Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Některým vysokým školám a ústavům hrozí kolaps

Některým vysokým školám a ústavům hrozí kolaps

Radiožurnál

Datum: 10.10.2010

Zdroj: Radiožurnál

Moderátor: Jana Gulda, Hosté: Marek Blažka

Moderátor (Jana Gulda):

Kvůli postupu ministra školství Josefa Dobeše může některým vysokým školám a akademickým ústavům hrozit kolaps. Radiožurnálu to řekl tajemník Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace Marek Blažka. Dobeš před časem na ministerstvu provedl rozsáhlé personální změny, které úřad podle kritiků ochromily. Rada vlády se podle Blažky obává, že se kvůli tomu přísun evropských peněz do ČR zpozdí. Univerzity a akademické ústavy přitom s těmito prostředky počítají a v rámci jejich spolufinancování si vzaly půjčky na výstavbu velkých vědeckých center, které budou muset začít splácet. Jakékoliv zdržení výstavby projektů by tedy pro ně znamenalo katastrofu.


Host (Marek Blažka, tajemník Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace):

Jak školy, tak další výzkumné organizace se ocitají v dost kritické situaci. Dostáváme se do problému s tím, že se nemusí stihnout ani příští stavební rok, tzn. někdy do konce podzimu a v tom případě už se jedná o zcela reálnou hrozbu toho, že by se to nepostavilo. To by vedlo ke kolapsu vysokých škol a dalších vědeckých institucí.


Moderátor (Jana Gulda):

Vážnost situace Radiožurnálu potvrdila Masarykova univerzita i výzkumné centrum Biocev. Blažka dodal, že ministerstvo musí na zítřejší mimořádné schůzce s příjemci peněz a Evropskou komisí předložit vysvětlení a plán dalšího postupu. Ministr Dobeš ujišťuje, že má situaci pod kontrolou a evropské peníze ohroženy nejsou.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze