Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Listopad 2010
Dětský uzel aktuálního dokumentu Franz Hofmeister má pamětní desku

Pamětní deska slavnému pražskému rodákovi profesoru Franzi Hofmeisterovi byla odhalena na budově Ústavu vědeckých informací 1. LF UK a VFN v Praze u příležitosti 160. výročí jeho narození.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Modernizace areálu 1. LF UK v Kateřinské dokončena

Slavnostním otevřením rekonstruovaného objektu 1. lékařské fakulty UK v Kateřinské ulici v Praze vyvrcholilo šestileté úsilí o rozšíření a modernizaci výukových prostor tak, aby odpovídaly požadavkům na vzdělávání budoucích lékařů na počátku 21. století.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cinknutá karta

Oznámení Josefa Dobeše, že novela zákona přiměje studenty platit roční zápisné až 6000 Kč, není dobrým vysvědčením pro věrohodnost ministerstva školství. Celé roky se studentům tvrdilo, že dříve, než se přistoupí k zavedení poplatků za studium na veřejných vysokých školách, zřídí se fondy, ze kterých budou moci čerpat půjčky na pokrytí zvýšených nákladů studia. Naivní lidé právě s poukazem na tyto fondy tvrdili, že zavedení školného nijak nepostihne studenty z chudších rodin.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti ministrovi: Zápisné je hrozbou pro chudé

Brněnští studenti odmítají takzvané zápisné. Postavili se proti návrhu ministerstva školství, které navrhuje, že studenti budou při zápisu na vysoké školy platit několik tisíc korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu deset českých zpráv, které by vás neměly minout

Zápisným chce univerzitám vykompenzovat téměř dvoumiliardové škrty, které je v roce 2011 čekají. Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl vzápětí uvedl, že univerzita za dané situace zápisné odmítá. Nechce, aby se z něj kryl deficit, a návrh podle něj nebyl řádně prodiskutovaný.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné je plíživé školné, obul se do Dobeše premiér

Premiér Petr Nečas (ODS) zkritizoval návrh šéfa školství Josefa Dobeše (VV) na zavedení každoročního zápisného na veřejných VŠ. To by měli studenti začít platit od září 2011 ve výši až 6000 korun. Nečas zápisné ale vnímá jako skryté zavádění školného. V tomto případě přímého.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš od zápisného ustupuje, i když chystal sociální úlevy

Ministr školství Josef Dobeš (VV) je připraven ustoupit od vysokoškolského zápisného, které chystá a které by mělo dosahovat šesti tisíc korun ročně. Podle něj se návrh, který kritizoval i premiér Petr Nečas (ODS) jako plíživé školné, dostal na veřejnost předčasně a bez dodatečných informací.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co bude s Miladou?

Zájem Univerzity Karlovy stále trvá, zatím nemáme oficiální informace z ministerstva školství a z ministerstva financí, které se tímto zabývají.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co shora přijde, od ďábla jest

Představitelé Univerzity Karlovy (UK) se zřejmě drží přesvědčení, že cokoli přijde z ministerstva školství, od ďábla jest a nutno to veřejně odmítnout. Učinili tak i s myšlenkou zápisného, a to přesto, že vzešla původně právě z UK. Umožnit vysokým školám vybírání zápisného do šesti tisíc není přitom tak špatný nápad a právě školám, jako je UK, která přijímá ročně kolem osmi tisíc uchazečů a zároveň nemá na slušné zaplacení svých učitelů, by bezpochyby ekonomicky pomohl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dostala miliony, muži se jí do týmu nehrnou

Česká chemička Jana Roithová nyní získala štědrý evropský grant. Postaví díky němu unikátní aparaturu a rozšíří svůj tým. Nyní je ryze ženský -muži se k ní do týmu zatím nehlásí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mladá Chemička Roithová získala evropský grant ve výši 32 milionů

Letos již druhý žadatel z Univerzity Karlovy získal grant pro mladé vědce od Evropské výzkumné rady. Chemička Jana Roithová z Přírodovědecké fakulty dostane na výzkum chemických analýz téměř 1,3 milionu eur (zhruba 32 milionů korun). ČTK to oznámil tiskový mluvčí univerzity Václav Hájek. Roithová bude zkoumat mechanismy chemických reakcí. Projekt Iontová spektroskopie reakčních intermediátů (ISORI) bude řešit 60 měsíců.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné? Hrozba jen pro mediky

Výjimkou je Lékařská fakulta UK v Plzni. Ta by požadovala zápisné v maximální výši. Ministerstvo školství nyní připravuje novelu zákona, která by univerzitám umožnila zápisné vybírat. Studenti nastupující do prvních ročníků vysokých škol by mohli platit až šest tisíc korun. Podle toho, jak se rozhodne škola.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kolébka české medicíny

Kolébka české medicíny je název nové knihy dvou významných postav 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí. Autoři – imunolog profesor Ctirad John (90) a internista profesor Štěpán Svačina (58) v ní vzpomínají na nemocnici, areál fakulty a na generace lékařů a vědců, které pomáhaly nemocným a přinášely pokrok a rozvoj medicíny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kdo zná kvalitu vysokoškolského vzdělávání?

„Proto nechápu, proč se kolem obyčejné maturity dělá neskutečný povyk. Proč se stejně hlasitě nediskutuje o současné (ne)kvalitě vzdělávání na vysokých školách? Už dávno u nás neexistuje pouze jediná Západočeská univerzita. Říká se, že vysokoškolské vzdělání a tituly se u nás snadno kupují jako každé jiné zboží,“ posmutněle si posteskne Ustaraná. „Vždyť Univerzita Karlova, dávná chlouba českého vysokého učení, se sotva zařadí do první stovky nejlepších evropských univerzit.“

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobrý den(ík)

Lékařská fakulta v Hradci Králové oslaví 65. výročí svého založení. Své příznivce zve na slavnostní shromáždění, které se koná 8. listopadu od půl šesté večer ve velké posluchárně v budově teoretických ústavů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Miss Hasička 2010 dnes balí kufry na Kanárské ostrovy

Nejkrásnější hasička Jana Peroutková prožívá poslední hodiny před odletem na ostrov Grand Canaria, kde se jako vítězka letošní ročníku Miss hasička 2010 spolu s dalšími vybranými finalistkami zúčastní fotografování pro hasičský kalendář, jenž by měl být hotový do konce roku. Dvacetiletá studentka sociologie na pražské Filozofické fakultě UK a zároveň posluchačka práva na policejní akademii působí u čechtických dobrovolných hasičů třetím rokem v družstvu žen, které se pravidelně účastní soutěží v požárním sportu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné předem a bez půjček? Ani omylem

Ministerstvo oznámilo, že se chystá zavést už školné ve výši až 6 000. Bez půjčky. Zdá se, že se jedná o návrh inspirovaný nepochopitelným postojem Univerzity Karlovy, která prosazuje „zápisné“ namísto odloženého školného a prohlašuje, že se žádné školné nesmí stát sociální bariérou univerzitního studia. Jenže školné, které studenti musí splácet předtím, než získají svůj první výdělek, je bezesporu sociální bariéra.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Špičky pediatrie

TÝDEN sestavil seznam deseti nejvýznamnějších pediatrů. Vznikl na základě hlasování členů výboru a pracovních skupin České pediatrické společnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový mecenáš české vědy

Mecenáš je bohatý trouba, který neví, co s penězi, a proto je rozdává, anebo svým sponzorováním nepřímo propaguje vlastní firmu. Ani jedna z těchto charakteristik nepasuje na Karla Janečka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vila Milada dál čeká na nového majitele

Chátrající prvorepubliková vila Milada dál čeká na nového majitele i životně důležitou rekonstrukci. Rozhodnutí o jejím dalším osudu si už od února přehazují hned 3 ministerstva. Přitom zájemce o její užívání je jediný - Karlova Univerzita.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do fronty na vysokou školu

To je samozřejmě degradace pojmu vzdělání, protože podle osvícenského modelu, z nějž žije náš univerzitní étos dodnes, je hlavním smyslem vzdělání uskutečnění našeho lidství. Nicméně jako vzdělanci můžeme zvládnout obojí: být lepšími lidmi i nacházet lepší uplatnění v práci. Pokud se školné nestane překážkou přístupu ke vzdělání sociálně slabým občanům, ale prostředkem, jak je učinit dostupným širším vrstvám společnosti, je obvinění z „komercializace“ zpozdilé.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné předem a bez půjček? Ani omylem

V čem je problém? Ministerstvo oznámilo, že se chystá zavést už školné ve výši až 6 000. Bez půjčky. Zdá se, že se jedná o návrh inspirovaný nepochopitelným postojem Univerzity Karlovy, která prosazuje „zápisné“ namísto odloženého školného a prohlašuje, že se žádné školné nesmí stát sociální bariérou univerzitního studia. Jenže školné, které studenti musí splácet předtím, než získají svůj první výdělek, je bezesporu sociální bariéra.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Státní vyznamenání pro profesory Milana Šamánka a Karla Rašku, jr.

Mezi držitele státních vyznamenání udělených prezidentem Václavem Klausem u příležitosti 92. výročí vzniku Československé republiky, se 28. října zařadili dětský kardiolog Milan Šamánek, virolog a imunolog Karel Raška junior, záchranář Roman Hlinovský i bývalý manažer společnosti Zentiva Jiří Michal.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesoři Smetana a Trněný čestnými členy odborných společností

Čestné členství v České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně bylo uděleno prof. MUDr. Karlu Smetanovi, DrSc., k jeho životnímu jubileu. Profesor Smetana (*1930) je světově uznávaným odborníkem v oblasti experimentální hematologie, především ve výzkumu ultrastruktury a jemné morfologie krevních buněk.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo upustí od zápisného, když to nepodpoří rektoři

Ministerstvo školství upustí od návrhu zápisného na veřejných vysokých školách, pokud jej nepodpoří rektoři ani veřejnost. Novinářům to po dnešním jednání s rektory řekl náměstek ministra pro vysoké školy Jan Koucký s tím, že peníze ze zápisného by stejně nepokryly schodek v rozpočtu univerzit. Proto prý hledají jiné cesty, jak školám přilepšit. Návrh zápisného v maximální výši 6000 korun ročně představilo ministerstvo před dvěma týdny, okamžitě se však zvedla vlna kritiky od škol i studentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze se otevírá špičkové nanocentrum

V budově Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského bude uvedeno do provozu Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechologií, které bylo vybudováno díky dotaci 31,2 mil. Kč z evropských strukturálních fondů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné zřejmě nebude. Rozhodnou o něm rektoři

Ministerstvo školství nebude trvat na zavedení takzvaného zápisného. Pokud s ním nebude souhlasit Česká konference rektorů, pak od záměru zavést ho ministerstvo ustoupí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jaká je vlastně idea univerzity v dnešní době?

Ve chvíli, kdy si Univerzita Pardubice připomíná šedesát let své existence, v době složité pro české vysoké školství, pořádá Fakulta filozofická Univerzity Pardubice dvoudenní konferenci s názvem „Idea univerzity v dnešní době“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cenu Neuron 2010 získal lékař z Plzně

Plzeňský lékař, pedagog a vědec Martin Matějovič převzal začátkem listopadu cenu Neuron 2010 v oboru medicína. Zasloužil si ji za svůj přínos ve výzkumu sepse. Cenu předává Nadační fond Karla Janečka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektorům vysokých škol vadí krácení rozpočtů o 10 %

Přestože by díky zápisnému mohl rozpočet vysokých škol narůst o více než dvě miliardy korun, podle předsedy České konference rektorů Petra Fialy se ale jedná o jinou formu školného. Podle něj je třeba ošetřit to, aby nedošlo k tomu, že by zápisné bylo pro někoho překážkou ve studiu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak vylepšit finanční situaci vysokého školství v příštím roce

Variantou bylo zápisné, od nápadu ale ministerstvo pomalu ustupuje. Podle náměstka ministra školství Jana Koutského by nepokrylo státu v rozpočtu vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odmítnou rektoři definitivně nápad ministerstva školství zavést zápisné na vysokých školách

Pokusný balonek vypuštěný nedávno ministerstvem školství, zdá se, klesá zpátky na zem. Totiž myšlenka, že by se na vysokých školách platilo už od příštího září šestitisícové zápisné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Většina vysokých škol výsledky státních maturit v přijímacím řízení nezohlední

Výsledky státních maturit se při přijímacím řízení na vysoké školy zohledňovat nebudou. Podmínky přijímacího řízení jsou podle Bohumila Kartouse ze společnosti Scio.cz. u většiny fakult dosud nejasné. Studenti se obávají, že pokud složí maturitní zkoušku pouze v základní verzi, nebude je vysoká škola chtít přijmout. Přesné podmínky řízení totiž stále většina univerzit nezveřejnila.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školství upouští od zápisného na VŠ

„Zápisné byla jenom jedna z možností, kterou jsme dělali jenom kvůli vysokým školám. Problém to neřeší, takže zrovna tak ústup od toho nebude zas tak strašná ztráta,“ uvedl včera náměstek ministra pro VŠ Jan Koucký.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné na vysokých školách

Technická novela počítá také s vyššími poplatky za rigorózní zkoušky nebo za uznání titulu ze zahraničí. Zároveň novela snižuje minimální částku za překročení řádné doby studia na jednu korunu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné jen v souladu s VŠ

Pokud zápisné na vysokých školách nepodpoří rektoři a veřejnost, ministerstvo školství od něj upustí. Uvedl to včera náměstek ministra Jan Koucký s tím, že peníze ze zápisného by stejně nepokryly schodek v rozpočtu univerzit, který má příští rok dosáhnout 2,3 miliardy korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Děkan Zima dostal Cenu prezidenta ČLK za celoživotní vzdělávání

Cenu prezidenta České lékařské komory za přínos celoživotnímu vzdělávání lékařů udělila komora děkanu první lékařské fakulty Univerzity Karlovy profesoru Tomáši Zimovi. ČTK to řekl prezident stavovské organizace Milan Kubek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Piráti zneužívali počítače lékařské fakulty UK

Počítače patřící Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové a určené jen pro vědecké účely zneužívali několik měsíců dva počítačoví piráti, kteří podle informací Práva byli zároveň zaměstnanci fakulty.

Oba využívali toho, že zmíněné počítače byly připojeny k vysokorychlostnímu internetu, a díky tomu se propojili s dalšími počítačovými piráty z jiných evropských zemí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Má se platit zápisné 6000 korun na vysoké školy?

Plán ministra Josefa Dobeše zavést pro adepty vysokoškolského studia povinnost platit až šest tisíc korun jako takzvané zápisné při vstupu na veřejnou vysokou školu se snesl na hlavu uchazečů jako blesk z čistého nebe. Ostatně jako řada jiných kroků, které pan ministr učinil od nástupu do funkce. V případě zápisného ale ministr popírá nejen předvolební sliby domovské strany Věci veřejné, ale především vlastní slova, která pronesl už coby hlava resortu. VV před volbami slibovaly posílit oblast vysokého školství o dvě miliardy korun. Místo toho Josef Dobeš peníze pro školství radikálně seškrtal.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kolébka české medicíny ve vzpomínkách a fotografiích

Nová obrazová publikace vydavatelství Grada Publishing byla začátkem měsíce pokřtěna v Akademickém klubu 1. LF UK ve Faustově domě v Praze.

Knihu „Kolébka české medicíny ve vzpomínkách a fotografiích“ představili spolu s autory textové části profesory Ctiradem Johnem a Štěpánem Svačinou a fotografem Karlem Meisterem děkan 1. LF UK profesor Tomáš Zima a ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Dana Jurásková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr slíbil změny v systému vzdělávání

Občanské sdružení Mladí lékaři (ML) od svého vzniku v březnu 2010 upozorňuje na nevyhovující systém specializačního vzdělávání včetně stávajícího modelu jeho financování a požaduje systémové změny, které by mj. snížily motivaci absolventů lékařských fakult pro odchod do zahraničí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká hlava za retroviry

Ocenění Česká hlava získala za výrazný posun v oblasti retrovirů ve světě proslavený český virolog Jan Svoboda. Na jeho stěžejní roli ve zkoumání virů, které způsobují AIDS nebo některé typy rakoviny, upozornil už v roce 1975 americký mikrobiolog David Baltimore, když přebíral Nobelovu cenu. Vzhledem k situaci v komunistickém Československu ale Svoboda tehdy nemohl ocenění sdílet.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na britských barikádách se bojuje i za nás

Zdá se, že z toho zápisného na vysoké školy nakonec nic nebude. Škoda, nejspíš by to byl rychlejší a efektivnější způsob, jak vylepšit rozpočty škol, než takzvané odložené školné, které má být vyšší, zato dorazí do škol s poměrně značným zpožděním.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Deník Ivana Hoffmana

Zítřejší svátek je dobrou příležitostí zeptat se studentů, na co ještě čekají. Společnost je totiž opět jednou v zuboženém stavu, který si říká o zásadnější korekci, a dospělí se jako vždy v dějinách k ničemu kloudnému nezmobilizují.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Aktivisté vyzvali Dobeše, ať zveřejní konkrétní kroky reformy VŠ

Sdružení pro odpovědnou reformu vysokých škol vyzvalo ministra školství Josefa Dobeše (VV), aby zveřejnil konkrétní plány na reformu univerzit. V otevřeném dopise se jej aktivisté například ptají, jestli chce podfinancování škol řešit pouze zavedením školného nebo do rozpočtu vysokých škol přisype i z veřejných peněz. Dobeš se zatím k reformě vysokých škol příliš nevyjadřoval, exministr Ondřej Liška (SZ), který je pod otevřeným dopisem také podepsán, však za své plány reformy sklidil kritiku akademické obce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co mohou čekat vysoké školy od této vlády? Otevřený dopis ministru školství

Myslíme si totiž, že není správné ani moudré upřednostňovat jeden vzdělávací stupeň před druhým, neboť jsou pevně provázány a rovnocenně důležité. V úvodu vládního programového prohlášení je jako priorita jmenována právě reforma terciárního vzdělávání. Očekáváme tedy, že i přes rozpor s Vaším osobním žebříčkem priorit bude vláda tuto reformu prosazovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné na školách nebude. Rektoři jsou zásadně proti

Budoucí vysokoškoláci si mohou oddechnout. Na vysokých školách se totiž zápisné platit nebude. Plán ministerstva, jak by si školy mohly finančně přilepšit v době, kdy od státu dostanou mnohem méně peněz, totiž neprošel přes českou konferenci rektorů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bohatý program pěti pražských vysokých škol

Areál Vysoké školy ekonomické v Praze poslední listopadový pátek patřil Dnu vědy s bohatým programem přednášek vědců z pěti pražských vysokých škol a to pořadatelské Vysoké školy ekonomické, dále České zemědělské univerzity, Univerzity Karlovy, Českého vysokého učení technického a Vysoké školy chemickotechnologické.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné na vysoké školy: ještě je ani nezavedli a už ho ruší

Zavedení zápisného na vysoké školy ještě před pár dny vypadalo docela reálně. Teď se však přesunulo do kategorie těžko splnitelných nápadů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři varují: Mladí vědci mizí

Největší motivací pro absolvování doktorského studia je pro mladé vědce láska k vědecké práci a touha po poznání. Peněz mají totiž zoufale málo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budoucí vysokoškoláci „sondovali“ šance

Uchazeči o studium na královéhradecké Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy měli možnost získat informace o škole při včerejším Dni otevřených dveří. Pro návštěvníky bylo připraveno promítání krátkého filmu o fakultě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jen třetina mladých vědců zůstane u vědy, odrazuje je malý plat

Pouze třetina mladých badatelů pokračuje ve vědecké kariéře, doktorandy odrazuje malý plat. Rektoři pražských univerzit se navíc bojí, že jim jejich absolventy odlákají nová vědeckovýzkumná centra vznikající po celé republice za peníze z EU.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr školství Dobeš ocenil za vědu a výzkum lékaře, fyzika a filozofa

Ceny ministra školství za vědu a výzkum získal letos lékař Karel Smetana, fyzik Jaromír Fiurášek a filozof Erazim Kohák. Zvláštní ocenění za monografii Nové jevy v právu na počátku 21. století pak včera na ministerstvu převzal tým pěti autorů, za publikaci o Jiřím z Poděbrad byl oceněn historik Jiří Kuthan.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budoucnost vysokých škol v ČR, více kvality, méně studentů

České školství čeká zítra ráno ve školském výboru parlamentu důležité jednání o rozpočtu na rok 2011, naděje na změnu vidí zejména vysoké školy. Dlouhodobé podfinancování je ale jen jedním z jejich problémů, s ní totiž souvisí i příliš velké množství studentů, které často snižuje kvalitu vzdělávání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bolest zad? Je třeba zjistit příčinu

Pavel Kolář je nejvyhledávanější fyzioterapeut v zemi. Jako přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol v Praze se zasadil o zavedení oboru rehabilitace na lékařskou fakultu. Stará se o mnoho sportovců, léčil i Václava Havla.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výbor navrhl přidat univerzitám miliardu

Sněmovní školský výbor včera navrhl přidat do rozpočtu na příští rok miliardu korun vysokým školám. Podle vládního návrhu má ministerstvo školství hospodařit s částkou 126,1 miliardy korun. Letos mělo schválený rozpočet 125,2 miliardy korun. Navýšení rozpočtu pro příští rok navrhl Ivan Ohlídal (ČSSD). Sociální demokraté se také pokusí při jednání sněmovny přidat hasičům 700 milionů korun a policii 1,3 miliardy korun. Stejný návrh uplatňoval už při středečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, avšak proti většině vládní koalice neuspěl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Autor strategie protidrogové politiky Radimecký obdržel ocenění

V Praze byly dnes dopoledne uděleny ceny Kiron za výjimečné počiny v boji s drogovými závislostmi. Hlavní ocenění si letos v pátém ročníku odnesl Josef Radimecký, autor první národní strategie protidrogové politiky. Projekt Kiron zaštiťuje Centrum adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Jeho vedoucím je docent Michal Miovský, dobrý den.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovní výbor navrhl přidat miliardu vysokým školám

Sněmovní školský výbor dnes navrhl přidat do rozpočtu školství na příští rok miliardu korun vysokým školám. Podle vládního návrhu má ministerstvo školství hospodařit s částkou 126,1 miliardy korun. Letos mělo schválený rozpočet 125,2 miliardy korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Den vědy na pražských VŠ představí veřejnosti výsledky bádání

Den vědy na pražských vysokých školách nabídne zajímavé vědecké přednášky, smyslem akce je zatraktivnit vědecké bádání. Celodenní program se uskuteční v pátek 26. listopadu na Vysoké škole ekonomické, kromě ní se zde bude prezentovat i Univerzita Karlova, České vysoké učení technické, Vysoká škola chemicko-technologická a Česká zemědělská univerzita.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čtvrtý ročník Den vědy

Nové informace a poznatky z vědy přinese čtvrtý ročník akce s názvem Den vědy. 5 vysokých škol na pražské vysoké škole ekonomické představí své výsledky bádání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hledá se nejslabší kus ve stádě

Vzpomínáte na říjnovou aféru, když se ministerský náměstek Kryštof Hajn snažil vynutit zavření budějovické vysoké školy? Teď stát zjistil, že tudy to nejde. A hledá jiné, jemnější cesty. Škola, kterou se snažili zrušit už dva ministerští náměstci, má malý, téměř kapesní areál. Dvě nízké učební budovy, tělocvična, jídelna a hlavní budova rektorátu s kolejemi. Kvůli téhle škole na průmyslovém předměstí Českých Budějovic, která přijde státní rozpočet na 54 milionů ročně, musel být takový povyk?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity si své absolventy začínají hýčkat

Oproti univerzitám především z anglosaského prostředí je to ale pořád málo, zvlášť v době, kdy se neustále mluví o nedostatcích v systému financování vysokých škol. "V anglosaském systému je vazba velmi silná a školy na ní začínají pracovat od okamžiku, kdy studenti poprvé překročí práh. Jakmile jdou do praxe, udržuje s nimi kontakt pořádáním setkání, vydáváním časopisů a dalšími aktivitami. Pro univerzity je to velmi důležité, protože absolventské příspěvky jsou u řady z nich významným zdrojem financování," říká Jakub Tesař, studijní poradce Fulbrightova stipendia, který zprostředkovává příležitosti pro české studenty na amerických školách.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze