Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Cizinci pomáhají vylepšovat rozpočet lékařské fakulty v Plzni

Cizinci pomáhají vylepšovat rozpočet lékařské fakulty v Plzni

Plzeň 5. října 2010 (ČTK) - Čtvrtinu až třetinu ročního rozpočtu zajišťují Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni zahraniční studenti vyučovaní v angličtině. Vinou snižujících se dotací pro vysoké školství jsou samoplátci pro fakultu "ekonomickou záchranou". Počet zahraničních studentů, zhruba 430 ve všech ročnících, už je několik let stabilní, řekl dnes ČTK děkan fakulty Boris Kreuzberg.


"Po vstupu Česka do EU, tedy od roku 2004, ubylo studentů z orientálních zemí a dnes tu máme hlavně Portugalce, Řeky, Brity a Skandinávce, zvyšuje se také počet Němců," uvedl děkan. Podle proděkana pro paralelní výuky Pavla Fialy studují nyní v Plzni budoucí všeobecní lékaři a stomatologové ze 14 zemí včetně USA, Indie a Nového Zélandu. V Plzni vyučují také státní stipendisty, zejména z arabských zemí. Nejvíce, zhruba 80, už je nyní studentů z Portugalska. V angličtině se také v Plzni učí tři české děti emigrantů, dodal Fiala. Krize mírně ovlivňuje poptávku jižních národů Evropy, tedy Řeků a Portugalců, řekl děkan.


Sedm lékařských fakult v Česku může mít podle dohody uzavřené v 90. letech "jen" maximálně čtvrtinu zahraničních studentů, což podle Fialy všechny dodržují. Nechtějí se dostat na úroveň karibské oblasti, například Dominikánské republiky, kde to dělají kvůli penězům, dodal.


Studium všeobecného lékařství přijde v Plzni na 9200 eur (225.000 Kč) za rok a stomatologie na 9800 eur (240.000 Kč). Ročně přijme fakulta 80 zahraničních studentů, z toho čtvrtinu na zubní lékařství.


Fakulta má nyní 1900 studentů, z toho 430 jich vyučuje v angličtině. Tato výuka byla zavedena už v roce 1992.


Roční rozpočet fakulty je zhruba 300 milionů korun, z toho asi 130 milionů Kč tvoří státní dotace. Cizinci "přinesou" ročně zhruba 90 milionů Kč. Podle Kreuzberga se letošní omezení dotací vysokým školám projevilo u fakulty snížením o 1,7 milionu Kč, rok 2011 ještě nedokázal odhadnout. Od příštího akademického roku bude mít ale fakulta limitován počet nově přijímaných studentů na 350. Fakulta znovu usiluje o získání akreditace bakalářského oboru ošetřovatel. Obor už schválilo ministerstvo zdravotnictví, ale zatím neprošel přes Univerzitu Karlovu na ministerstvo školství.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze