindlse situace ještě horší, protože vynikající absolventy jim prý často odvedou "lákadla byznysu". I pokud mladí vědci na školách zůstanou, po založení rodiny prý následují další odchody. Průměrný plat asistentů na fakultách se totiž podle posledních statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání pohybuje kolem 22.000 korun.


    "V realizaci návratových grantů, financovaných ať již z veřejných či neveřejných zdrojů, vidí vysoké školy prakticky jedinou možnost, jak zvýšit šanci na to, aby talentovaní mladí akademičtí pracovníci zůstali na mateřských univerzitách a v ČR," uvedl prorektor pro vědu Vysoké školy chemicko-technologické Milan Pospíšil. Finanční podporu návratu úspěšných vědců z ciziny domů plánuje i ministerstvo školství.


    Pražské univerzity se navíc obávají, že v boji o špičkové vědce nebudou schopny konkurovat nově vznikajícím vědeckým centrům po celé ČR. Ty jsou budovány s podporou EU v řádech miliard korun a mladým vědcům nabídnou špičkové přístrojové vybavení. Mezi taková patří například ostravský projekt superpočítačového centra IT4Innovations nebo Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC) v Brně.


    Praha jako bohatý region ale na peníze z programu EU na vědu nedosáhne. Náměstek ministra školství pro vysoké školy Jan Koucký proto dnes sdělil, že pražským univerzitám jako malou kompenzaci rozdělí 30 milionů korun.


    kli mkv




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze