Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vyhnívající miliardy

Vyhnívající miliardy

Datum: 11.10.2010, Autor: MARTIN RYCHLÍK

Je to jen lejstro, takových denně dostáváme, zaznělo minulý týden z nejvyšších pater jistého českého ministerstva. Šlo o reakci na zprávu týdeníku EURO a Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu, že pět resortů obdrželo z Evropské komise dopis, jenž kritizuje stav čerpání evropských fondů v ČR. Z Bruselu jej zaslal generální ředitel regionálních politik (Regio/G) a adresáty jsou ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV), ale i náměstci z resortu financí, školství, vnitra a životního prostředí. V dopise se podivuje nad personálními změnami po volbách.

"Zvláště situace na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, jež je zodpovědné za Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, se zdá závažnou. Tento program je hlavním prostředkem ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky. Program je v ohrožení, protože byl spuštěn s ročním zpožděním, a nyní je zapotřebí zvláštního úsilí k urychlení implementací." Podobná situace nastala prý i na vnitru a životním prostředí. Varování z EK přichází jen několik týdnů poté, co ministr školství Josef Dobeš (VV) odvolal vrchního ředitele evropských fondů Jana Vitulu (TOP 09), s nímž odešlo přes dvacet nejkvalifikovanějších úředníků. Čerpání desítek miliard pro výzkumná centra ELI, ICRC, Biocev či CEITEC je prý ohroženo; údajně může nastat i zastavení celého "operáku"...

Týdeník EURO proto v Lucembursku a Belgii zjišťoval, co může takový dopis z EK znamenat. Jsou tři varianty. Za á: situace je opravdu vážná. Za bé: někdo "odejitý" si jeho zaslání pro domácí politické účely prolobboval. Za cé: jde o kombinaci obého.

Někteří lidé znalí unijní politiky ale říkají, že vzkaz, který lze číst mezi řádky, je prostý: "Jste ve veliké šlamastyce, koukejte to dát urychleně do pořádku." Až do Česka napíše přímo eurokomisař, bude to horší... Takže, soudruzi, pro ujasnění: ani teď nešlo o jen tak obyčejné lejstro.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze