Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Výhodnější je pracovat pro nemocnici než pro fakultu

Výhodnější je pracovat pro nemocnici než pro fakultu

11.10.2010,  Medical Tribune,  str. 3  Poradna

Odpovídá JUDr. Dominik Brůha, AK Brůha

Jaké jsou praktické rozdíly pro lékaře mezi pracovní smlouvou u lékařské fakulty a pracovní smlouvou u fakultní nemocnice? Co je výhodnější? Jaké jsou platové rozdíly?

Praktické rozdíly spočívají samozřejmě v charakteru zaměstnavatele a zprostředkovaně v druhu práce vykonávaného pro tohoto zaměstnavatele. Ač lékařská fakulta i fakultní nemocnice představují právnické osoby působící v resortu zdravotnictví, tak prioritní předmět jejich činnosti je podle stávající právní úpravy zásadně odlišný.

Podle vyhlášky č. 349/1991 Sb. (o postavení, organizaci a činnosti fakultních nemocnic a dalších nemocnic, vybraných odborných léčebných ústavů a krajských hygienických stanic v řídící působnosti Ministerstva zdravotnictví České republiky) představují fakultní nemocnice vybraná zdravotnická a vzdělávací zařízení určená ministerstvem. Jejich odborná pracoviště jsou výukovými základnami lékařských a farmaceutických fakult a pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů. Postup při přijímání nemocných do fakultní nemocnice stanoví ředitel v organizačním řádu. Dbá přitom na to, aby přednostně byli přijímáni nemocní, jimž je poskytována nutná a neodkladná diagnostická a zvláště specializovaná léčebná péče, případně nemocní pro potřeby vzdělávání a výzkumu. Fakultní nemocnice poskytují na svých pracovištích též ambulantní služby. Podle vyhlášky č. 349/1991 Sb. se podíl fakultní nemocnice na výchově a vzdělávání studentů lékařských a farmaceutických fakult stanoví dohodou mezi ředitelem fakultní nemocnice a děkanem příslušné fakulty. Nevyřešené otázky, u kterých nebylo možno dosáhnout dohody, řeší ministerstvo zdravotnictví s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Podíl fakultní nemocnice na dalším vzdělávání lékařů, farmaceutů a dalších odborných pracovníků se řídí možnostmi fakultní nemocnice. Další vzdělávání lékařů, farmaceutů a dalších odborných pracovníků ve zdravotnictví se ve fakultní nemocnici uskutečňuje na pracovištích, jimž akreditační komise takové oprávnění udělí.

Naproti tomu postavení lékařské fakulty je dáno zejména zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách). Podle něj fakulta uskutečňuje nejméně jeden akreditovaný studijní program a vykonává vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovační, uměleckou nebo další tvůrčí činnost. Funkčními jednotkami lékařských fakult jsou zpravidla centra, katedry a výzkumná centra. Stručně vyjádřeno, zatímco fakultní nemocnice se věcně zabývá reálným poskytováním zdravotní péče a předpokládá se sjednání druhu práce „lékař“, tak lékařská fakulta je věcně určena k činnosti vědecké a výzkumné, takže se nepředpokládá sjednání druhu práce „lékař“, ale „odborný asistent“, „vědecký pracovník“, „vedoucí katedry“ atd.

Pokud jde o odměňování, tak podle současné právní úpravy se jak ve fakultní nemocnici, tak i na lékařské fakultě ze zákona odměňuje tzv. tabulkovým platem (tj. nikoli mzdou typickou pro podnikatelskou sféru). Vyplývá to z § 109 odst. 3 zákoníku práce, který stanoví, že plat je peněžité plnění poskytované za práci zaměstnanci zaměstnavatelem, jímž je mimo jiné a) příspěvková organizace, jejíž náklady na platy a odměny za pracovní pohotovost jsou plně zabezpečovány z příspěvku na provoz poskytovaného z rozpočtu zřizovatele nebo z úhrad podle zvláštních právních předpisů, ale též b) školská právnická osoba zřízená ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí podle školského zákona.

Rozdíl je ovšem v tom, že na lékaře ve fakultních nemocnicích se podle prováděcího nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, vztahuje vyšší platová tabulka, a tedy o několik procent vyšší tarifní plat než na zaměstnance lékařských fakult. Ustanovení § 5 odst. 3 nařízení vlády č. 564/2006 Sb. totiž stanoví, že zaměstnanci, který je zdravotnickým pracovníkem poskytujícím zdravotní péči ve zdravotnickém zařízení, zařízení záchranné služby nebo zařízení sociálních služeb, přísluší platový tarif stanovený podle stupnice platových tarifů uvedené v příloze č. 3 k tomuto nařízení.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze