Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministr slíbil změny v systému vzdělávání

Ministr slíbil změny v systému vzdělávání

15.11.2010, rubrika: Z domova, strana: 2, autor: zek



* II. sněm o. s. Mladí lékaři


Občanské sdružení Mladí lékaři (ML) od svého vzniku v březnu 2010 upozorňuje na nevyhovující systém specializačního vzdělávání včetně stávajícího modelu jeho financování a požaduje systémové změny, které by mj. snížily motivaci absolventů lékařských fakult pro odchod do zahraničí.

Toto téma bylo jedním z dominantních bodů programu II. celostátního sněmu ML, který se 6. listopadu uskutečnil v Praze v prostorách 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Hosty sněmu byli mimo jiné ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, CSc., předseda Asociace děkanů LF prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc, MBA, předseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc., prezident České lékařské komory MUDr. Milan Kubek a předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů MUDr. Martin Engel.

Mladí lékaři žádají racionalizaci náplně oborů atestačního vzdělávání a zákonné zrušení kvalifikačních a stabilizačních dohod pro lékaře ve specializační přípravě.

Chtějí takovou změnu systému financování, aby náklady na přípravu nebyli nuceni hradit sami buď přímo, či formou mnohaletých závazků vůči zaměstnavatelům či státu.

„Do konce roku bude novelizována vyhláška o specializačním vzdělávání, počet základních kmenů vzroste na 16, přibude ortopedie, urologie, ORL, dermatologie, oftalmologie, neurologie,“ přislíbil doc. Heger. Vyjádřil také podporu racionalizaci náplně přípravy v tom smyslu, aby její značnou část bylo možné absolvovat na akreditovaných pracovištích I. stupně - tedy např. v nemocnicích okresního typu.

Diskutovalo se samozřejmě i o platech - ministr mladým lékařům jednoznačně sdělil, že na pokrytí v současnosti deklarovaných radikálních požadavků nemá české zdravotnictví zdroje. Sněm zvolil nové vedení ML, předsedou se stal MUDr. Martin Švestka, místopředsedou MUDr. Štěpán Sulek.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze