Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda asi schválí návrh, který umožní odebírat akademické tituly

Vláda asi schválí návrh, který umožní odebírat akademické tituly

Praha 2. října 2010 (ČTK)

Vláda patrně schválí sociálnědemokratický návrh, který by umožnil vysokým školám odebírat absolventům tituly, pokud vystudovali pomocí podvodu. Má k němu ale několik připomínek, například že v novele musí být jasně stanoveno, že nesmí být použita zpětně. Vyplývá to z návrhu usnesení vlády zveřejněného na internetu. Autoři novelu připravili v reakci na aféru na plzeňské právnické fakultě.


Západočeská univerzita (ZČU) začala s odebíráním titulů už bez platného zákona. S problematickými studenty práv vede správní řízení. Vedení školy zatím však nikomu titul neodebralo a dosud neřeklo, kolik lidí o něj nakonec přijde. Je však sporné, zda může škola absolventům titul odebrat. Proto poslanci připravili zákon, který by pravomoc jasně zakotvil.


Návrh počítá s tím, že titul by mohl být odebrán absolventům, kteří nesplnili podmínky pro přijetí na školu, podmínky pro konání státní zkoušky, obhajoby disertační práce, případně kvůli jejich dosažení podváděli. Stejně tak by o titul mohli přijít ti, kteří nesložili státní zkoušku nebo u ní podváděli.


Právo odebrat titul by měl mít rektor vysoké školy. Mohl by tak učinit na základě přezkumného řízení, na které by dohlížela pětičlenná komise. Rektor by řízení mohl zahájit nejpozději pět let od ukončení studia. Pokud by s jeho verdiktem absolvent nesouhlasil, mohl by podat správní žalobu k soudu.


Úřad vlády v připomínkách zdůrazňuje, že je třeba v zákoně jasně stanovit, že nesmí být použit zpětně. Neměl by se vztahovat na absolventy, kteří titul získali ještě před jeho účinnosti. Nebude ho tedy možné uplatnit v plzeňské kauze. Dále vládní zpráva uvádí, že pravidla pro přezkumné řízení musí stanovit zákon, nikoliv vnitřní předpis školy, jak navrhují autoři novely.


Obdobný návrh předložili někteří poslanci ČSSD už v minulém volebním období po vypuknutí aféry na Západočeské univerzitě v Plzni, kde někteří studenti vystudovali nestandardně rychle, některé jejich práce byly opsány. Jako důsledek aféry rezignovalo tehdejší vedení fakulty.


Sněmovna ale návrh nestihla včas schválit. Zákony, které poslanci neprojednají do voleb, totiž nepřecházejí do dalšího volebního období.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 22:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze