Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Budoucnost vysokých škol v ČR, více kvality, méně studentů

Budoucnost vysokých škol v ČR, více kvality, méně studentů

Datum: 24.11.2010, Zprávy 18:45

Moderátor: Jakub Žižka

Hosté: Jan Koucký, Jiří Balík, Václav Hampl

Moderátor (Jakub Žižka):

České školství čeká zítra ráno ve školském výboru parlamentu důležité jednání o rozpočtu na rok 2011, naděje na změnu vidí zejména vysoké školy. Dlouhodobé podfinancování je ale jen jedním z jejich problémů, s ní totiž souvisí i příliš velké množství studentů, které často snižuje kvalitu vzdělávání.


Redaktor ():

Právě kvalita výuky by měla být nově tím hlavním kritériem pro financování vysokých škol. Shodují se na tom jak zástupci univerzit, tak ministerstvo školství. Dosud totiž školy téměř vždy dostávaly peníze podle počtu studentů. A jejich množství neúměrně rychle stoupalo. Nyní jde na vysokou školu 60% mladé populace, zastavení tohoto trendu je jen jedna z věcí, která by se měla změnit.


Host (Jan Koucký, náměstek ministra školství pro výzkum):

Za druhé snižovat podíl absolventů bakalářského studia, kteří pokračují v magisterském studiu a za třetí nesnižovat jaksi počet absolventů doktorského studia, ale výrazným způsobem zefektivnit respektive zvýšit úspěšnost.


Redaktor ():

Uplatnění doktorandů je důležitým cílem jednotlivých univerzit, i ti nejkvalitnější mají ale často problém najít na školách volná místa, navíc dostatečně zaplacená.


Host (Jiří Balík, rektor České zemědělské univerzity v Praze):

Ti studenti tam musí jít s nadšením, jestliže tam nejde z hlediska životní filozofie dál prohlubovat své znalosti v tom oboru, je to problém, ale zase ti dobří studenti, skutečně špičkový studenti v tom doktorském studiu, tak oni jsou psáni na granty.


Host (Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy v Praze):

Ta míra nedokončení toho doktorského studia je poměrně veliká v celé České republice, v Evropě, ve světě. Spíše bývá problém, že tak říkajíc není jednoduché pro každého to adekvátní místo ve vědě sehnat.


Redaktor ():

O veškerých změnách v hodnocení vysokých škol i o rozpočtu bude jednat Ministerstvo školství s reprezentativní komisí vysokých škol 15. prosince. Pokud se shodnou, čeká mapu terciálního vzdělávání v Česku velké překreslování a to např. v přesunech doktorandských oborů na menší počet vysoce kvalitních škol.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze