Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kolébka české medicíny ve vzpomínkách a fotografiích

Kolébka české medicíny ve vzpomínkách a fotografiích

15.11.2010, rubrika: Servis, strana: 31, autor: (eta)

Nová obrazová publikace vydavatelství Grada Publishing byla začátkem měsíce pokřtěna v Akademickém klubu 1. LF UK ve Faustově domě v Praze.

Knihu „Kolébka české medicíny ve vzpomínkách a fotografiích“ představili spolu s autory textové části profesory Ctiradem Johnem a Štěpánem Svačinou a fotografem Karlem Meisterem děkan 1. LF UK profesor Tomáš Zima a ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Dana Jurásková.

Studujeme „smrdítka“

„Jde o rozjímání o části Prahy zvané Albertov, prostoru, který je spojen s bádáním a studentským životem již více než 100 let,“ uvedl profesor Zima a dodal, že publikace není jen procházkou po Albertově, ale také sbírkou úvah o životě, medicíně a vědě. Obsahuje rovněž přehršel vzpomínek, většinou humorných, na osobnosti české medicíny. Ctirad John se vrátil do studentských let například touto historkou: „Na zkoušku ze soudního lékařství jsme se učili z obstarožní stručné učebnice, kterou sepsal profesor Hájek. V jedné z kapitol se často opakovalo spojení ‚smrt dítka‘. Moc se nám líbilo hrát si s ledabylou výslovností a říkávali jsme, že studujeme ‚smrdítka‘.“

Za všechny růže

K důstojné atmosféře setkání přispěli ředitel ZUŠ Charlotty Masarykové v Praze 6 Miloslav Klaus několika kytarovými skladbami a herečka Jiřina Jirásková, která parafrází slov Malého prince ze stejnojmenné knihy Antoina de Saint-Exupéry „za všechny růže“ poděkovala lékařům za jejich péči. „Měla jsem dost příležitostí začít si vážit vašeho umění, zodpovědnosti, péče, lásky, starostlivosti,“ řekla na adresu zdravotníků, zejména ze Všeobecné fakultní nemocnice, kde se léčila.

Podvečer ve Faustově domě byl spojen s vernisáží výstavy v knize nezveřejněných fotografií Karla Meistera.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze