Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školství upouští od zápisného na VŠ

Školství upouští od zápisného na VŠ

10.11.2010, rubrika: Zpravodajství, strana: 3, autor: (map, ČTK)



Ministerstvo školství upustí od návrhu zápisného až šest tisíc korun ročně na veřejných vysokých školách, pokud jej nepodpoří rektoři ani veřejnost.

„Zápisné byla jenom jedna z možností, kterou jsme dělali jenom kvůli vysokým školám. Problém to neřeší, takže zrovna tak ústup od toho nebude zas tak strašná ztráta,“ uvedl včera náměstek ministra pro VŠ Jan Koucký.

I pokud by bylo zápisné zavedeno už příští rok, školy by si totiž polepšily maximálně o 700 miliónů. Kvůli škrtům však přijdou o státní dotace 2,3 miliardy. Definitivně o zápisném rozhodnou až poté, co obdrží 2. prosince stanovisko České konference rektorů.

Šéf České konference rektorů Petr Fiala řekl, že postoj rektorů k zápisnému není jednotný. I on ale upozornil, že zápisné je pro ně spíše okrajové téma, protože v žádném případě nemůže vyřešit situaci podfinancovaného českého školství.

„Jestliže jsme v roce 2007 na jednoho studenta dostali 72 tisíc korun, dneska už jsme na částce 60 tisíc a to je skutečně na hranici toho, co je ještě přijatelné,“ podotkl Fiala.

Návrh zápisného v maximální výši 6000 korun ročně představilo ministerstvo před dvěma týdny, okamžitě se však zvedla vlna kritiky od škol i studentů. Premiér Petr Nečas (ODS) ho označil za skryté školné bez systému sociální pomoci studentům (formou stipendií).

Zápisné by mělo podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) fungovat jen do zavedení odloženého školného, které je plánováno nejdříve od roku 2013.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze