Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Většina vysokých škol výsledky státních maturit v přijímacím řízení nezohlední

Většina vysokých škol výsledky státních maturit v přijímacím řízení nezohlední


21.11.2010


Výsledky státních maturit se při přijímacím řízení na vysoké školy zohledňovat nebudou. Podmínky přijímacího řízení jsou podle Bohumila Kartouse ze společnosti Scio.cz. u většiny fakult dosud nejasné.


Studenti se obávají, že pokud složí maturitní zkoušku pouze v základní verzi, nebude je vysoká škola chtít přijmout. Přesné podmínky řízení totiž stále většina univerzit nezveřejnila.


Na serveru NajdiVŠ.cz si mohou studenti prohlédnout, jak jednotlivé fakulty berou v potaz složení maturitní zkoušky v základní či vyšší verzi. U většiny z nich je uvedeno, že buď výsledky maturity nezohlední, či podmínky neuvádí.


Dobré výsledky zkoušky dospělosti prozatím zohlední jen Právnická fakulta Karlovy univerzity. Za prospěch s vyznamenáním přičte uchazeči k výsledkům přijímaček deset bodů bez ohledu na úroveň maturity. Dále je to Přírodovědecká fakulta Jana Evangelisty Purkyně, uchazečům odpustí zkoušku z biologie v případě, že z ní úspěšně odmaturují. Jasno má i Fakulta informatiky Masarykovy univerzity, třiceti procentům nejlepších studentů, kteří složí vyšší úroveň maturity z matematiky, z ní odpustí zkoušku. Fakulta informačních technologií ČVUT uvádí, že úspěšný absolvent maturity vyšší úrovně bude přijat bez přijímacích zkoušek do bakalářského programu Informatika a Dopravní fakulta Jana Pernera pardubické univerzity, která přičítá bonifikaci za státní maturitu z matematiky.


"Jak to bude se státní maturitou a přijímacím řízením na vysoké školy v dalších letech, na to se jednoznačně odpovědět nedá. Nejistota zůstává a pro mnohé uchazeče, s výhledem na možný neúspěch v přijímacím řízení, to může být značně frustrující," shrnul Kartous.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze