Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Strop školného v Británii ohrožen

Strop školného v Británii ohrožen

13.10.2010, rubrika: Ze zahraničí, strana: 15, autor: (znk)

Britské univerzity by do budoucna měly mít možnost samy rozhodovat o výši školného. Doporučila to odborná komise jmenovaná koaliční vládou.

Na anglických, waleských a severoirských vysokých školách je v současnosti stanoven strop pro školné ve výši 3290 liber (asi 91 tisíc korun) za rok, ve Skotsku se neplatí vůbec. Vzhledem k nutnosti snižovat rozpočtový deficit a k rostoucí poptávce po vysokoškolském vzdělání ale komise vedená bývalým šéfem společnosti BP Johnem Brownem navrhuje zrušení tohoto limitu. Instituce, jež budou požadovat více než 6 tisíc liber ročně, by z vybraných peněz platily daně.

Stejně jako nyní by vláda nabízela studentům půjčky na zaplacení školného, absolventi by ale platili vyšší úroky. Na druhou stranu by začali splácet půjčku, až když dosáhnou ročního platu 21 tisíc liber (580 tisíc Kč), nyní je to 15 tisíc. Po 30 letech by úřady odepsaly zbytek dluhu, což se teď děje po 25 letech.

Pokud by změny prošly, šlo by o nejdůležitější vysokoškolskou reformu za 50 let. Vládní koalice nemusí doporučení, proti kterým už protestovaly odbory pedagogů i studenti, přijmout. Problematické by to bylo zejména pro liberály, kteří dosud bojovali proti jakémukoli zvýšení školného.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze