Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zápisné na vysokých školách

Zápisné na vysokých školách

10.11.2010 strana: 2, autor: čtk



Pokud by začalo fungovat zápisné na veřejných vysokých školách, za chudé studenty by poplatky platil stát. Uvedl to na zasedání sněmovního školského výboru ministr školství Josef Dobeš. Školy by také mohly deset procent peněz vybraných na zápisném použít třeba na podporu určité skupiny studentů, a peníze jim tak částečně vrátit. Počítá s tím technická novela, kterou ministerstvo zatím projednává. Proti novele se však už vyslovili někteří zástupci vysokých škol i studenti.

Výši zápisného by si mohly školy nastavit od nuly do 6000 korun. Náměstek ministra pro vysoké školy Kryštof Hajn, nyní již odvolaný, řekl, že studentů, kteří pobírají sociální příspěvek, je na veřejných vysokých školách asi 4500, po náběhové fázi fungování zápisného by tak stát za tyto studenty platil maximálně 26 milionů korun.

Pokud by novela prošla, zápisné by mohli začít platit studenti prvních ročníků už od září 2011. Zápisné by mělo fungovat jen do zavedení školného, které je plánováno nejdříve od roku 2013. Školy by si tak mohly za tři roky přijít na 200 milionů korun. Peníze mají školám pomoci překonat škrty v rozpočtu, jen v příštím roce totiž univerzity přijdou zhruba o deset procent státních dotací. Náměstek ale upozornil, že novela počítá s tím, že by školy mohly desetinu vybraného zápisného použít na podporu studentů, například ve formě příspěvku na jízdné, na bydlení nebo navýšení prospěchových stipendií.

Technická novela počítá také s vyššími poplatky za rigorózní zkoušky nebo za uznání titulu ze zahraničí. Zároveň novela snižuje minimální částku za překročení řádné doby studia na jednu korunu. Školy by tak tento poplatek mohly snížit například studentům, kteří prodlužují studium kvůli nepříznivé rodinné situaci. Novela je zatím ve vnitřním připomínkovém řízení, tento týden o ní ministerstvo bude jednat s Českou konferencí rektorů.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze